KRATKI TEST Irobot Roomba Combo i5: Posesa dobro, morda še preveč
Matjaž Ropret 28. oktobra 2023 ob 05:57

Trdijo, da je »idealen za manjše domove.« O odličnosti bi lahko polemizirali, brez dvoma pa drži, da je ta robotski sesalnik in pomivalnik pretežno primeren za stanovanja z malo sobami in ne zelo razgibano postavitvijo pohištva in ostalega. Po možnosti s čim bolj enotno talno oblogo.

Ni treba kaj posebej ovinkariti. Ne glede na to, da s 450 evri ne sodi v nižji cenovni razred, je to dokaj osnovni model. Omogoča sicer ustvarjanje kart oz. tlorisov, vendar nima ne lidarja ne ostalih tipal ali kamer, da bi se znal orientirati in morda tudi prepoznavati ovire oz. predmete, ki jih ne bi smel vzeti s seboj (v košku). Naprednih funkcionalnosti ni, ima pa dvojno gumijasto krtačo za pobiranje smeti – metlica je ena -, s čimer je bolj učinkovit, kot če bi bila ena sama.

Kako se obnaša?

Malo mešano. Priklic robota v aplikacijo ni povsem gladek, postopek sem moral ponoviti dvakrat ali trikrat, da ga je sistem našel in dodal. Posebej je treba registrirati še rezervoar za vodo. Preden gre zares sesat, mu lahko naročimo obhod za ustvarjanje tlorisa, ki pa se izkaže za precej nekoristnega. Med tem sprehajanjem, precej na slepo in tudi z veliko zaletavanja v vrata, stole in drugo stavbno pohištvo ter ovire, robot lepo raznese smeti naokrog, saj takrat še ne sesa. Na srečo to potem popravi oz. zabriše sledi.

Aplikacija je izvedena nekoliko drugače kot pri večini konkurenčnih robotov. Pri teh imamo osnovne možnosti (sesaj/ustavi), če ne omogočajo tlorisov, ali izbiro vsega, posameznih sob oz. območij, če so na voljo karte. Tu pa se robota upravlja s scenariji. Privzeti scenarij je »posesaj vse.« Ta deluje, kamor Roombo postavite. Za druge, ki jih ustvarite sami, denimo posesaj in pomij kuhinjo, pa mora začeti s priključne postaje. Slednja je precej neugledna in jo robot prelahko premakne, če ni povsem ob steni. Daleč najbolj se obnese scenarij sesanja vsepovprek. Pri tem obrede vse po zunanjih robovih, potem znotraj, pa spet malo ob stenah in tako precej dolgo. Bistveno dlje, kot to počno roboti s tlorisi in zmožnostjo lociranja ter navigacije v prostoru. Ti opravijo delo sistematično in ne izgubljajo časa, medtem ko se i5 marsikje zadržuje dlje časa, gre čez isti predel po večkrat, se tudi ne ustavlja pred morebitnimi fantomskimi ovirami, ki jih zazna lidar ali tipala, kot so vrata omaric nekaj cm nad tlemi ali zavese do tal, in tako posesa precej temeljito. Upal bi trditi, da celo bolj od sicer naprednejših robotov, vendar imajo ti mnoge druge prednosti, v košku dotične Roombe se lahko znajde marsikaj neželenega, če tega niste prej pobrali s tal. Pod oz. nad krtačama ne ostaja veliko smeti, kot jih kakšnem Roborocku Q5 Pro (o njem več, ko pride prodajo), za to pa se tam, kamor sta nataknjeni, lepo ovijajo lasje. Med sesanjem je robot dokaj glasen in predvsem ima nenavadno zoprno frekvenco motorja. Najbolje ga je nastaviti za sesanje takrat, ko vas ni doma. Seveda ob pogoju, da je vse, za kar ne želite, da se znajde v njegovem trebuhu, lepo pospravljeno. Kakšnih nastavitev glede moči sesanja in česa podobnega ni.

Drugi scenariji so bistveno manj učinkoviti in zanesljivi. Lahko mu ukažete, naj posesa določeno sobo, toda poleg nje bo obredel še marsikaj drugega. Kot rečeno, ga tudi ne morete postaviti npr. na sredo te sobe in pričakovati, da se bo pozicioniral in začel z delom. Ta podrobnost je še posebej nerodna za pomivanje tal. Modeli z dodatkom Combo v imenu namreč pri proizvajalcu Irobot predstavljajo možnost pomivanja oz. brisanja tal poleg sesanja. Kitajska konkurenca že dolgo skoraj brez izjeme ponuja oboje, Roombe pa šele v zadnjem času in tudi nekoliko drugače. Pri »kitajcih« je običajno treba čez polovico spodnje strani robota vstaviti tanek nastavek z rezervoarjem in krpo, tu pa zamenjamo celoten košek za smeti. Nadomestni ima še vedno prekat za tisto, kar robot sproti posesa, vendar večji del prostornine zavzame razdelek za vodo. Spodaj je prav tako krpa, zadevo pa je treba posebej vnesti oz. registrirati v aplikacijo, potem ko je v njej že tudi Roomba.  

Odsotnost robotove orientacije je zoprna zato, ker običajno nimate povsod ploščic ali linoleja, temveč so ponekod tudi preproge, parket in kaj drugega, česar ni treba pomivati ali je celo bolje, da se ne moči. In če priključna postaja ni v sobi, kjer naj bi robot pomival, ali sta npr. kuhinja in kopalnica precej narazen, bo namočil še praktično vso površino vmes. Tudi sama učinkovitost tega brisanja je nizka, podobno kot pri večini robotov, saj bodo vsi resni madeži ostali. Dokler ne boste rezervoarja s krpo prijeli v roke in lastnoročno zdrgnili nesnage stran. Roomba i5 brez brisanja ta čas stane 300 evrov je precej bolj smiselna izbira.

Kako izbrati robotski sesalnik, ki je najbolj primeren za vaš način življenja, si preberite v članku na portalu Vse bo v redu Zavarovalnice Triglav.

Sam robot je sicer dokaj visok, vendar narejen lično in robustno. Tudi bogato obložen, da mu pogosti trki ne pridejo do živega. Koš se lepo iztakne in zatakne nazaj ter vse skupaj deluje kot dovršena celota. Domov, na priključno postajo, če obstane nekje v stanovanju, ga je mogoče poslati zgolj s tipko na njem, v aplikaciji te možnosti ni. Gumijasti krtači sta ob koncu testiranja izkazovali nekaj obrabe, a nič pretiranega. Nadomestne je sicer enostavno dobiti in tudi predrage niso.

Z zaključkom, ki izhaja iz pretežno neučinkovitega brisanja tal, sem povedal že tudi glavno ugotovitev. Zgolj sesalni model z bistveno nižjo ceno je lahko za koga zanimiv. Predvsem za tiste, ki imajo manjšo kvadraturo, nimajo predelov, ki bi jih radi označili kot »prepovedane«, ne bi sesalnika pošiljali v posamezne sobe in mu lahko nastavijo delovne ure med službo, ko jih ni doma (zaradi zoprnega hrupa). Vsak, kdor bi rad imel ali zaradi konfiguracije doma potrebuje še kakšno dodatno funkcionalnost, naj se ozre za naprednejšimi roboti.

HVALIMO:
  • Učinkovito sesanje
  • Robot pokuka v določene predele, ki jih kitajski tekmeci izpustijo
  • Dobra izdelava in lepa modularnost koškov
  • Dostopnost potrošnih delov
GRAJAMO:
  • Tlorisi so pretežno za okras
  • Posesa vse, kar mu pride na pot
  • Neprijeten ropot
  • Poleg pomivanja specifične sobe bo robot namočil še marsikaj drugega
  • Pritrdišča krtač zahtevajo pogosto čiščenje navitih las
Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja