Kupi ga za otroka, mamo ali za moža »obrtnika«
Marjan Kodelja 9. julija 2020 ob 06:09

Robustni ali lepše povedano pametni telefon z vzdržljivim ohišjem bodo zanje idealni, saj nič ne de, če prevečkrat zgrmijo po tleh, so umazani in polni prahu ali pa padejo v jušnik poln goveje župice.

CAT se na vse pretege trudi postati vonabi najboljši »delavec«, medtem ko CrosCall želi oznako plemenitega pomočnika ljubiteljev preživljanja v divjini. Žal ponudnika iGet ne poznam, zato se bom vzdržal ocene, po kom oni stegujejo roke. Mimo tega pa za robustne telefone bolj kot ne velja, da sodijo v nizki ali največ srednji zmogljivostni razred, da so debelejši in težji od primerljivih bolj »krhkih« modelov, kar zaradi zasledovanja cilja po trdoživosti niti ne preseneča in da si vsak na svoj način želi izboriti prostor na trgu! Vsaj en Catov in iGetov model ima tudi infrardečo kamero, medtem ko CrossCallov avanturist Trekker-X4 stavi na akcijsko kamero.

Naj začnem kar z zadnjim. Čeprav vgrajena akcijska kamera z zelo širokim vidnim kotom niti približno ni slaba, raje v zlatem povprečju tovrstnih naprav, pa se v praksi pojavijo težave z velikostjo telefona. Nekako si ga ne predstavljam nameščenega na čeladi kolesarja ali smučarja, kot imajo ti svoje »goprovke«. Po drugi strani pa se je izvrstno izkazal v rokah otroka, ki ravno stopa v adolescenco. Lahko snema, lahko se igra, ko pa zgrmi po tleh, pa kaj potem. Podobno hladnega pa me je pred leti pustila tudi infrardeča kamera. Res je fino videti ljudje v popolnoma temnem prostoru napolnjenem z dimom, vendar, kolikokrat v življenju pa se znajdete v takšnem položaju? In koliko obrtnikov se ukvarja s takšno ali drugačno obliko izolacije oken, oziroma bolje rečeno, kolikokrat bi radi preverili tesnjenje s kamero IR v relativno nizki ločljivosti. Verjetno ne prav pogosto. Nisem pa še videl, da bi imeli robustni telefoni, ki se dobrikajo delavce zanje uporabne dodatke. Na primer »meter« nekje v ohišju ali morda lasersko »vodno« tehnico. To dvoje ves čas potrebujejo, ustreznega orodja pa dostikrat ni pri roki. Tako je, s tem sicer ni čisto nič narobe, vendar bolj kot ne imamo pri tej kategoriji naprav stanje, da izdelovalci, ki sami nimajo tovarn, telefone jim izdelujejo drugi, vzamejo referenčno shemo elektronske opreme naprave, potem pa, kolikor lahko, vplivajo na obliko ohišja.

Mnogo sodobnih pametnih telefonov je manj občutljivih proti vodi, vendar nimajo hkrati tudi vzdržljivega ohišja. Zanje so primerni »robustni« ovitki, ki jih ščitijo v primeru padcev skoraj tako dobro kot vzdržljivo ohišje.

Večina vzdržljivih pametnih telefonov je opremljenih z Mediatekovimi sistemi na čipu (procesorji), ki veljajo za manj zmogljive od Snapdragonov, Kirinov in Exynosov. Čeprav so njegovi procesorji največ v 12-nanometrski tehniki (drugi so osvojili že 7-nanometrsko), izbor ne preseneča, saj so cenejši. Kupcev ne preprečujejo le z vzdržljivim ohišjem, temveč se mi skušajo dobrikati tudi z dostopnejšo ceno! Težko, da to ne bi vplivalo na zmogljivosti pametnega telefona. Večina, ki sem jih v zadnjih dveh letih preizkusil je bila čisto soliden »telefon«, sposoben opraviti večino tja do srednje zahtevnih nalog, zatakne pa se pri vsem, kar tako ali drugače zahteva boljšo grafiko. Niti ne samo mobilne igre, manjše zmogljivosti procesorje se poznajo tudi v slabši kakovosti fotografij. Se pa lahko vprašamo, koliko je eno ali drugo sploh pomembno za občestvo, ki ga nagovarjajo. Prav dosti nad povprečjem pa niso niti zasloni. Način povečana občutljivosti zaslona, da je napravo mogoče uporabljati tudi z rokavicami in kar dosti telefonov, zato bi težko rekel, da je to njihova posebnost, običajno pa me zmoti tudi dokaj nizka svetilnost zaslona. Za naprave, ki so jim namenili uporabo na prostem, pa to ni ravno najboljša popotnica.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Manjše zmogljivosti, dostopa cena in predvsem veliko večja vzdržljivost, pa je pisana na kožo kategoriji uporabnikom zapisanih v naslovu. Dejal sem, da so vzdržljivi telefoni po dostopnih cenah, vendar to ni čisto res, ko jih primerjate s cenami enako opremljenih in zmogljivih, vendar bolj občutljivih modelov. Cene teh so lahko še nižje, vendar vam to ne bo dosti pomagalo, ko boste morali kmalu iskati novega, ker je on ali ona svojega razbil. Vzdržljivi telefoni imajo svoj krog uporabnikov, vendar bi si vseeno želel, da bi izboljšali tudi njihove fotografske zmogljivosti. To pa zna biti težko, saj glavni izdelovalci pametnih telefonov v tej kategoriji izdelkov nimajo predstavnikov.

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.