Lahko P50 Pocket in podobni telefoni Huawei vrnejo v igro?
Matjaž Ropret 23. decembra 2021 ob 14:57

Zame ni dvoma, da je bil najboljši Huaweijev telefon v iztekajočem se letu Mate X2. Pri tem upoštevam tudi P50, ki ga v živo nisem videl. Model s prepogljivim zaslonom je bil namreč po strojni plati tako dober, da lahko konkurenca po eni strani zavida tehnološko izpopolnjenost in je po drugi strani vesela njegovega minimalnega vpliva na tržna razmerja. Vsled cene, omejene distribucije in vemo, zaradi česa še. Danes je prvi mož Huaweijevega oddelka za pametne telefone Chengdong (Richard) Yu na Kitajskem predstavil še en preklopni model, P50 Pocket, ki se ga morda lahko nadejamo tudi v naših koncih in za bolj dostopen znesek.

Medtem ko se Mate X2 razpre v mini tablico, na enako način kot Samsungov Galaxy Z Fold3 in prav tako nedavno predstavljeni Oppo Find N, je P50 preklopni telefon, recimo temu stare šole. Tako kot Galaxy Z Flip3 ali Motorola Razr. Tu ne gre za pridobivanje dodatne zaslonske površine, ampak za lažje pospravljanje naprave v žep ali kam drugam. Z »odprtim« zaslonom P50 Pocket daje vtis popolnoma običajnega, morda malce raztegnjenega telefona, s poklopljenim pa je mali, malo debelejši kvadrat, ki ga je enostavno držati in mogoče vtakniti skoraj kamorkoli. Celo masa je pod 200 grami, torej to ni zajeten, težak kos tehnologije, kot je Mate X2.

Povsem jasno je, da Huawei s tem izdelkom najbolj cilja na nežnejši spol, čeprav poznam več navdušencev nad Flipom, ki jih bo zagotovo zamikal tudi P50 Pocket. Obdelava in vzorci ter kroga na zunanji strani nesporno nakazujejo, da je to vsaj malo tudi modni dodatek. V enem od omenjenih krogov so trije fotografski objektivi in sveteča dioda, v drugem pa zunanji zaslonček, nekako tak kot v pametnih urah (ločljivost je 340 x 340), le manjši (premer ima en palec). Primeren je za ošvrk sporočil in obvestil, za selfije (z glavnim objektivom!), za prikazovanje ure in podobno. Za kakršno koli interakcijo s telefonom je seveda treba zadevo odpreti.

Notranji zaslon je dolg, z razmerjem stranic 21:9 in diagonalo 6,9 palcev. Podobno kot pri omenjenem konkurenčnem, kajti neizogibna zaščitna obroba zaslona pomeni, da se ta ne more raztezati povsem do roba, zaradi česar je malce ožji kot pri običajnih telefonih. Ločljivost zaslona je 1188 x 2790, podprto je osveževanje s 120 Hz. Zgoraj v sredini je kamera s klasično luknjico v zaslonu, niso je poskušali skriti, z 10,7-milijonskim tipalom. Zunanji kameri sta v bistvu dve – glavna s 40-milijonskim in ultraširokokotna s 13-milijonskim tipalom. Zraven pa je še »spektralno« tipalo z 32 milijoni pik, ki pomaga pri pridobivanju dodatnih barvnih informacij in svetlobe, lahko pa tudi pove, če ima uporabnik oz. uporabnica ustrezno zaščito pred soncem.

Telefon poganja zmogljiv procesor Snapdragon 888, vendar z izključeno podporo za omrežja 5G. Baterija ima povsem spodobno kapaciteto 4000 mAh, žično polnjenje je 40-vatno, brezžičnega žal ni. Na programskem delu je tu HarmonyOS oz. EMUI 12. Osnova je verjetno Android 11. Na Kitajskem naj bi osnovna izvedba s pomnilniško kombinacijo 8/256 GB stala nekaj več kot 1200 evrov, če bi ceno neposredno preračunali. V naših krajih bi se verjetno povzpela na tisočaka in pol.

Toda, če bi Huaweiju ceno uspelo obdržati v območju sprejemljivega za širši krog kupcev in če se bo izdelek izkazal za podobno kakovostnega kot Mate X2, bi mu celo dal več možnosti za uspeh kot denimo običajnemu P50. Ta bi sicer kmalu po novem letu po naših informacijah tudi utegnil priti v Slovenijo. Pri napravi, ki je res posebna in v nečem izstopa med vsemi ostalimi, je mogoče malce zamižati glede aplikacij ali se bolj potruditi z njimi. To je seveda zgolj ugibanje, ampak P50 Pocket je še en prepogljivi telefon, ki bi ga zelo rad videl in preizkusil.

Fotografije: Huawei

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.