Konec meseca pojdite mladi namesto (starih) staršev na bankomat po pokojnino!
Matjaž Ropret 27. marca 2020 ob 11:11

Mlajši pogosto ne razumemo upokojencev in njihovih navad, ki pa so lahko pogojene tudi s čisto osnovnimi potrebami. Denimo s tem, da je ob koncu meseca že zmanjkalo denarja, zaradi česar vrste pred bankami za dvig nove pokojnine. V teh časih je tako čakanje v gneči vse prej kot dobra ideja in se mu gre na vsak način izogniti.

Mlajši del prebivalstva se je že v precejšnji meri navadil na brezgotovinsko poslovanje, medtem ko se starejši še vedno oklepajo fizičnega denarja. Banke sicer svetujejo plačevanje položnic po elektronski poti in brezstično plačevanje v trgovinah in temu se pridružujemo tudi mi. To ni samo enostavnejše in v teh časih varnejše (za zdravje), saj odpade potencialna izmenjava virusov na bankovcih ali kovancih, ima še dve prednosti. Ni ustvarjanja gneče na blagajni zaradi preštevanja denarja in tudi nobena goljufija ali nerodnost pri vračanju »drobiža« se ne more pripetiti. Znesek, plačan s kartico ali s telefonom, je točen.  

Seveda nimajo vsi upokojenci niti bančnih kartic niti ne uporabljajo spletne ali mobilne banke. Vsaj kartico si verjetno velja priskrbeti in nato dvigovati gotovino na bankomatu. Še bolje pa se ji je v največji možni meri izogniti in plačevati s kartico. Pri spletni ali mobilni banki pa lahko pomagajo pooblaščenci na računu. Ti lahko namesto imetnika računa plačajo položnice in tudi opravijo kakšen nakup po spletu (ali gredo sami v trgovino, če je treba), prav tako lahko dvignejo gotovino. Zato se velja še pred torkom (31. marcem), ki je prvi dan za izplačilo pokojnin v času korona krize, pogovoriti z upokojenimi starši ali starimi starši, kako bodo postopali takrat. Naš predlog je, da se v banko ali (še bolje) na bankomat odpravi nekdo drug, ne oni.

V NLB so sporočili, da bo ta dan poslovalnice odprli pol ure prej, ob osmih zjutraj, da bi se morda obisk nekoliko bolj razporedil. Vendar pa v banki upajo, da bodo upokojenci ostali doma. Morda pa bi banke lahko tudi razmislile o kakšnem abecednem razporedu ali drugi metodi, ki bi že v osnovi malo razredčila potencialno gnečo. Tisti, ki ne uporabljajo spletne ali mobilne banke (sami ali prek pooblaščencev), lahko stanje prilive in odlive z bančnega računa preverijo na bančnem izpisku, ki ga dobijo na začetku vsakega meseca. V največji banki pozivajo vse, naj staršem ali starim staršem povedo, da bodo kmalu dobili izpisek, in jim ni treba že zadnji dan v mesecu hiteti v banko.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Kdor se bo vseeno odpravil v poslovalnico naj se zaveda, da je vstop omejen na posamično vstopanje. Naenkrat je lahko notri samo toliko strank, kot je bančnih okenc. Treba je tudi potrebno razdaljo tako do zaposlenih, kot ostalih strank, se pravi vsaj dva metra od vsakogar. Pred vstopom in po bančnem opravilu pa si je priporočljivo razkužiti roke.

Naslovna fotografija: Deposit Photos

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.