KONEC LETA: Veliko govorjenja za prazen nič, saj letošnje ure niso pokazale ničesar pretresljivega
Marjan Kodelja 8. decembra 2022 ob 06:34

V letu 2022 pametne, športne oziroma »kakorkoli jih imenujete« ure niso prinesle odmevnejšega napredka. Vsaj tiste ne, ki so našle pot do našega trga. To mnenje ponudnikom ne bo všeč, kajti zelo so se trudili na velik zvon obešati minimalne nadgradnje in dodelave!

Če sem odkrit, sem od letošnjega leta gojil velika pričakovanja. Da bodo izdelki najbolj razvite trojice, Appla, Samsunga in Huaweija, postregle z nečim popolnoma novim in hkrati uporabnim. Rahlo izboljšanje natančnosti tipal, kar je večinoma posledica nadgrajene programske opreme, je vsekakor hvalevredno, a za večino nepomembno. Zadovoljni smo z natančnostjo merjenja srčnega utripa in določanja položaja v različnih okoljih. Kaj sploh je tista »velika« stvar, ki bi vse obrnila na glavo? Daljša življenjska doba baterije med beleženjem dejavnosti in na zdravstvenem področju merjenje krvnega sladkorja in natančnejše merjenje krvnega tlaka brez potrebe po periodičnem umirjanju z domačim manšetnim merilnikom. Za prvo pravzaprav ne vem, ali je mogoče, brez tipala v telesu, kar se tiče drugega, pa je uro s paščkom in napihljivo manšeto obenem v Evropo pripeljal Huawei. Žal Watch D ni našla poti do slovenskih trgovin. Ker sem uro videl in jo imel v rokah, lahko rečem, da je to kar manjša škoda. Bolniki z visokim krvnim tlakom bi verjetno cenili možnost, da preverijo stanje, kadarkoli to hočejo. Če sem spodbudil zanimanje, potem predlagam nakup v tujini.

Tipala v letošnjih modelih nosljivih naprav so ostala na lanski ravni. Applova osmica je podobno kot že lani Huaweijeva linija Watch GT 3 pridobila tipalo temperature površine kože, ki roko na srce večini uporabnikov ne pomeni prav veliko. Podobno kot športni način prostega potapljanja. Napredek Samsungovih ur je še manjši, Suunto tradicionalno počasi rojeva nove modele, medtem ko je zaradi gole številčnosti vse težje slediti ponudbi Garmina. Glavni izdelovalci pogosto nudijo nešteto modelov. Če cenejši iste družine neke funkcije nima, je zelo verjetno izključena v vdelani programski opremi, saj se izdelovalcem ne splača izdelovati različnih »matičnih plošč«. Takšno početje ni gospodarno. Preprosteje je za modele s podobno oblikovanim in velikim ohišjem izdelati eno »dušo« in nato ponudbo cenovno diferencirati z videzom in uporabljenimi materiali.

Izdelovalci raznovrstnih naprav so nam zlezli pod kožo in subtilno prepričali, da je bolje poseči po najnovejšem modelu, namesto po starejšem, čeprav ta pogosto nudi podobne zmogljivosti ob dostopnejših cenah. Težko je iz svoje kože. Priznam, da sem delno tudi sam podlegel temu. Pogosto se moram potruditi in sam sebe prepričati, da bi bilo morda bolje opraviti gospodaren nakup namesto s čustvi pogojenega. Vseeno pa velja pogledati, kaj se splača kupiti od omenjene trojice izdelovalcev pametnih ur z letnico 2022.

Applove izdelke večina ocenjujemo skozi vsaj malce pristransko prizmo. Zelo radi kritiziramo druge ure, če ne delajo popolno v okolju operacijskega sistema iOS, medtem ko hkrati zamižimo na obe očesi v primeru Applove. Samo sanjamo lahko, da bi delovala v povezavi s telefoni s sistemom Android. To preprosto ne gre. In nikomur nič. Delno je tako zaradi Applove želje po popolnem nadzoru vsega. Rezultat diktature pa je popolnost delovanja z iPhoni, kar za sabo potegne preprosto dejstvo. Če ste ponosni lastnik enega od teh, je Apple Watch serije 8 ta hip najboljša izbira. Ne Ultra, kajti poleg »čudnega« videza, ne nudi ničesar takšnega, kar bi opravičevalo več kot dvakratno ceno. Razlog, da pomolite glavo iz varnega hlevčka, je avtonomija. Apple vam ne bo prodal ure z življenjsko dobo dveh tednov ob normalni uporabi, tudi če bi to hoteli in bili pripravljeni sprejeti manj funkcij.

Do nekje podobno velja za Samsung. Za njegovimi telefoni najbolje delujejo njegove ure, čeprav se druge dosti slabše ne izkažejo, saj je sistem Android odprt, in Samsung konkurence ne omejuje, kot jo Apple. Ko gre za njegove ure, je izbira najbolj primerne relativno enostavna. Galaxy Watch 5 Pro. Še vedno ne nudi izredne avtonomije, a pet dni je bolje kot dan in pol. Razen večje baterije, so ostale funkcije za odtenek izboljšane lanske. Ura zna meriti krvni tlak, pri čemer jo je potrebno umiriti z manšetnim domačim merilnikom na vsakih 28 dni, tu pa sta še EKG in analiza telesnih maščob. Vse omenjene sem preizkusil in dojel bistvo. Pravzaprav to velja za vse funkcije, ki jih ura ne zna oziroma ne more meriti samodejno in kontinuirano. Na začetku vse preizkusite, nekatere morda celo večkrat, a če nimate zdravstvenih tegob, potem nanje kmalu pozabite. Pravzaprav je takšna usoda večine sodobnih nosljivih naprav (ravno tako telefona in še česa). Omogočajo »vse živo«, a večinoma uporabljamo samo manjši nabor od tega.

Glede novih modelov se je letos še najbolj »izprsil« Huawei. Cel kup modelov iz družine GT 3 so prestavili. Manjše za ženske in večje za moške, podobno kot to počnejo drugi. Še največ je »večjih« in razlike med njimi je predvsem v materialu ohišja, kar največkrat diktira ceno. Na zgornjem delu lestvice je GT 3 Pro s funkcijo snemanja EKG in programom prostega potapljanja, za katerega sumim, da ga bi lahko imele vse ure z barometrom in ustrezno programsko opremo, in na spodnjem v plastično ohišje odeta GT 3 SE brez tipala temperature in pomikanja po sistemu z vrtljivo »krono« (stranskim gumbom). Glavne funkcije pa delujejo na enak način in s podobno natančnostjo, kot delujejo na leto dni starejših modelih (GT 2). Ker skrajnosti nikdar niso najboljše, je optimalna večja »moška« že lani predstavljena Watch GT 3! EKG in potapljanja, verjemite mi, večina ne potrebuje, baterija zdrži do dva tedna med dokaj normalno uporabo (oz. skoraj cel teden z vedno vključenim zaslonom in vsemi konstantnimi meritvami, z izjemo spanja), med kar štejemo tudi spremljanje fizioloških znakov in prikaz obvestil, in natančnost tipal je na solidni ravni.

Poleg pametnih ur je gneča še na segmentu pametnih zapestnic. Ker so funkcionalno vse bližje uram, se največkrat od teh ločijo v manjših merah, krajši življenjski dobi baterije in odsotnosti nekaterih najbolj izpostavljenih funkcij. Kot takšne so namenjene manj zahtevnih in otrokom, ki imajo običajno težave z nošenjem večjih ur zaradi tankega zapestja. Ponudba je ravno tako pestra, zato je vse težje izpostaviti eno. A če že, potem bi izpostavil Xioami Smart Band 7, saj se mi zdi, da se najbolj trudijo s to kategorijo naprav. A pomembnejši napredek je letos tudi v tej kategoriji izostal.

Za razliko od pametnih ur, športne Garmina, Suunta in Polarja redkeje najdejo pot do mojega zapestja, kar je pravzaprav dokajšna škoda. Čeprav so manj osredotočene na zdravstvene funkcije, naj bi za odtenek bolje analizirale šport in vadbo. A dozdeva se mi, da so prednosti večinoma že skopnele.

Naslovna fotografija DepositPhotos.

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja