Matjaž Ropret 19. marca 2016 ob 12:15

Razvoj in vzpon pametnih telefonov je (bil) bliskovit. V samo nekaj letih smo prišli iz resda obetavnih, a precej omejenih na izjemno zmogljive žepne računalnike, ki se jih globalno vsako leto proda že blizu milijarde in pol.  Toda že lani smo začeli poslušati mnenja, da se je vse skupaj upočasnilo, da ni več veliko novega, da so si (tudi najboljši) telefoni med seboj vse bolj podobni. In nedavni sejem MWC v Barceloni je pri marsikom samo še utrdil to prepričanje. Res ni nič novega?

LG stavi na modularnost in dodatke, kot je fotografsko držalo. Foto Matjaž Ropret
Modularnost je lahko zanimiva, a prinaša tudi kompromise. Foto Matjaž Ropret

Ogled razstavnih prostorov na barcelonskem sejmišču bi lahko potrdil tako gledanje. Res smo videli veliko zelo podobnih modelov – tako po videzu kot po tehničnih lastnostih (specifikacijah). Občutek pri kitajskih je večinoma še vedno malce slabši, a v splošnem je nivo res že toliko zrasel, da je težko sploh še najti res slab izdelek. In ker večina proizvajalcev tudi za najdražje modele uporablja standardne komponente – Qualcommove procesorje, Sonyjeva fotografska tipala, LG-jeve zaslone, … – so razlike mnogokrat res le v podrobnostih. Kar pa vseeno ne pomeni, da je vse enako in da ni čisto nič napredka. Proizvajalci, ki so se odločili za večje predstavitve, so poskušali izpostaviti razlikovalne prednosti, videli smo vsaj en primer izboljšanja skoraj vsega, kar se izboljšati da, in predvsem veliko novega na očitno najbolj zanimivem področju za izboljšave – fotografskem.

Dvojni fotoaparat je ena od letošnjih glavnih novosti. Foto Matjaž Ropret
Samsung se je pri galaxyju s7 na izboljšave že prej hvaljenega izdelka. Foto Matjaž Ropret

Morda je prihodnost v dodatkih in modularnosti, ne več toliko v samih telefonih. Sam sicer v to ne verjamem najbolj, saj je telefon danes ena najbolj osebnih naprav, in mora biti dodelan. Natikanje dodatkov, kot so si razlikovanje od konkurence zamislili pri LG-ju, je zagotovo zanimivo za tehnološke navdušence in mogoče še koga. Za množice pa najbrž ne in s seboj prinaša kompromise pri oblikovanju, velikosti baterije, trpežnosti in kakšni funkcionalnosti (denimo vodotesnosti).

Pri Samsungu so šli v drugo smer. V dodelavo že prej hvaljenega izdelka v nekaj še lepšega in boljšega. Dotaknili so se res skoraj vsega, od hitrosti in hlajenja, do uporabne oblike, izbokline fotoaparata in seveda tudi delovanja slednjega.

Pri Sonyju je treba malce bolj podrobno pogledati, kaj je dejansko novega. Foto Matjaž Ropret

Ne samo pri galaxyju s7, nasploh je bilo na predstavitvah v Barceloni največ govora prav o fotografskih izboljšavah in novostih. Novi sistemi ostrenja (z več »fokusnimi« točkami), svetlobno še močnejše leče, večje točke na tipalu na račun razločljivosti, dvojno tipalo za širokokotne posnetke in/ali več globinske neostrine, dodatno fotografsko držalo. Vse to obeta še boljše fotofone, ki so že lani dokončno prehiteli in izrinili žepne fotoaparate. Morda je napredek pri pametnih telefonih res malo manj opazen in ni več tako odmeven, še vedno pa je prisoten. In možnosti je še veliko. Naslednje lahko pridejo na vrsto baterije, pa materiali, zasloni in še kaj.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja