Končno neomejen mobilni internet
Matjaž Ropret 27. oktobra 2016 ob 10:15

Prenos podatkov brez količinskih omejitev, neomejen, če hočete, (sigurno se bo kdo obregnil ob kalkulacije, o tem kasneje), so nedoživete sanje gikovskih naročnikov mobilnih operaterjev. Nekoč, še pred časi LTE-ja, so obstajali naročniški paketi v tem slogu, in še vedno se občasno najde kak ponudnik, ki oglašuje kaj »neomejenega« ali »neskončnega«, za kar se po navadi izkaže, da ima ali kakšen drobni tisk (konkretno znižanje hitrosti po preseženi določeni količini) ali pa je cena astronomska. Je Simobilov neskončni internet (tako se reče naročniškemu svežnju) kaj drugačen?

Je. Dvajset evrov na mesec ni pretirana cena in prenos podatkov dejansko ni količinsko omejen. Določena je hitrost, 4/2 megabite na sekundo, drugih preprek za neprestano pretakanje podatkov ni. Razen seveda preobremenjenosti omrežja, če bi bilo uporabnikov preveč. In kot rečeno, vedno se najdejo drobnjakarski kritiki, ki izračunavajo, da pri takih ponudbah ni mogoče prenesti neomejene ali neskončne količine podatkov. Res je. Z nobeno naročnino in opremo se je ne da. Poanta je v tem, da je princip enak kot pri fiksnih omrežjih. Naročnik plača hitrost dostopa, potem pa uporablja po mili volji, brez strahu, da bo presegel mesečno miloščino gigabajtov.

Vseeno pa ta ponudba še ni sanjska. Hitrost je za brskanje s telefon ali tablico, pa najbrž tudi s prenosnikom (kartica SIM je lahko v škatlici, kakršno smo opisali nedavno) čisto ustrezna. Preizkusiti pa bi morali, ali je dovolj velika za videe na youtubu in mobilno televizijo v visoki razločljivosti (HD). Morala bi biti. Cena je razumna in v primerjavi s tem, da za pet ali deset evrov dobiš nekaj gigabajtov, je 20 evrov čista zmaga. Celo »nemobilni« internet ni kaj dosti cenejši, če sploh. Seveda pa bo to za uporabnike druga naročnina na mobilno telefonijo in privoščil si jo bo, kdor jo res rabi. Paket je v osnovi podatkovni, omogoča pa tudi klice in pošiljanje sporočil, če je kartica v ustrezni napravi. Ampak za visoko ceno. Minuta klica ali posamezno sporočilo (sms in mms) stanejo po 22 centov.

Bolj pičle in cenovno nič kaj ugodne so tudi možnosti za roaming. Za sedem držav (Avstrijo, Hrvaško, Srbijo, Makedonijo, Bolgarijo, Belorusijo in Liechtenstein – na prvi pogled hecen nabor, a logičen, če vemo, kje je prisotna skupina Telekom Austria) je na voljo opcija tujina 1giga, ki prinese gigabajt prenosa podatkov za 10 evrov. Potem pa so še opcije tujina data, ki veljajo v EU, in vključujejo 100 MB za devet evrov, 250 MB za 19 evrov in 600 MB za 37 evrov. Opcija EU in Balkan, ki poleg podatkov vključuje še klice in sporočila, pri tem paketu ne pride v poštev. Prihodnje leto, ko bo EU postala enoten trg, bo glede tega bolje. Če ne bo evropska komisija spet iznašla kakšnih omejitev in če bo takrat neomejen, pardon neskončen internet, sploh še na voljo. Upamo, da bo, ker je ob vseh naštetih pomanjkljivostih nedvomno korak v pravo smer.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
3 komentarji
  • Vzameš na bobu paket nori bob, ki ti za 8€ na mesec ponuja 1500 min in sms in tole zadevo z 2 letno vezavo, kar zniža ceno na 16€ na mesec. In imaš za 24€ skoraj neomejeno komunikacijo, seveda kolikor ti je 1500 min in smsov zadosti, kar je skoraj vsem. Vse skupaj daš v dual sim telefon in si zmagal. Je pa 4 mbit linija zadosti za youtube, sem s tako povezavo preživel leta in je povsem primerna tudi za hd video.

  • HMMM, v 2018 sem šel na mobilni internet A1- ruter s povezavo na komp in fon in tablico…..Ok. Ampak NI NEOMEJENO!!!!!!!!! do 200GB ja potem je hitrost zelo zelo majhna….. nateg!!!!! Nikjer v ponudbi tega ne piše….. V bistvu neomejeno- omejeno….. NO čeprav pozno ampak, če kdo razmišlja hmmm

    • Jaz sem ga ravno zaradi tega skenslala! Dve pritožbi že od začetka. Po evropskem zakonu ti ga morajo odklopiti brez dodatnih stroškov, ker ti niso dali pravilnih informacij. Zmagal boš.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja