KRATKI TEST Xiaomi 14: Kljub kakovosti je pred njim trnova pot
Marjan Kodelja 29. februarja 2024 ob 06:08

Xiaomi 14 je brez dvoma najmanj dober telefon, ki bo zadovoljil marsikoga, a mu, kot vedno v primerih, ko obstoji še tehnično in tudi drugače bolj razvpit model, manjka adutov, zakaj ga izbrati. Presodila bo cena, morda takoj v začetni akciji ali pa kasneje v kateri od naslednjih, kajti priporočeni znesek trenutno v mojih očeh ni najboljši.

Ker ne morejo pokazati veliko »oprijemljivega« na področju elektronike, izdelovalci telefonov en za drugim uporabljajo trik poveličevanja mehkih (programskih) izboljšav v povezavi z bolj ali manj uporabnimi storitvami umetne inteligence, dvoštevilčnega skoka v hitrosti procesorja in izboljšav, ki so jih naredili na fotografskem področju. Xiaomi v tem ni nobena izjema.

ProcesorSnapdragon 8 gen. 3 (3,3 GHz); Adreno 750
OmrežjaGSM/ HSPA/ LTE / 5G, nano SIM in eSIM
v stanju dvojne pripravljenosti
ZaslonLTPO OLED, 16,15 cm (6,36 palca), 86 milijard barv,
1.200 x 2.670 pik,1 – 120 Hz, 1000 kandel
(3000 točkovno), HDR 10+, Dolby Vision
Kamereglavna: 50 MP, f/1,6, 23 mm, optična stabilizacija;
telefoto: 50 MP, f/2,0, 75 mm,
optična stabilizacija;
širokokotna: 50 MP, f/2,2, 14 mm;
sprednja: 32 MP, f/2,0, 22 mm
VmesnikiWi-Fi 7, Bluetooth 5.4, NFC, satelitski sprejemnik
BiometrijaČitalnik prstnih odtisov pod zaslonom
Operacijski sistemAndroid 14, HyperOS, 4 – nadgradnje,
pet let podpore
Pomnilnik12 GB RAM; 512 GB, ni reže za kartico
Baterija4.610 mAh, 90-vatno žično in 50-vatno
brezžično polnjenje.
Materiali in odpornostaluminij, steklo Gorilla Glass Victus; IP68
Mere152,8 x 71,5 x 8,3 mm
Masa188 g
Priporočena cena1099 € (brez popusta)

Večjih razlik z lanskim modelom nisem opazil, vse dokler v roke nisem prijel šublerja (kljunastega merila). Hrbtni element z objektivi kamer je opazneje večji in predvsem globlji, kar je posledica prenovljene optike in fizične velikosti tipal. Čeprav vsaj malo vpliva na položaj in udobje uporabe, na podatke o debelini ohišja element nima vpliva, kajti po novem na to »malenkost« vse pogosteje pozabljajo. To opravičujejo s tem, da element zaseda manjši del skupne površine ohišja. To je sicer res, vendar me je njegova obilnost konkretno motila med držanjem v panoramskem načinu (med igranjem iger), saj telefona nisem mogel udobno držati, ne da bi se ga tako ali drugače dotikal.

Drugih razlik brez omenjenega merilnega pripomočka ne boste opazili. Na primer za delček milimetra ožje robove okoli zaslona. Ravno tako bo marsikdo spregledal, da sta levi in zgornji bok zdaj čistejših linij, saj so iz njiju umaknili kazeče elemente. Slišati je odlično, vendar v resnici ni, kajti zaščitni ovitek je nujen. Ta pa skrije marsikatero oblikovno podrobnost, ki so jo pri predstavitvi tako zelo poudarili. Kakorkoli že. Xiaomi 14 sodi med manjše (velike) telefone, zato lepše leži v dlani in ga je udobnejše uporabljati.

Ni dvoma, da je procesor (ponovno) hitrejši. To kažejo vse meritve, ki sem jih izvedel, tudi moj priljubljeni obremenitveni test. Aplikacija obremeni elektroniko do maksimalne ravni in obremenitev ohranja ves čas, kar se nikdar ne zgodi med realno uporabo. Test je zato uporaben le za primerjavo z drugimi telefoni v smislu segrevanja, omejevanja hitrosti jeder procesorja in porabe energije v takšnih razmerah. Zakaj komentar? Zato, ker je Xiaomi 14 prvi telefon, ki se je v teh pogojih toliko segrel, da ga ni bilo samo težko držati, sistem je celo izpisal opozorilo o pregretju. Še nekaj je zanimivo. Krivulja omejevanja zmogljivosti je bila prvih petnajst minut razmeroma položna, s padcem do približno 80 odstotkov nazivnih zmogljivosti. Šele nato, v drugem delu, so se pojavile težave s pregrevanjem in periodični globoki padci. Tega seveda nisem občutil med igranjem igre Genshin Impact. Po pol ure je bilo ohišje sicer veliko toplejše kot na začetku, a ne vroče, kot v primeru sintetičnega testa. Podobno je s porabo energije. Po eni uri polne obremenitve je napolnjenost baterije padla za 40 in med igranjem igre za samo 16 odstotkov. Drugi podatek je življenjski in pomeni, da bo telefon s prižganim zaslonom grafično zahtevno igro v teoriji poganjal dobrih šest ur. Kar ni slabo oziroma kaže, da so strojne komponente razmeroma varčne in da boste zlahka dosegli celodnevno uporabo. Za dvodnevno ne bi dal roke v ogenj.

Spremenili so ime uporabniškega okolja, s čimer so želeli pokazati, da so tokrat več pozornosti namenili programskemu delu telefona. Na prvi pogled je nov videz bolj prečiščen, manj kičast in z manj nameščenih aplikacij. Vendar me moti dvoje. Med aktivacijo telefona kljub izbiri predala za aplikacije, se ikone le teh še vedno pojavijo na zaslonu in v zaslonskih mapah. Kdor jih tam noče, se je prisiljen spopasti s časovno razmeroma potratnim brisanjem. Poleg tega so v okolju še vedno nekatere Xiaomiove aplikacije, na primer Glasbeni in Video predvajalnik, za katerega vemo, da niso na ravni Googlovih in še kakšnih drugih. Dobra ideja je integracija galerije z Googlovo storitvijo hranjenja fotografije (Foto), vendar naj bi bilo to omogočeno z eno od naslednjih nadgradenj. Od izpostavljenih funkcij umetne inteligence sem lahko preizkusil le podnapise v realnem času med predvajanjem videa, ki pričakovano ne podpira slovenščine, medtem ko algoritmov za ustvarjanje portreta na podlagi posnetih in razširitve ozadja, nisem našel.

Xiaomi 14 nudi goriščnice od 14 preko 23 (46 z 2-kratno digitalno povečavo) do 75 milimetrov (3,2-kratna optična povečava), s čimer vam daje v roke razmeroma vsestransko fotografsko orodje. To se pozna, kajti kakovost fotografij in video posnetkov je na ravni, za katero zlahka rečem, da bo zadostila željam (in potrebam) vseh, ki od svojega telefona želite več kot povprečno dobro fotografsko kakovost.

Resnična moč kamer se pokaže v slabih svetlobnih razmerah oziroma ponoči. Kamere modela Xiaomi 13 niso imele tipal enake razločljivosti, toda to ni razlog za razlike, ki so očitne. Še najmanjše so pri uporabi glavne kamere, čeprav so tudi pri njej vidne razlike, temveč pri drugih dveh, kjer je očitno, da novejši procesor, tipala in optika naredijo razliko. Razlike v kakovosti so manjše v dnevnih pogojih, saj so fotografije takrat na razmeroma podobni ravni. Od leve proti desni si sledijo fotografije širokokotne, glavne in telefoto kamere.

Na nočnih fotografijah je opaziti, da je širokokotna kamera svetlobna najmanj občutljiva. Na njenih fotografijah je veliko temnih področij, kjer se na fotografijah drugih dveh kamer vidijo podrobnosti. Žal so fotografije telefoto kamere za moj okus preveč mehke in z manj podrobnosti, moti pa me še to, da na seriji zaporednih fotografij barve niso enake.

Manj razlik je na dnevnih fotografijah, saj je skoraj vseeno, katero kamero uporabite. Če vas ne moti popačena geometrija širokokotne ter manj podrobnosti in s tem manj ostrine na fotografijah z 2-kratno digitalno povečavo. Če ste pozorni, se tudi na dnevnih fotografijah vidi, katere kamere so bolj občutljive na svetlobo in katere manj. Zelo podobno je še z videom, kjer je tako nočni kot dnevni na zelo sposobni ravni. Od leve proti desni si sledijo fotografije širokokotne, glavne kamere, izrez z 2-kratno povečavo in na koncu še telefoto kamere.

HVALIMO:
 • Zmogljiv procesor in velika pomnilnika
 • Prijetna oblika in robustna izdelava
 • Dober zaslon visoke svetilnosti
 • Dobre fotografske zmogljivosti v vseh svetlobnih razmerah
GRAJAMO:
 • Segrevanje ob sintetičnem testu
 • Obilen fotografski modul
 • Še vedno ne najboljši uporabniški vmesnik
 • Slabše dnevne 2-krat in nočne 3,2-krat povečane fotografije
Xiaomi 14 (12+512 GB)
 • OBLIKA IN IZDELAVA
 • ZASLON
 • FOTOAPARAT
 • DELOVANJE
 • PROGRAMSKA OPREMA IN DODATNE FUNKCIONALNOSTI
 • CENA
4.1

Naj kupim?

Z veseljem bi dejal, da je boljši nakup lanski Xiaomi 13, vendar ga ni več mogoče dobiti. Naključje ali namenoma, da koga ne bi zasrbele roke za manj denarja kupiti odličen telefon, kot (za enkrat) hočejo za novejši model, ki je, temu se ne morem izogniti, podobno kot pri večini izdelovalcev, nežno nadgrajen lanski! Pomeni, da so vgradili novejši procesor ter »rahlo« izboljšali optiko kamer, vendar to (žal) ne pomeni, da so fotografije letošnjega modela svetlobna leta pred fotografijami lanskega. Nasprotno, razmeroma podobne so. Poleg tega se Xiaomi 14 zaradi zahtevane priporočene cene neposredno bodo z Iphonom 15 in Galaxyjem S24, ki se lahko izkažeta za (pre)močna tekmeca.

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja