Lahko EllyPOS spodbudi male ponudnike, da pogledajo dlje od gotovine?
Matjaž Ropret 25. marca 2021 ob 13:25

Začela se je kar konkretna kampanja male in srednje velike trgovce, obrtnike in ponudnike določenih storitev prepričati, naj začno sprejemati še druga plačilna sredstva, ne zgolj gotovino. V to sfero lahko uvrstimo tudi predstavitev naprednega plačilnega terminala EllyPOS, ki ga je razvilo slovensko podjetje Lab4Pay.

EllyPOS je androidna naprava, ki združuje podporo za različne plačilne metode, tudi s kripto valutami, in s tem po besedah direktorja podjetja Lab4Pay Mihe Culiberga olajša in poceni poslovanje trgovca, obrtnika ali drugega ponudnika. Omogoča sprejemanje plačil s karticami Diners, Mastercard in Visa ter storitvami GoCrypto, mBills in Valú. Kot zatrjujejo Culiberg pa je njihova platforma povsem odprta in si želijo integracije še dodatnih storitev. Zraven je mogoče pripeti še davčno blagajno, sisteme za registracijo delovnega časa, lojalnostne programe, unovčitev darilnih bonov in nekatere druge funkcionalnosti. Gre sicer za fizični izdelek, ne za t. i. mPOS oz. Soft POS, ki bi tekel na katerem koli androidnem telefonu ali tablici s primerno strojno zasnovo.

EllyPOS Foto: Lab4Pay

V Sloveniji naj bi bilo po ocenah vsaj 30 tisoč poslovnih subjektov, ki ne sprejemajo niti plačil s karticami, kaj šele s kripto valutami. Med njimi je veliko malih trgovcev, obrtnikov, taksistov, frizerjev in še marsikdo, nekateri med njimi ne uporabljajo niti davčnih blagajn. V Obrtno-podjetniški zbornici (OZS) podpirajo iniciative, ki bi tovrstne ponudnike prepričale v modernizacijo, je potrdil njen direktor Danijel Lamperger. Kot ključna ovira se običajno izpostavljajo stroški, vendar Culiberg, podobno kot nedavno predstavniki Mastercarda, opozarja, da strošek in določena tveganja predstavlja tudi gotovina. »Plačila prek terminalov POS seveda pomenijo določen strošek, mi pa ga poskušamo spremeniti tudi v profitni center, saj omogočamo oglaševanje na terminalih, namestimo stvari, ki pospešujejo prodajo, to napravo spreminjamo v prodajno orodje,« izpostavlja direktor Lab4Pay.

Na začetku v tem podjetju novim uporabnikom njihovega terminala ponujajo fiksno provizijo na kartično poslovanje od 0,99 odstotka naprej, brezplačno najemnino Elly POS za tri mesece, članom OZS pa še brezplačno uporabo davčne blagajne za pol leta in nato za pet namesto za deset evrov na mesec.

Za kupca je plačevanje enako kot na ostalih terminalih. Odvisno od izbrane plačilne metode oz. »denarnice« lahko plača brezstično s kartico, telefonom ali uro, s skeniranjem kode qr, lahko pa tudi klasično z vstavljanjem kartice. V Lab4Pay želijo letos priti na vsaj tisoč prodajnih mest, nato pa zasesti najmanj desetodstotni tržni delež pri plačilnih terminalih v Sloveniji, vendar njihove ambicije segajo tudi v tujino.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Naslovna fotografija: DepositPhotos

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja