Matjaž Ropret 2. septembra 2016 ob 07:00
Lenovo je še en proizvajalec, ki poskuša s fotografskim dodatkom za telefone.
Lenovo je še en proizvajalec, ki poskuša s fotografskim dodatkom za telefone.

Precej poskusov, kako v telefon ali nanj stlačiti resen fotoaparat smo že videli. Od Samsungovih na pol fotoaparatov s konkretnim zumom, prek Nokijinih telefonov z velikimi tipali in zaradi tega izboklinami, Sonyjevih bizarnih objektivov brez zaslona, pa do letošnjih telefonov z dvojnim tipalom in lečami na zadnji strani. V Lenovu, ki po novem izdeluje telefone pod znamko Motorola, mislijo, da se lahko fotoaparat doda kot magnetni dodatek.

Tako se na katerega koli od treh telefonov iz družine Moto Z da namestiti dodatek Hasselblad True Zoom in vse skupaj izgleda zelo podobno kot kateri iz Samsungove telefonsko-fotografske preteklosti (Galaxy Camera, Galaxy Zoom, …). Malo širši žepni telefon z nekaj oprijema in precej velikim zaslonom. Ali, če pogledamo z druge plati, kot zelo debel in precej težji telefon, kot smo jih zdaj navajeni. Ampak sam dodatek sploh ni ne velik, še posebej pa ne masiven. Na telefon se pripne magnetno in prek nožic na spodnjem delu telefona. Vse skupaj dovolj trdno drži skupaj, nožice pa zagotavljajo, da dodatek prevzame vlogo glavnega fotoaparata v telefonu, tako da ni potrebno kakršno koli povezovanje (čez bluetooth ali kaj drugega) kot pri kakšnem drugem dodatku.

Eden od dodatkov za Moto Z je tudi projektor.
Eden od dodatkov za Moto Z je tudi projektor.

True Zoom ima objektiv z desetkratnim zumom in običajnim razponom maksimalne goriščnice (3,5-5,6). Na njem je prava (ksenonska) bliskavica, podpira pa tudi zajemanje fotografij  v surovem formatu (raw). Seveda ima klasične fotografske gumbe in tudi oprijem je kar dober. Še najbolj me je med prvim preizkusom motilo ne ravno najhitrejše ostrenje, tako da vse do takrat, ko se fotografija prikazala na zaslonu nisem prepričan, ali bo dejansko ostra in bo izostreno to, kar sem želel. Res pa je, da bi moral zadevo uporabljati dlje za resnejše vtise. Dodatek naj bi stal približno 300 evrov. Vendar Lenovo v Sloveniji še niti ni začel prodajati telefonov motorola, tako da je naveza modelov Moto Z in dodatkov Moto mods, med katerimi sta poleg fotoaparata intrigantna še projektor in dodatni zvočnik, za zdaj za slovenske kupce kvečjemu zanimivost.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja