Matjaž Ropret 5. julija 2016 ob 18:30

Pred 15 leti je bila varnost na koncertih praktično neprebojna. Na štadion ali v dvorano nisi mogel prinesti ničesar, še posebej pa ne česa takega, s čimer bi lahko notri karkoli posnel. Z razmahom fotofonov kot da so se organizatorji predali in v zadnjih letih s(m)o na koncertna prizorišča vedno spravili vse, kar se nam je zahotelo, od telefonov, do resnih fotoaparatov s konkretnimi objektivi. Pa seveda še obvezne hlapljive spodbude zraven.

Youtube je poln koncertnih posnetkov in to gre glasbenikom in založbah hudo v nos. Po eni strani vedo, da danes lahko zares služijo samo še s koncerti – in karte so vedno dražje, sto evrov ni več nobena redkost. Po drugi strani pa bi vseeno radi nazaj še malo starih dobih časov, ko je bilo mogoče prodati tudi še kakšen koncertni posnetek. Na dvd-ju ali pa v kakšni drugi obliki. In zdaj se bodo očitno zatekli s tehnološkim prijemom, da bi svojim oboževalcem preprečili snemanje na dogodkih.

Mogoče bo tako svetlikanje zaslonov na koncertih kmalu le še zgodovina.

Podjetje Yondr je v Ameriki že kar uspešno s svojo tehnologijo ovitkov, ki se znotraj določenega območja zaklenejo. Obiskovalec koncerta ali predstave namreč ob vstopu dobi ovitek, torbico in vanj mora pospraviti telefon. Mošnjiček se znotraj samodejno zapre in ga ni mogoče odpreti. Kdor hoče poslati sms, koga poklicati, poškiliti na facebook ali opraviti kaj drugega s telefonom, mora stopiti ven, kjer se torbica spet odklene. Yondr verjetno kar dobro služi, ko oddaja torbice in pripadajočo tehnologijo organizatorjem dogodkov. Na to rešitev pa se že zanašajo zvezdniški zabavljači, kot so Alicia Keys, Dave Chappelle in drugi. Ponudnik tehnologije pa seveda razlaga, kako s tem obiskovalcem koncertov spet omogoča, da se osredotočijo na dogodek, da dejansko poslušajo glasbo in gledajo nastopajoče.

Malo drugačno rešitev, ampak za enak namen menda snuje tudi Apple. Prijavil je patent za onesposobljanje fotoaparata oz. kamere v iphonu med koncerti. Organizatorji bi oddajali kodirane signale z infrardečo svetlobo, telefoni bi ta navodila dešifrirali in izključili fotoaparat. Nič fotkanja in snemanja v tem prostoru! S tehnologijo nad tehnologijo. Zanimivo bo spremljati, kako se bodo take prepreke obnesle in kakšne bodo reakcije publike.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja