Kuhinjski robot, ki hrano še skuha
Marjan Kodelja 26. septembra 2019 ob 17:15

Rekli smo mu kuhinjski »multipraktik«, nakar je postal robustnejši in zmogljivejši in se prelevil v kuhinjskega robota. Zdaj naprave za sekljanje, strganje, mešanje in tlačenje, pridobivajo funkcijo kuhanja. Kajpada je tudi povezana v omrežje, zanjo pa je na voljo tudi aplikacija. O ceni pa je še preuranjeno govoriti, kajti na voljo bo šele prihodnje leto. A zagotovo ne bo nizka. 

V sedemdesetih letih prejšnjega stoletja so v Vorwerku naredili »mikser« z grelnim elementom in tehtnico. Od takrat so naprave Thermomix močno napredovale. Letošnji model TM6 nima veliko skupnega z napravo izpred skoraj petdeset let. Med ponudnike tovrstnih naprav pa se je uvrstil tudi Bosch. Kuhinjskega robota s funkcijo kuhanja CookIt so predstavili na berlinskem sejmu potrošniške elektronike IFA 2019, zanimiv pa je, ker so pri njegovem razvoju sodelovali inženirji podjetja BSH Hišni aparati Nazarje, kjer naj bi aparat tudi izdelovali. CookIt je v samem tehnološkem vrhu domačih gospodinjskih aparatov, obeta pa hitrejše in preprostejšo pripravo vsakodnevnih obrokov. Njegovo zmogljivost najbolje opisuje, da lahko pripravi okusni jogurt ali ravno prav zapečen »zrezek«.

Cookit kuha v posodi s prostornino 3 litre, ki ima ravno dno, da je mogoče na njem zapeči kos mesa oziroma karkoli, kar običajno pečemo v približno enako veliki ponvi. Na voljo pa je tudi množica dodatkov, med katerimi so košara za kuhanje v pari, plošča za rezanje in strganje, univerzalni nož in metlici za mešanje, vanj pa je vgrajena tudi tehtnica. Če želite, lahko v njem stepete sladko smetano, čeprav samo priprava »surovin« obroka nji njegov glavni namen. Ta je kuhanje, saj je sposoben natančnega predvsem pa samodejnega nadzora temperaturo do največ 200 stopinj Celzija. Dve tipali zato več čas merita temperaturo dna in notranjosti posode.

Kuhinjski robot je opremljen z velikim na dotik občutljivim zaslonom, preko katerega nastavljate delovanje, pa tudi prebirate podatke o stanju kuhanja, navodila, kaj morate storiti ali recepte izbranih jedi, ki ste jih našli na internetu in prenesli nanj. Omogoča pa tri načine delovanja. V samodejnem načinu vse opravi sam, v posodo morate le dodati potrebe sestavine. Ko je kuhanje zaključene, ste obveščene preko aplikacije na zaslonu telefona ali pametne ure Fitbit, hrana pa ima ustrezno temperaturo višjo od 37 stopinj. Način korak za korakom je zabaven in hkrati poučen. Na zaslonu prebirate ukaze, ki jih izpolnjujete ob pravšnjem času, da pridete do želenega obroka. Tretji način pa je ročni oziroma kuhanje po svoje, v katerem za pripravo jedi lahko uporabljate vse njegove funkcije, vendar kot jih želite.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Cookit boste lahko uporabljali tudi brez aplikacije Home Connet, čeprav je z njo uporaba bolj priročna. Na seznam receptov, ki jih hrani polnilnik robota, lahko nenehno uvrščate nove. Aplikacija hkrati omogoča spremljanje postopka kuhanja preko zaslona telefona ali glasu, saj je zagotovljena podpora za digitalno pomočnico Alexo. Vprašate jo lahko na primer, kdaj bo jed pripravljena, ona pa vam odgovori. Zaradi povezanosti ter zmožnosti, ki jih ima, je CookIt morda kazalnih prihodnosti, v kateri bo ena naprava menjala vse, ki jih za kuhanje uporabljamo danes?

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja