Lahko nakupiš zalogo desetih, a ti nič ne pomaga, ko zanje ugasnejo podporo
Matjaž Ropret 3. januarja 2022 ob 06:23

Pred leti, ko je Blackberry opuščal modele s fizično tipkovnico, se je nekdo na Twitterju ali nekje drugje pohvalil, da si je naredil celo zalogo teh naprav za prihodnja leta. Od jutri naprej bodo, tudi če so njihove baterije še dobre, le še spomin na stare čase. Omenjeno podjetje namreč ugaša podporo za lasten operacijski sistem, delovali bodo zgolj še androidni telefoni, ki so jih prodajali v zadnjih letih, ko so se (tudi prek zunanjega partnerja TCL) še ukvarjali s tem poslom. Tak »izklop« izdelkov na daljavo ni ravno uporabnikom prijazen, a tudi nič nenavadnega v tehnološkem svetu.

Blackberry s 4. januarjem 2022 opušča podporo za ključne storitve znotraj operacijskih sistemov Blackberry 7.1 in starejših, Blackberry 10 ter Playbook OS 2.1 in starejših. »Od tega datuma naprej programska oprema in funkcionalnosti, med njimi prenos podatkov, klici, kratka sporočila in klici v sili ne glede na povezavo v mobilno ali brezžično omrežje ne bodo več zanesljivo delovale,« so zapisali v kanadskem podjetju.

Vse skupaj pomeni, da se na telefone ne bo več mogoče zanašati, četudi bodo morda še delovali. Ne gre zgolj zato, da ne bi bilo več posodobitev, a se naprave še da brez težav uporabljati, kot lahko denimo starejše androidne in Applove telefone ter računalnike z Windows 8 ali starejšimi izdajami. Storitve preprosto ne bodo več imele zaledne podpore in to je za telefone smrt na daljavo. Še naprej bo mogoče nemoteno uporabljati Blackberryje z operacijskim sistemom Android. Mimogrede, znamko teh telefonov je predlani kupilo ameriško podjetje Onward Mobility, ki pa lani kljub napovedim še ni predstavilo nobenega novega modela. Morda bo to storilo letos, vendar je to za tokratno tematiko drugotnega pomena.

»Robide« ne bodo prve naprave, ki jih bodo programska ali zaledne storitve bolj ali manj onemogočile in spremenile v obtežilnike papirja. Taka usoda lahko doleti karkoli, povezano v internet. Poznamo že primere pametnih zvočnikov, hišnih zvoncev, ur, tudi telefonov in še česa, ki so že postali le kupček plastike, silicija in redkih kovin. Še bolj pogoste pa so spremembe v funkcionalnostih – včasih določene kar izginejo, vključno z določenimi aplikacijami – ali nezmožnost uporabe, preden naprave na posodobimo na najnovejšo različico programske opreme. Tako ponudniki povsem nadzorujejo delovanje, lahko bi rekli načrtovano povzročajo zastarelost in ničesar ne prepuščajo naključju ter predvsem ne samovolji uporabnikov.

Slednji se seveda lahko pritožujemo, da smo za ohromljene naprave nekoč pošteno plačali in da jih želimo nemoteno uporabljati do konca njihove življenjske dobe. Vendar nam pridušanje na žalost kaj malo pomaga. Ponudniki se lahko odločijo, da življenjsko dobo skrajšajo, v primeru Blackberryja na sedem let pri najbolj »novih« modelih. Resnici na ljubo je to več, kot doživi velika večina pametnih telefonov, pa tudi marsikaterih drugih naprav, zato podjetju prav veliko tudi ne moremo zameriti.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

V vsakem primeru pa je kopičenje več primerkov nečesa, kar nam je v določenem obdobju všeč, a se poslavlja s trga, dokaj nesmiselno. Raje prej kot slej bo podpore za take naprave konec in zaloga bo obležala v predalu. Še precej bolj verjetno pa bo v primerjavi z nečim modernim mučno uporabljati tak kos tehnološke zgodovine že precej prej.

Naslovna fotografija: DepositPhotos

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja