Lahko LG-ju uspe žametna vrnitev?
Matjaž Ropret 22. aprila 2020 ob 11:44

Morda se krizno leto na prvi pogled ne zdi najbolj primerno obdobje za (vnovično) pridobivanje tržnega deleža, še posebej pri pametnih telefonih. Prodaja je po vseh podatkih med »karanteno« občutno padla, vprašljivo je tudi, koliko se bo pobrala v prihodnjih mesecih. Toda nekateri drugi vidiki vseeno odpirajo vrata določenim proizvajalcem, morda bi tokrat priložnost lahko po več letih izkoristil LG. Seveda pa obstaja tudi enako realna verjetnost, da bomo znova razočarani tako uporabniki kot finančniki v korejskem podjetju.

Proizvajalci, ki so za 2020 pripravili vrhunske telefone s podporo za 5G, še posebej vsi, ki so stavili na (drag in dvodelni) procesor Snapdragon 865, verjetno ne bodo dosegli takih rezultatov, kot so se nadejali. LG je sicer prav tako izdal en tovrsten izdelek, V60 ThinQ 5G, ki pa ga v Evropi po vsej verjetnosti ne bomo videli. Že tako ali tako se s serijo V niso posebej trudili v naših koncih, vendar letos ne bo niti nadaljevanja serije G. Nov ključni model korejske znamke se bo imenoval LG Velvet.

Žametni telefon v LG-ju postopno razkrivajo že nekaj časa, to je njihova stara taktika. Tako iz videa, od koder so tudi fotografije, poznamo njegovo obliko. Precej zaobljena bo, z ukrivljenim zaslonom in robom na zadnji strani, brez izstopajoče ploščice za foto-video sklop in spredaj bo morda nekoliko podoben lanskemu Huaweiju P30 Pro. Zdi pa se, da bo malo manjši, vendar še ni podatka, kako velik zaslon bo imel, tako da te domneve ne morem zagotovo potrditi. Vemo pa, da bo na voljo v štirih barvah (črni, beli, zeleni in prelivajoči se rožnato-rdeči) in da bo telefon poganjal cenejši procesor Snapdragon 765. Ta je stopničko pod Snapdragonom 865, nekje na vrhu srednjega razreda in glede na izkušnje z malce starejšim Snapdragonom 730G v Xiaomiju Mi Note 10 bo več kot dovolj zmogljiv. Sicer prav tako kot 865 podpira 5G, vendar pri nižjih hitrostih, in vse je integrirano v en čip, medtem ko rešitev za zgornji razred zahteva ločen modem, s tem pa tudi večjo matično ploščo in posledično ohišje telefona. Pri fotoaparatu je videti tri objektive. Glede na to, da je LG začel s tem trendom, je poleg glavnega eden skoraj zagotovo namenjen ultraširokemu pogledu, za tretjega pa upamo, da je teleobjektiv. Na spodnji strani je poleg priključka USB-C videti izhod za slušalke, kar pomeni, da korejsko podjetje še vztraja z njim.

Kdaj točno bo LG dokončno razkril Velvet, ni povsem jasno, zagotovo pa najkasneje naslednji mesec. Medtem ko bi ga lahko v Sloveniji po naših informacijah začeli prodajati v začetku poletja. Že maja pa naj bi k operaterjem prišla trojica nizkocenovnih telefonov LG, ki bi jih morali prvič videti na sejmu MWC v Barceloni, ki pa je seveda odpadel. Od K41s, K51s in K61 bo kajpak najbolj zanimiv slednji, ki naj bi v prosti prodaji stal manj kot tristo evrov. Imel bo 6,5-palčni zaslon polne visoke ločljivosti (ostala dva HD+) z luknjico za fotoaparat (mimogrede – škoda, da bo imel Velvet manj estetsko kapljico na sredini). Fotoaparat bo precej standarden za ta cenovni razred. Glavni objektiv bo imel 48 milijonov pik, zraven bo še ultraširoki z osmimi milijoni, pa makro z dvema milijonoma in tipalo za globino. Pomnilniški konfiguraciji bosta 4/64 in 4/128 GB, priključek USB-C, prisotna bosta NFC in bluetooth 5.0, baterija pa naj bi imela kapaciteto 4000 mAh. Vse torej dokaj na ravni konkurence. Malo me skrbi edino Mediatekov procesor, vendar bo treba videti, kako se bo izkazal v praksi.

LG K61

Morda vse opisano na papirju ne vzbuja kakšnega navdušenja. Ob nekaj predpostavkah – če bodo telefoni dejansko simpatični in spodobni, ter bodo cene pri operaterjih prijazne –, ob težavah Huaweija ter osredotočanju določenih proizvajalcev na zgornji del trga, pa bi lahko kdo izkoristil priložnost v sredini in spodaj. Seveda LG še zdaleč ni edini kandidat.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.