Koronavirus preti tudi največjemu dogodku v panogi mobilne telefonije, sejmu MWC
Matjaž Ropret 6. februarja 2020 ob 10:21

Letošnji sejem mobilne telefonije MWC v Barceloni bo nekaj posebnega. Ne zato, ker bi na njem med 24. in 27. februarjem pričakovali kakšne revolucionarne novosti in tehnologije, podobno kot še marsikaj te dni bi ga utegnil iztiriti kitajski koronavirus.

Bliskovito širjenje bolezni iz kitajskega Vuhana po svetu je zamajalo že marsikaj, tudi v industriji zabavne elektronike, saj so trenutno zaprte nekatere tovarne, prekinjene določene dobave, sestanki s kitajskimi izdelovalci lahko potekajo samo na daljavo. Zato sploh ni presenetljivo, da so tudi glede dogodka MWC, ki zadnja leta pritegne več kot sto tisoč ljudi iz panoge (za splošno javnost sejem ni odprt) v katalonsko prestolnico, že prišle prve odpovedi. Kitajski ZTE je odpovedal novinarsko konferenco, ki jo je sklical v času sejma. Korejski LG pa je v celotni preklical svojo udeležbo na dogodku, češ da ne želi izpostavljati svojih zaposlenih in drugih tveganju, da zbolijo. Kasneje je ZTE poslal sporočilo, v katerem je zagotovil, da bo sodeloval na sejmu in prikazal nove naprave za omrežja 5G, saj so mnogi mediji začeli poročati, da bo tako kot LG tudi kitajska korporacija izpustila MWC. Večina ostalih, vključno s Huaweijem in Samsungom, za zdaj poudarja, da se načrti glede nastopa v Barceloni niso spremenili.

Podobno od kopice malih razstavljavcev dobivamo vabila na predstavitve in pobude za intervjuje, kot da gre karavana nemoteno naprej. Tudi organizator, združenje GSMA, to vključuje 1200 podjetij iz panoge, od operaterjev do proizvajalcev, poskuša ustvarjati vtis, kot da je vse pod nadzorom in da se nič ne dogaja. Napovedali so kopico razkuževalnikov za roke in obiskovalcem odsvetovali (vljudnostno) rokovanje, vseeno pa ne moremo biti povsem prepričani, da bo ostalo zgolj pri eni odpovedi in da se ne bo morda kdo zbal potovati v Barcelono in se skoraj en teden »družiti« s tisoči potencialno okuženih ljudi.

Če nič drugega, lahko zadevo bistveno okrnijo povsem preproste logistične zagate. Trenutno je Kitajska bolj ali manj odrezana od letalskih povezav in če bo to veljalo še naslednja dva tedna, bodo imeli mnogi težave sploh priti v Evropo. Robo bi verjetno nekako spravili do Španije, toda to pomaga samo korporacijam, ki imajo dovolj zaposlenih v Evropi. In če jim uspe priti, se bodo ostali začeli spraševati, ali naj se podajo v potencialno leglo virusov. Pri čemer te odločitve nikakor niso poceni, kajti udeležba na tem dogodku je draga tako za razstavljavce kot za obiskovalce. Za slednje vsako leto bolj, saj mesto in turistični ponudniki v njem izrazito navijajo cene in poskušajo zaslužiti, dokler je MWC pri njih, za zdaj pa imajo biznis zagotovljen do (vključno) leta 2023.

Nočem zganjati nikakršne panike. Združena ekipa portalov Mobile.si in Tehnozvezdje še vedno tudi letos načrtuje pot v Barcelono in udeležbo tako na sejmu kot na vseh spremljajočih dogodkih, na katere ji bo uspelo priti (dobiti vabilo). Če bo šlo vse po načrtih, bomo o novostih in dogajanju na sejmu MWC začeli poročati v soboto, 22. tega meseca. Še vedno pa se lahko v teh dveh tednih stvari tudi drastično spremenijo.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja