Končno znova Macbook Pro, kot se spodobi
Matjaž Ropret 12. julija 2018 ob 18:00

Applovih prenosnikov, še posebej z oznako Pro, v zadnjih mesecih enostavno nismo mogli priporočati. Zmogljivostno so toliko zaostajali za podobno drago ali cenejšo »okensko« konkurenco, da je bila daleč najboljša strategija čakanje, če že ne prestop v drugi tabor. In zdaj si lahko grafični oblikovalci, videografi, arhitekti in ostali zahtevni uporabniki oddahnejo. Končno prihajajo osveženi Macbooki Pro z aktualnimi procesorji in drugimi izboljšavami, tudi pri zelo grajani tipkovnici.

Preden se bodo preuranjeno veselili običajni, domači uporabniki – nadgradenj so deležni samo prenosniki s »touchbarom«, dotikabilno zaslonsko vrstico nad tipkovnico. Osnovni (13-palčni) Macbook Pro, mali 12-palčni Macbook in Macbook Air ostajajo enaki. Širijo se sicer govorice, da jeseni prihaja povsem nova družina jabolčnih prenosnikov, ampak za zdaj so tu bolj zmogljivi Pro-ji v 13- in 15-palčni izvedbi. Manjši naj bi bil deležen kar dvakratne, večji pa 70-odstotne pohitritve. To je povsem verjetna ocena, kajti Macbook Pro z zaslonom diagonale 13,3 palce je bil doslej obsojen na dvojedrne procesorje, večji pa je že imel štirijedrne z oznako H (45 vatov porabe v primerjavi s 15-imi oz. 28-imi vati pri procesorjih U). Poleg tega si je mogoče zaželeti do 32 GB pomnilnika, 2 ali celo 4 TB (pri večjem) diska SSD, zasloni se ponašajo s tehnologijo True Tone, tipkovnica je tišja in vgrajen je čip T2 za večjo varnost ter zbujanje navidezne pomočnice Siri.

Manjši Macbook Pro tako dobiva štirjedrna procesorja i5-8259U ali i7-8559U. S taktom 2,3 in 2,7 GHz sta oba precej nad bolj običajnima i5-8250U in i7-8550U (1,6 GHz in 1,8 GHz), vgrajeno pa imata tudi grafično jedro Iris Plus 655, znova precejšnja nadgradnja v primerjavi z UHD630, ki ga najdemo v večini prenosnikov s sistemom Windows. Sploh pa glede na prejšnje konfiguracije Macbookov Pro. Grafika ima tudi 128 MB svojega pomnilnika eDRAM. Pri 13-palčnem modelu gre sicer glavni pomnilnik do 16 GB, v osnovi ga je 8 GB, disk SSD pa do dveh terabajtov. Osnovna različica ima sicer 256 GB prostora za podatke.

Zaslon ima enako ločljivost kot doslej, zato pa kar 500 nitov svetilnosti (vse nad 350 je že odlično) in podporo za barvni razpon P3. S tehnologijo True Tone pa, podobno kot že zasloni v iPadu Pro in iPhonu X, prilagaja barve in svetilnost svetlobi v prostoru, da je slika bolj prijazna očem. Čip T2, ki so ga prvič predstavili v namiznem računalniku iMac Pro, prinaša varno zaganjanje, sprotno šifriranje podatkov in možnost priklica navidezne pomočnice z ukazom »Hej, Siri!« Tipkovnica, ki je v prejšnji generaciji ponujala premalo hoda in motila sodelavce, je zdaj menda izboljšana.

Večji Macbook Pro je dobil šestjedrna procesorja i7-8750H in i7-8850H, pač odvisno od konfiguracije. Delujeta pri 2,2 ali 2,6 GHz, med pospešitvami pa prvi zmore do 4,1 GHz, drugi pa do 4,3 GHz (procesorja U gresta do 3,8 ali 4,5 GHz). Grafična kartica je v vsakem primeru AMD-jev Radeon s štirimi gigabajti pomnilnika, lahko je Radeon Pro 555X ali Radeon Pro 560X. Pomnilnika je v osnovi 16 GB, lahko pa 32 GB. Disk se začne pri 256 GB in gre do 4 TB. Glede zaslona, tipkovnice in T2 je enako kot pri manjšem Macbooku. Tudi pri obliki, masi in cenah ne bo večjih sprememb. Torej se Macbook Pro 13 začne nekje pri dveh, Macbook Pro 15 pa pri treh evrskih tisočakih.

V Applu trdijo, da so prenosniki Macbook Pro že zdaj najbolj priljubljeni med razvijalci, novi modeli pa lahko kodo prevajajo še hitreje in z lahkoto poganjajo »virtualke« ter testna okolja. Poudarjajo še veliko sledilno ploščico, dinamične stereo zvočnike, tiho hlajenje in podporo za protokol Thunderbolt 3, ki med drugim omogoča priklop dveh zaslonov 5K ali kar štirih zunanjih grafičnih kartic. Kdor ve, zakaj rabi tako zverino in si nakup lahko upraviči oz. povrne, ima zdaj v ponudbi končno spet Macbooke, ki so vredni svojega imena.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Fotografiji: Apple

 

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja