KRATKI TEST Samsung Galaxy Watch 6 Classic: Nič resnega ne manjka, razen šarma
Marjan Kodelja 23. septembra 2023 ob 05:57

Čeprav so kakovostno narejene, nudijo vse pomembne funkcije in so sodobno izklesane, pogrešam najpomembnejše, zaradi česar se v poplavi nosljivih naprav odločiš ravno zanjo.

Pravzaprav ne vem, kaj me moti. Okrogla je, kot ure morajo biti, in premore funkcije, ki jih od nje pričakujem, deluje hitro in natančno ter je uporabna. Zavedam se tega, pa vendarle mi ne pade v oči. Ne kot sodobno oblikovana ura, ki se zlahka postavi ob bok Applovim, ne kot robustna športna ura in tudi ne kot križanec med pametno in športno v ohišju klasične ure, v čemer so na trgu svoje mesto našle Huaweijeve. Zdi se, da se Samsung pretirano ne trudi in jih ponuja tako mimogrede, tistim, ki se odločajo za njihove telefone.

Lani so po mojem mnenju ustrelili kapitalnega kozla, ko so ukinili vrtečo luneto in jo zamenjali s krožnim potegom prsta po obodu zaslona. Rekli so, da je praktično enako. Ker ni enako in ne more biti, so jo letos vrnili v modele Classic. Še dobro, saj drugače na videz ne bi mogli ločiti ur dveh zaporednih generacij. Še nekaj je drugače. Model Pro, ki je obetal daljšo avtonomijo, je skrivnostno izginil.

Premer številčnice:46,5 mm (ali 43 mm)
Debelina:10,9 mm
Masa:59 g (brez paščka)
Zaslon:3,8 cm (1,5 palca), AMOLED, 480 x 480 pik
Vodotesnost:do 50 m (5 ATM)
Operacijski sistem:Android Wear OS 4
Ohišje in pašček:Nerjaveče jeklo, usnje
Glavne funkcije:EKG, krvni tlak, srčni utrip, sestava telesa, SpO2, temperatur
Baterija:425 mAh
CenaOd 419 evrov

Avtonomija je rakasta rana vsake resne pametne ure. Če hočeš, da deluje kot vsestranski zapestni računalnik, potem je nujno, da jo polniš vsak ali v najboljšem primeru vsak drugi dan. Kompromis obstaja. Varčni način, v katerem ne delujejo nekatere funkcije in povezave, a ura še vedno zagotavlja vse tiste, ki so nujne za sprotno beleženje zdravja in športov. Samsung bi lahko šel po poti TicWatcha. Ker ni šel, je redno polnjenje nujno. Kdor se bo navadil in med jutranjim (ali večernim) obredom postavil uro na polnilec, ne bo imel težav. Za vse druge pa Samsungova ura ni najboljša izbira. Ne si delati utvar. Verjemi mi, da če nisi redoljuben in pogosto pozabiš napolniti celo baterijo telefona, potem ti bo samo še dodatno grenila življenje.

A po drugi strani in s polno baterijo nudi razmeroma veliko. Še vedno so Samsungove edine, ki znajo izmeriti krvni tlak in delež maščob. Sploh merjenje krvnega tlaka je nadvse dobrodošlo. Čeprav moraš uro umeriti z manšetnim merilnikom vsakih 28 dni in si s podatki o maščobah večina ne more dosti pomagati. Nabor zdravstvenih funkcij s tem ni končan. Zapis elektrokardiograma, podatki o srčnem utripu in analiza spanja so še kako uporabni. Malo manj raven stresa, a odveč tudi to ni. Samsungova ura ti bo nudila praktično vse (in še več), kar pričakuješ od nosljive naprave, ko gre za spremljanje zdravja

Glede natančnosti merjenje fizioloških znakov sem razdvojen. Ne dvomom v natančnost merjenja srčnega utripa in nasičenosti kisika, saj je bilo narejeno več kot dovolj raziskav, ki kažejo v uporabnost ur in zapestnih v te namene. Glede drugega nisem tako optimističen. Snemanje elektrokardiograma (EKG), mejenje krvnega tlaka in spremljanje stresa je ostalo na že doseženih ravneh. Nobenega napredka v kakovosti in uporabnosti nisem opazil. Izjema je analiza kakovosti spanja, ki pa tudi še ni ravno na ravni, kot ga nudijo Huaweijeve ure. Čeprav niti pri teh nisem popolnoma prepričan o dovoljšni natančnosti in predvsem uporabnosti pridobljenih podatkov.

Še manj nadgrajene so funkcije beleženja športov. Ni presenetljivo, saj je težko na tem področju izumljati nekaj drastičnega novega. Samsung je sicer poskušal, a se mi zdi, da se je najmanj s funkcijo spremljanja potapljanja uštel. Nasprotno pričakovanjem ne pokaže nobenega uporabnega podatka o potopih, vsaj globino bi moral zaznati, prej bi rekel, da gre za nekoliko preoblikovan način beleženja plavanja. A zaradi tega ura ni nič slabša. Omenjeni način je specifičen in razmeroma malokrat uporabljen.

Nečesa pri Samsungu nikdar nisem razumel. Zakaj so nujne tri aplikacije, da ura sploh deluje. Za povezavo rabiš Galaxy Wearable, za hranjenje večine zbranih podatkov Samsung Health ter za pregled elektrokardiograma in krvnega tlaka še aplikacijo Health Monitor. Saj ne, da zaradi tega ura ne bi delovala ali bi bile motene njene zmogljivosti, le preprostost uporabe ni na ravni, kakršno bi nudila ena sama. In za brezstično plačevanje je nujna še četrta, ki pa jo verjetno že naložena na večini telefonov, Googlova Denarnica.

HVALIMO:
 • Celovite zdravstvene storitve, vključno z merjenjem krvnega tlaka
 • Vrteča luneta
 • Kakovostna izdelava in udobno nošenje
GRAJAMO:
 • Še vedno občutno manj aplikacij, ko jih je na voljo za Applove ure
 • Samo največ dva dneva med polnjenji
 • Tri ločene aplikacije za povezovanje in beleženje
Samsung Galaxy Watch 6 Classic
 • KAKOVOST IZDELAVE, OBLIKA IN MATERIALI
 • PAMETNE FUNKCIJE
 • ŠPORTNE FUNKCIJE
 • SPREMLJANJE ZDRAVJA
 • TRAJANJE BATERIJE
 • RAZMERJE CENE IN KAKOVOSTI
3.8

Naj kupim?

Odgovor je pritrdilen, če imate Samsungov telefon. Saj deluje z drugimi, a ne vedno popolnoma brezhibno. Zgodi se, da se v »mešanem zakonu« napravi po izgubi povezave ne povežeta spet takoj, ko sta spet v dosegu. Drugače Galaxy Watch nudi vse, kar od pametne ure pričakujete. Na žalost tudi ne najboljše avtonomije, a če ti jo ponudijo za simboličen znesek ob nakupu telefona, potem bi bil neumen, da je ne bi vzel.

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja