Končno jim je kapnilo, da morda ne bi buljil v telefon med vsakim umivanjem zob
Matjaž Ropret 13. marca 2022 ob 13:15

Umetna inteligenca je zdaj prodrla še v električne zobne ščetke. Oral-B iO serije 10 ima namreč vgrajeno tehnologijo z imenom iOSense, ki pomaga predvidevati, kdaj, kje (v katerem predelu ust oz. zobovja) in kako je treba ščetkati. Vendar to ni tisto, zaradi česar bi novi model imel. Predvsem me mika novi polnilni podstavek.

Zobne ščetke Oral-B iO so izvrstne, saj magnetna tehnologija za vibriranje ščetin predstavlja velik napredek v primerjavi s prejšnjo nihajočo paličico. Osciliranje je bolj osredotočeno, brez nepotrebnega gibanja navzven, in zato ščetkanje bolj učinkovito. Nekaj pa me vseeno moti pri teh pripomočkih in glede tega so enaki prejšnjim generacijam. Eden glavnih poudarkov naj bi bil na sprotnem spremljanju, kako dobro mi gre, saj ščetka zaznava tako moč pritiska kot tudi pozicijo v ustih, in iz tega daje podatke, kateri predeli so že dobro očiščeni in katere je še treba. Za to pa je bil doslej nujen telefon, saj ta v aplikaciji grafično prikazuje, kar mu naprava sporoča iz svojih tipal. Na sami ščetki je sicer zaslonček, ki med ščetkanjem kaže čas, vendar ga je težko videti, saj ni ravno pred očmi. Oboje, nepriročno spremljanje zaslončka in dejstvo, da je treba za polno izkoriščanje (dragega!) pripomočka v kopalnico nositi telefon in ga imeti nekje na umivalniku, mi ni najbolj všeč.

Nova ščetka ima tudi novo polnilno postajo, nekoliko večjo od tiste pri seriji 8, ki smo jo testirali pred nekaj meseci. Vsebuje namreč dvoje. Velike številke za obodu, te prikazujejo čas ščetkanja, in šest polj na zgornji strani, ki se postopno obarvajo, tako kot se prikaz v aplikaciji. Predstavljajo namreč enake predele zobovja, tako pa uporabniku ščetke ni treba spremljati napredka v aplikaciji, ampak lahko na vsake toliko časa ošvrkne polnilni podstavek na umivalniku ali polici.

V korporaciji P&G sicer bolj poudarjajo iOSense, ki naj bi uporabnika s pomočjo umetne inteligence in njemu prilagojenih navad vodil do bolj zdravih zob in dlesni. Za to bo verjetno še vedno treba imeti poleg telefon, kajti nasveti bodo prejkoslej v aplikaciji. Tehnologija med drugim preračuna optimalen čas ščetkanja, vodi uporabnika čez vse točke, ki jih ne sme zgrešiti, spremlja doseganje nastavljenih ciljev in daje posamezniku prilagojene predloge po vsakem umivanju zob. Komu bo to všeč in kdo si bo ob tem priklical v spomin osnovnošolske dni s konstantnim trkanjem na slabo vest zaradi površnega umivanja zob, pa je že drugo vprašanje.

Bojim se, da bo iO serije 10 še dodatno zasoljena v primerjavi z osmico, ki sem jo testiral, in tudi serijo devet, ki v primerjavi s testirano premore še 3D-zaznavanje. Povsem vesel bi bil novega vstopnega modela brez možnosti povezovanja telefona in s polnilno postajo serije 10. Prepričan sem, da ne bi bil edini.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.