Lahko paket za sedem evrov zadošča, če ima vključene tri gigabajte?
Matjaž Ropret 5. marca 2018 ob 06:38

Ob vseh podražitvah in drugem odvzemanju iz naročniških paketov mobilne telefonije, še vedno obstajajo poceni možnosti. Toda vprašanje je, ali lahko zadoščajo. Operaterji vedno poudarjajo, da naročnine za dvajset evrov in več poleg razkošnejših količih prinašajo še druge ugodnosti, ki jih »nizkocenovne« ponudbe ne. Na primer več gigabajtov v roamingu, vključene količine za gostovanje zunaj EU, Moneto, mobilno televizijo in tako naprej. A če to odmislimo to in se osredotočimo na osnovne postavke (minute, sporočila, gigabajte), lahko običajen uporabnik zdrži s paketom za sedem evrov na mesec?

Prav sedem evrov je nekakšna vstopnica v »naročnine«. Kdor bi rad zapravil še manj, se mora držati predplačniškega modela in plačevati po porabi. Seveda potem lahko hitro ugotovi, da preseže znesek osnovne naročnine. Vendar je tudi ta po navadi precej omejena in že samo nekaj evrov več prinaša bistveno višje količine. To je še posebej očitno pri ponudnikih Bob in HoT. Slednji je lani na trg namenoma vstopil prav s tarifami za sedem, deset in petnajst evrov, saj je prav na cenovnih nivojih, ki jih je že definirala konkurenca, hotel ponuditi nekaj več. S tarifama Maxi in Extra mu je to uspelo, z osnovno Mini pa ne ravno. Zgolj po tisoč minut ter sporočil in gigabajt prenosa podatkov je bistveno manj od dvakrat po tri tisoč in 20 GB.

Toda z današnjim dnem HoT viša količino vključenega prenosa podatkov v tarifi Mini na tri gigabajte. Tega bodo deležni vsi uporabniki, tako novi kot tudi stari, tem se bo zakupljena kvota samodejno povišala. Število minut in sporočil ostaja enako in čeprav se po tisoč obojega mogoče sliši malo, je v bistvu dovolj. Še nikoli nisem v enem mesecu telefoniral skoraj 17 ur (tisoč minut), niti nisem poslal tisoč sms-ov. Nasploh uporaba obojega upada za obilice internetnih storitev. Zato se v teh časih ne bi preveč obremenjeval z mislijo, da bo minut in sporočil premalo. Bolj je seveda vprašljiva količina gigabajtov. En je zagotovo premalo. Toda s tremi se že da shajati, pravzaprav dokaj brez težav, če uporabnik večino videa pogleda tam, kjer ima na voljo wi-fi, in če si tam tudi prenaša (naročniško) glasbo in fotografije v oblak. Brskanje po spletu, pregledovanje e-pošte, klepetanje v aplikacij, osveževanje časovnice v družabnih omrežjih in podobne reči ne »kurijo« tako veliko podatkov. Še vedno so tarife za deset evrov, ne samo pri HoT-u, tudi pri Bobu in drugje, boljša izbira. Vsak sam se mora odločiti, ali mu 36 evrov prihranka na leto pomeni veliko ali ne.

Trenutno sicer za sedem evrov Izimobil ponuja tri tisoč enot (minut, sporočil ali megabajtov), Spar mobil pa zaradi akcije s podvojenimi količinami dvakrat toliko. Telemach neomejene klice v svoje omrežje, 120 minut v druga omrežja, neomejena sporočila in in 600 MB prenosa podatkov. Pri Bobu se za osem evrov dobi po 1500 minut, sms-ov in megabajtov. Znotraj Evropske unije pri paketu za sedem evrov naročnik letos dobi slaba dva gigabajta (1,9) prenosa podatkov brez doplačila. Prihodnje leto se bo ta količina zvišala na dva gigabajta in pol, leta 2022 pa bo prilezla že na dobre štiri gigabajte in pol.

Doslej so bili paketi oz. tarife za sedem evrov bolj v vlogi tiste vabe »že za«. Toda s povišanjem na tri GB ali šest tisoč enot jih ne moremo več kar tako odpisati. Dejansko lahko marsikomu, ne samo tistim, ki zgolj kličejo in jih pametni telefoni ne zanimajo, taka ponudba povsem zadošča. HoT znova pričakuje, da bo nekoliko zatresel sceno, kot jo je lani ob prihodu na trg, potem pa še jeseni s tarifo za »hišni« internet. To mu je doslej po neuradnih podatkih prineslo dobrih 33 tisoč uporabnikov, kar pomeni približno odstotek in pol tržnega deleža. Večji operaterji ga še vedno poskušajo odrivati na stran kot marginalnega tekmeca, toda v bistvu ima na dogajanje precej večji vpliv kot bi lahko sodili po številu uporabnikov. Tekmeci ga preprosto ne morejo ignorirati. Kar je izjemen uspeh za ponudnika, ki je po številu zaposlenih stokrat manjši od A1, od katerega najema omrežje. Kar pa mu seveda, skupaj z razvojem informacijskih rešitev v matičnem avstrijskem Ventocomu ter Hoferjevo obstoječo verigo trgovin ter oglaševalsko mašinerijo, tudi omogoča atraktivne cene. In za zdaj držanje obljube, da ne bo dražil.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.


 

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
1 komentar
  • Sam imam SparMobil že lep čas. Roko na srce, WiFi je skorajda povsod, 6000 enot za par € vklopim samo kadar grem v tujino za dalj časa, vse enote so na voljo tudi v tujini EU, kar je pomembno.
    Vklopljene 30 dnevne pakete lahko vklopiš ponovno po preteku 30 dni, mislim pa da je posebnost, da lahko imaš sočasno vklopljenih več paketov. Tako lahko mesec začneš s 300 enotami, če zmanjkuje pa dokupiš še 500 enot in to pred potekom meseca.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja