Kot mačka okrog vrele kaše
Marjan Kodelja 24. marca 2016 ob 12:32

Kopičenje podatkov je smisel obstoja naprav interneta stvari, zato o lastniku vedo več, kot o sebi ve sam.

Kadar pišem o novodobnih tehnikalijah, več pozornosti namenim možnosti zlorabe podatkov. Ne, ker bi verjel, da gre družba v smer »velikega brata«, temveč, ker me nihče ne vpraša, ali se z zbiranjem strinjam in ker mi ne ponudijo možnosti uporabe brez pošiljanja podatkov na internetne strežnike. Je pa tudi pozitivna stran medalje. Podatki so osnova za izboljšanje delovanja, nove možnosti in večjo uporabnost.

Sonyjev trak za beleženja aktivnosti uporabljam dobro leto in pol, v tem času pa nisem opazoval le pešanja zmogljivosti, temveč tudi razvoj aplikacije lifelog. Ni presenetila »obraba« baterije. Od začetnih štirih do pet dni med polnjenjem so ostali le še največ trije. Zoprno, ker je ni mogoče zamenjati, in mi drugega, kot sprijazniti se ali pa kupiti nov trak, ne preostane. Drugače pa večjih težav nisem opazili, če zanemarim nekoliko čudno delovanje aplikacije in traku v povezavi z »ne-sonyjevimi« telefoni. Zakaj se podatki s traku ne prenesejo, ko zahtevamo »osvežitev«, temveč po večkratni zahtevi, pa še tedaj brez prave logike, je izven moje sposobnosti dojemanja.

Ko gre nekje dol, mora drugod gor. Podatke, ki jih zberejo uporabniki traku, so uporabili pri razvoju aplikacije in jo izboljšali. Na dveh frontah. Umestitvi rezultatov aktivnosti v širši kontekst in natančnejšemu izračunu podatkov, ki temeljijo na številu korakov. Če sem na začetku lahko le prebiral, koliko ur dnevno spim in kako kakovostno, mi danes aplikacija pove, kaj to pomeni v primerjavi z meni podobnimi. Sicer nikjer ni zapisano, koliko ljudi aplikacijo uporablja in po katerih kriterij so mi podobni, po starosti, teži, lokaciji,…., na osnovi česar bi lahko sklepal o pravilnosti statistke, pa je vseeno napredek v uporabnosti celotnega koncepta rednega beleženja življenja.

So pa zbrani podatki vplivali tudi na samodejni izračun dolžine koraka, tako pri hoji kot pri teku. Izračun temelji na telesni višini in je na začetku kazal napačne rezultate. Dejansko pretečeno razdaljo 10,5 km je na podlagi korakov preračunal v 12 km. Popolnoma isto »pot« pa aplikacija zdaj preračuna v 10,7 km. S tem so natančnejši tudi podatki o času na kilometer.

Za marsikoga je to nepomembno in če sem odkrit, me napake niso motile. A vseeno je dobro vedeti, da obstaja tudi druga plat medalje pretirane radovednosti naprav.

 

Ista trasa teka, levo stari izračun razdalje iz korakov, levo novi.
Ista trasa teka, levo stari izračun razdalje iz korakov, levo novi.
Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja