KRATKI TEST Huawei Watch GT 4: Kuj železo, dokler je vroče
Marjan Kodelja 18. septembra 2023 ob 05:57

Potrudili so se in zanimivo oblikovali tako moško kot žensko različico. Funkcijsko pa velikega napredka ne vidim oziroma bom nadgradnje, praktično vse so na programski strani, označil za pretežno nežne.

Ni skrivnost, da so mi všeč Huaweijeve ure. Ker jih ni treba polniti čisto vsak dan in ker so videti kot klasične. Ne kot futuristični dodatki, ki jih težko nosiš ob vsaki priložnosti. Na pamet mi ne pade, da bi jih označil za popolne. So kar daleč od tega. Huawei je tako kot drugi trčil ob zid, ko nima pokazati dosti novega, zato je prisiljen v recikliranje že znanih tehnologij in funkcij v novih dizajnih. Obenem so še v nečem posebne. Niso prave »pametne ure«. Vsaj ne takšne, kot jih nudita Apple ali Samsung, z obilico bolj ali manj uporabnih aplikacij, ali kot je Watch 4 Pro. V marsičem so bližje športnim uram z omejenimi funkcionalnostmi in daljšo avtonomijo, a v veliko lepšem ohišju.

Premer ohišja:46 ali 41,3 mm
Debelina:10,9 ali 9,8 mm
Teža:48 ali 37 g
Materiali:Nerjaveče jeklo, plastika
Zaslon:OLED (36 ali 33,6 mm)
Ločljivost:466 x 466
Operacijski sistem:HarmonyOS 4.0
Vodotesnost:5 ATM
Satelitski sprejemnik:Dvopasovni (L2+L5), pet sistemski
Baterija:Okoli 420 mAh
Cena:Od 279 evrov naprej

Ne bom se pretirano zapletal v oceno oblikovanja. Lepota je pogosto subjektivna. A ni skrivnost, po čem so se zgledovali. Ženske različice me v minimalističnih prijemih spominjajo na ure Fossil ali Michael Kors, medtem ko osem kotna luneta zakrije siceršnjo okroglo ohišje moške. Na voljo ti je več variacij obeh velikosti, ki se razlikujejo v paščkih in v dveh primerih tudi barvah ohišja, lunete in krone. Izbiraš lahko še med številčnim naborom digitalnih številčnic oziroma obrazov, kot temu radi rečejo v anglosaškem svetu, ki vsaka na svoj način spremeni videz ure.

Za obe velikosti je na voljo kovinski pašček, katerega estetika ni sporna. Le za intenzivno vadbo in za športe v vodi se mi ne zdi najbolj primeren. Za odtenek boljša v tem pogledu sta usnjena, vendar, naj mi oprostijo, nisem najbolj navdušen nad rjavim večje ure. Ne zdi se mi prestižnega videza, a nimam opomb, ko gre za udobje nošenja. Športniki se boste verjetno raje odločili za pašček iz gume ali celo iz zelenega blaga (ta je na voljo le za večjo uro), ki se mi najbolj dopade. Škoda, da na test nisem prejel te različice!

Težko rečem, kaj se skriva v ohišju, saj o strojnih komponentah Huawei ne pove prav veliko. Spomnim se, da je imela prva ura družine GT njej namenjen procesor Kirin A1, toda zaradi blokade dostopa do ameriških tehnologij je njegov razvoj v zadnjih petih letih vsaj omejen, če ne celo preprečen. Možno je, da je v uri še vedno stari procesor ali celo kateri drugi, ki ga Huawei lahko kupi. Ravno tako ni podatkov o svetilnosti zaslona, za katero ocenjujem, da je na ravni drugih zaslonov OLED, saj je dobro berljiv tudi na prostem. Za večino bo podatek o procesorju razmeroma nepomemben, saj ura deluje gladko, brez zatikanja, tipala nudijo primerno natančnost in avtonomija baterije je znotraj obljub. 14-dnevno je sicer težko doseči, v mnogočem je odvisna od načina uporabe ure, a je zato desetdnevna na dosegu roke skoraj vsakemu, ki športnih dejavnosti ne beleži ravno vsak dan in se ne odloči za možnost vedno vključenega zaslona (prikaza časa).

Ura ima na voljo celovit nabor športov. Nekateri sicer manjkajo. Na primer potapljanje. To se mi ne zdi pretirano velika škoda. Način, ki so ga predstavili lani z uro GT 3 Pro, ni nekaj, kar bi vsi z veseljem uporabljali. Glavni (in še kakšen) športi so na krovu kakor tudi samodejna zaznava hoje, teka, veslanja na napravi in uporabo eliptičnega kolesa. Morda kdaj in komu funkcija koristi. Sam jo raje ugasnem, saj ne želim, da že na krajšem sprehodu tečnari, da ga začne resno spremljati. Sicer zelo nerad beležim vsako od običajne malo bolj intenzivno gibanje, zadostujeta mi podatka o korakih in pokurjenih kalorijah, ki ju ura tako ali tako zbira. Glede natančnosti satelitskega sprejemnika sem nekoliko v dvomih. Obljube o večji natančnosti zaradi spremljanja signala satelitskega omrežja GPS na dveh frekvencah so eno, resničnost pa običajno nekaj drugega. Pregledal sem iste poti, zabeležene z različnimi urami in nisem opazil omembe vredne razlike. Še vedno se zgodi, da te namesto na levo postavi na desno ali meter ali dve izven poti na zemljevidu. Nič drastičnega, saj razdalja v večini primerov štima.

Še težje je oceniti natančnost beleženja telesnih znakov. Spremljanja menstrualnega cikla iz razumljivega razloga nisem preizkusil, medtem ko za srčni utrip po zaslugi raziskav, ki so bile narejene v zadnjih letih, vem, da je meritev uporabna in natančna. Isto zlahka rečem za nasičenje kisika v krvi. Na srečo nikoli ne pade pod 90 odstotkov, zato tega podatka do zdaj v resnici še nikdar nisem rabil. Za stres menim popolnoma enako. Spanja je druga zgodba. Podatki o dolžini in fazah spanja so dobrodošli, če znaš izluščiti razlog, zakaj kateri parameter ni najboljši, ter ga znaš popraviti. Meni ne uspe vedno, čeprav poskušam upoštevati predloge ure. Dodali so še spremljanje dihanja med spanjem, kar se mi ravno tako zdi uporaben podatek. Smrčanje ni popolnoma nedolžno. Ne znam pa oceniti, kako natančen je. Ura ima še tipalo temperature in s tem je v grobem zaključen opis njenih zmogljivosti.

Vse očitneje se mi zdi, da je tokrat Huawei poleg oblike nadgradil programsko opremo. Ne dvomim, da so jo, le ne zdi se mi, da bi bila ura GT 4 občutno natančnejša od GT 3 Pro, s katero imam do zdaj največ izkušenj in ki ponuja še snemanje elektrokardiograma ter merjenje togosti arterij. Nekaj pa pri obeh pogrešam. Nobena ne nudi možnosti plačevanja, to pa je nekaj, kar od svojih ur vse pogosteje zahtevamo.

HVALIMO:
 • Slabe estetike ji ni mogoče očitati
 • Zadovoljiv nabor športnih in zdravstvenih funkcij
 • Udobna za nošenje
 • Avtonomija baterije
GRAJAMO:
 • Ni možnosti brezstičnega plačevanja
 • Kratek seznam dodatnih aplikacij
 • Ni veliko novega v primerjavi z urami Watch GT 3

Huawei Watch GT 4 (46 mm, usnjen pašček)
 • KAKOVOST IZDELAVE, OBLIKA IN MATERIALI
 • PAMETNE FUNKCIJE
 • ŠPORTNE FUNKCIJE
 • SPREMLJANJE ZDRAVJA
 • TRAJANJE BATERIJE
 • RAZMERJE CENE IN KAKOVOSTI
3.9

Naj kupim?

Največja grožnja letošnji uri iz družine GT so eno generacijo starejše ure GT 3. Nisem prepričan, da preoblikovana estetika in nadgradnja programske opreme opraviči višje cene, saj bodo starejše ure s prihodom nove skoraj zagotovo cenejše. To še zdaleč ni samo težava Huaweija, temveč vseh izdelovalcev, saj nobenemu ni uspelo v zadnjih dveh do treh letih predstaviti funkcije, zaradi katere bi starejše ure preko noči zastarele.

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja