Korejsko-kitajski obračun, prva runda
Matjaž Ropret 8. aprila 2017 ob 08:30

Zdaj sem torej več ali manj časa preživel s štirimi od petih glavnih pretendentov med dražjimi telefoni, ki v prodajo prihajajo to pomlad. Zato na kratko poglejmo, kako se primerjajo po tehničnih lastnostnih, vtisu, ki ga pustijo med uporabo, in cenah.

Prvi na prodajne police prihaja Huawei P10, že prihodnji teden. Cena v prosti prodaji bo 629 evrov, operaterska, vsaj tista pri Telekomu Slovenije, pa približno 150 evrov nižja – 24 x 19,95 evrov oz. 478,80 evrov. Glede P10 Plus še ni dokončnih podatkov, naj bi pa bil sto evrov dražji.

LG G6 gre v prodajo 22. aprila. Priporočena maloprodajna cena je 749 evrov, a je v resnici precej irelevantna, čeprav si želim, da bi se manj telefonov prodalo z vezavami pri operaterjih. Ampak G6 se bo v resnici splačalo kupiti samo na ta način. Ker bo cena primerljiva s P10, pri Telekomu denimo za evro na mesec višja (24 x 20,95 oz. 502,80 evrov) in konkretno nižja kot za Samsungova Galaxy S8 in S8+.

Ta dva sta do 19. aprila še v predprodaji, prava prodaja pa se začne 28. aprila. Pri trgovcih bosta telefona stala 800 oz. 900 evrov, pri operaterjih pa z vezavo dobrih sto evrov manj. Telekom je napovedal 24 x 27,95 (670,80 evrov) za S8 in 24 x 31,95 (766,80 evrov) za S8+.

Na prvi pogled tako cenovni zmagovalec izgleda LG-jev zastavonoša, ampak bomo videli. Mogoče galaktični osmici s svojimi lastnostmi in delovanjem vseeno odtehtata cenovno razliko. Huawei se zdi kar razumno cenovno umeščen, res pa je, da je od vseh treh najbolj konvencionalen in prinaša najmanj novosti, če sploh katero.

Prednosti Huaweija P10

Od trojice (peterice) je najmanjši. Razlika glede na G6 in manjši S8 ni velika, a je. Res je manjši tudi zaslon, a je P10 (lahko) edini brez navideznih tipk na zaslonu, zato uporabne površine ni tako gromozansko manj. Je tudi edini s čitalnikom prstnih odtisov spredaj, kar se mi zdi boljša postavitev, pa tudi zelo hitra je njegova prepoznava. In prav tako edini s kovinsko zadnjo stranjo, kar daje večji občutek trpežnosti in tudi manj drsi iz rok. In zadnja stran je ravna, ni izbokline za fotoaparat.

Dvojni fotoaparat naj bi prinašal nekaj dobrobiti, ki pa so vsaj delno vprašljive. Koliko je kakovost fotografij boljša zaradi drugega tipala ne vem, je pa v splošnem v dobri svetlobi primerljiva z Galaxyjem S7, a zagotovo ne boljša, podobno velja za videe. Učinki z zamegljevanjem ozadja so zanimivi, ne pa nujno potrebni, in še vedno doseženi pretežno z algoritmi, ne fizično. Videi 4K se shranjujejo v kodeku h.265 (hevc), kar je odlično za velikost datotek in malo manj fino za uporabo, ker jih je za nadaljnjo obdelavo ali nalaganje na spletne storitve treba najprej pretvoriti v starejši h.264.

Podatkovnega pomnilnika je 64 GB, kar je enako kot pri S8 in več kot pri G6, kjer ga je samo 32 GB. Za razliko od mnogih kitajskih, tudi Huaweijevih telefonov, P10 ne podpira dveh kartic SIM. Barvna paleta je najbolj raznolika, ne bodo pa vse barve na voljo v Sloveniji.

Cena se zdi eden glavnih adutov P10, ampak mu bo vsaj pri operaterjih G6 zelo blizu. Mogoče bo moral Huawei svojega v manjše ohišje prepakiranega Mate 9 še nekoliko poceniti ali pa ga res izdatno oglaševati.

Prednosti LG-ja G6

Najbolj očitna je zagotovo večji zaslon v praktično enako velikem ohišju. Njegova velikost (dolžina) ne bo povsod prišla do izraza, ampak v pravilno prilagojenih aplikacijah in vsebini, z razdeljenim pogledom, itd bi bilo lahko vse skupaj super in malo drugače, kot smo navajeni.

Dvojni fotoaparat se mi tu zdi bolj uporaben, ker ponuja različni goriščnici – običajno in ultraširokokotno. Ob tem, da naj bi bila tokrat kakovost zajetega z obeh tipal enaka. Kako dobra, še nisem uspel zares preizkusiti.

Poleg tega fotoaparat prav tako kot pri P10 nima nikakršne izbokline, čitalnik prstnih odtisov, ki je hkrati tudi fizična tipka, pa je pod njim. Bolje kot pri S8, kjer je neposredno zraven objektiva. Tudi ogrodje telefona se zdi bolj trdno od korejskega konkurenta. A seveda zato toliko manj nobel.

Prednost bi utegnila biti tudi kapaciteta baterije, je pa zato procesor za generacijo starejši, tako da bomo videli. V primerjavi z G5 je telefon pridobil vodotesnost po standardu IP68 (enako kot S8), medtem ko Huawei ne izda, po kakšnem standardu je zaščitil svojega aduta.

Prednosti Samsunga Galaxy S8

Izgled obeh osmic je povsem drugem nivoju kot pri ostalih konkurentih. Tudi v primerjavi s prejšnjimi Samsungi z ukrivljenim zaslonom je tehnološko-oblikovalski korak naprej očiten. Ali to pomeni trpežnostni korak nazaj, pa težko rečem.

Zaslon je brez dvoma najboljši, vsebina kar izstopa iz njega. Samsungovi AMOLED-i so še naprej merilo vsega v svetu mobilne telefonije. Glede prilagojenosti vsebin razmerju zaslonskih stranic velja enako kot pri LG-ju, prezgodaj je še za dokončne sodbe. Procesor je najbolj izpopolnjen in bi verjetno tudi moral dati od sebe največ zmogljivosti. Kot rečeno, je tudi tu vgrajenega prostora za podatke 64 GB, kar bo marsikomu verjetno že zadoščalo.

Pri fotoaparatu se je Samsung privoščil nekaj predaha, še vedno pa bi njegova tehnologija točk za ostrenje po celotnem tipalu morala pomeniti najhitrejše samodejno ostrenje. Kot edini ima S8 prepoznavo šarenice, torej dodaten element biometrične zaščite, in brezžično (indukcijsko) polnjenje. Vodoodpornost je enaka kot pri LG-ju in večja kot pri Huaweiju.

Glede na izkušnje bi utegnili osmici dobivati ažurnejše varnostne popravke Androida, prav lahko pa bi se zgodilo, da ga ostala dva prehitita v nadgradnji na naslednjo večjo različico operacijskega sistema. Uporabnost Bixbyja (Bixbyjke?) se bo šele izkazala, in tudi Gear VR, Gear 360 ter priključna postaja Dex za večino kupcev S8 verjetno ne bodo faktorji pri izbiranju telefona. Je pa lepa poteza prilaganje slušalk AKG, samostojno menda vrednih sto evrov, če res zvenijo tako dobro, kot obljubljajo. Resda tega slovenska omrežja še ne omogočajo, a S8 podpira gigabitni LTE. In kot prvi telefon sploh peto različico standarda bluetooth, ki med drugim omogoča hkratno povezovanje dveh naprav, recimo slušalk in še avtomobilskega infozabavnega sistema ali dvojih slušalk na letalu.

Izenačeno

Vsi trije imajo izhod za slušalke, kar je super. In pri vseh je zvočnik en sam in na spodnji strani. Vsi tudi omogočajo razširitev podatkovnega pomnilnika s kartico microSD in svojo različico hitrega polnjenja s priloženim polnilnikom. Priključek je pri vseh USB-C, torej smo vsaj v višjem razredu dokončno vstopili v novo dobo, kolikor nismo bili že lani, ko je Samsung pri S7 še vztrajal z micro USB, ostali pa so že večinoma prešli na nov standard. Vsaj pri dveh (P10 in S8), za tretjega nisem prepričan, je prisotna tudi podpora za signal evropskih navigacijskih satelitov iz sistema Galileo.

Najmanj tri »osnovne« pretendente bomo temeljito preizkusili, upamo tudi na oba Plusa. Že prihodnji teden bomo objavili našo oceno Huaweija P10 in v videooddaji povedali vtise o vseh treh. Zato priporočamo spremljanje naše spletne strani in profilov na družabnih omrežjih.

 

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja