Končno iMac, kakršnega smo si že dolgo želeli
Matjaž Ropret 21. aprila 2021 ob 06:40

Apple je sinoči »organiziral« svojo pomladansko predstavitev novih izdelkov, znova v spletni obliki, režijsko, igralsko in produkcijsko na takem nivoju, da se vsi ostali proizvajalci lahko zamislijo nad svojimi videi, a niti z vsebino ni razočaral. Med drugim zato, ker enkrat za spremembo nismo vsega vedeli vnaprej – za iMac so bila zgolj ugibanja, iPad Pro s procesorjem M1 pa je šokiral tudi najboljše poznavalce –, a tudi zaradi hudo obetavnih izdelkov. Večinoma zelo dragih, toda tehnološko impresivnih.

Glede na dokaj kratek dogodek, je bilo novosti precej. Začeli so z nekaterimi izboljšavami pri kreditni kartici, ta je na voljo zgolj v ZDA, in pri podkastih, kjer je aplikacija deležna popolnoma novega uporabniškega vmesnika in bo po novem omogočala možnost plačljivih naročnin. Nato je prišla na vrsto strojna oprema. Najprej obeski – iskalniki stvari AirTag, nato osveženi večpredstavnostni predvajalnik Apple TV 4K, pa povsem novi namizni računalnik iMac s procesorjem M1 in 24-palčnim zaslonom, ter nazadnje še nova generacije »tablice« (v resnici že zdavnaj ni več zgolj to) iPad Pro v dveh velikostih – 11 in 12,9 palcev –, prav tako z M1 v notranjosti in zaslonsko tehnologijo mini Led pri večjem modelu. Pojdimo po vrsti, iPad Pro pa ostane za ločen članek, ker se mi zdi najbolj fascinantna od teh naprav.

AirTag

O tem dodatku smo lani brali in poslušali govorice pred vsakim Applovim dogodkom, a je prišel šele zdaj. Gre za majhen žeton, obesek, kakorkoli mu rečemo, ki opravlja podobno nalogo kot nam bolj znani Chipolo. Vendar za razliko od slednjega, ki deluje izključno na osnovi bluetootha, temelji na različici te tehnologije, radijski tehnologiji ultra široke pasovne širine (UWB). Iskalnik se bo integriral v storitev Find My, ki jo poznajo uporabniki iPhonov in ostalih Applovih naprav. Bo uporabnik ne vedel, kam je založil ključe ali kaj drugega, bo na zaslonu telefona dobil »navigacijo« do njih. Ob tem v Applu zagotavljajo spoštovanje zasebnosti in trdijo, da z AirTag ne bo mogoče iskati ljudi, temveč zgolj predmete. Za posamezen AirTag bo treba v Nemčiji (slovenskih cen še ne poznamo) odšteti 35 evrov, komplet štirih pa bo na voljo za 119 evrov.

Apple TV 4K

Predvajalnik in (zasilna) igralna konzola ima po novem z osnovo procesor A12 Bionic, sicer dve generaciji za najnovejšimi iz Applovih mobilnih naprav, a še vedno neprimerno zmogljivejši od tega, kar srečujemo v predvajalnikih in televizorjih v Googlovem ekosistemu. Poleg podpore za format Dolby Vision, ki ga je podpirala že prejšnja generacija, je zdaj taka slika mogoča še pri višji hitrosti osveževanja zaslona. V praksi to pomeni, da lahko denimo prikazuje videe v 4K Dolby Vision s 60 sličicami na sekundo, posnete z enim od telefonov iz linije iPhone 12. Nov daljinski upravljalnik, ki med drugim z drsenjem v krogu po večsmerni tipki omogoča enostavno premikanje po časovnici vsebine, ki je na zaslonu. V bistvu vrnitev izjemno uspelega in priljubljenega elementa uporabniškega vmesnika izvirnega iPoda. Predvajalnik bo omogočal še nastavitev televizorja na bolj pravilne in naravne barve z uporabo tipal v iPhonu, kar se zdi uporabna funkcionalnost, če bo dala ustrezne rezultate. Apple TV 4K z 32 GB prostora za shranjevanje vsebin (serij, filmov, iger) bo v Nemčiji stal 199 evrov, s 64 GB pa 219 evrov.

iMac

To je najbrž od vseh sinoči predstavljenih najtežje pričakovana naprava. Že zato, ker smo lani videli, kaj je prinesla migracija na novo platformo s prvim procesorjem M1, pa tudi zaradi že kar malo zastarele zasnove prejšnjega računalnika vse-v-enem. Sploh model z 21,5-palčnim zaslonom ni več sodil v tretje desetletje tega stoletja. Novi je vsaj za zdaj v eni sami velikosti z zaslonom diagonale 24 palcev. Oblika je podobna iPadu, kot bi slednjega še dodatno povečali in nataknili na minimalističen podstavek. Celoten računalnik ima enako debelino in ta je ekstremna, v tankosti, saj znaša vsega 11,5 mm. Celoten računalnik pa je v »bradi« pod zaslonom. Morda bi ga lahko vseeno toliko odebelili, da bi tudi napajalnik lahko vgradili v sam računalnik, zdaj je namreč posebej, in da bi bilo tiste brade občutno manj. Na voljo bo v kar sedmih različnih barvah ohišja – zeleni, rumeni, oranžni, rožnati, vijolični, modri in srebrni. Kar naj bi prineslo »občutek radosti« v vsak prostor.

Osnova vsega je kajpak M1 z integriranim delovnim pomnilnikom in vsem ostalim, tokrat ga, za razliko od prenosnikov Macbook Air in Pro, hladita dva majhna ventilatorja. V Applu zagotavljajo, da sta z desetimi decibeli skorajda neslišna. Od prejšnje generacije naj bi bil novi iMac za 85 odstotkov zmogljivejši, pri grafičnih opravilih pa tudi za 100 odstotkov, denimo v programu Affinity Photo. Podobno kot pri Macbooku Air bosta dve izvedbi računalnika. Cenejša, začela se bo pri približno tisoč petsto evrih, z osmimi procesorskimi in sedmimi grafičnimi jedri, ter dobrih dvesto evrov dražja, ki bo imela osem grafičnih jeder, poleg tega pa še dva dodatna priključka USB (poleg dveh USB-C 4/Thunderbolt 4) in tipkovnico s čitalnikom prstnih odtisov za vstop v operacijski sistem in potrjevanje v programih.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Zaslon bi bil morda lahko večji, bo pa zagotovo fantastičen. Vsekakor po kakovosti daleč nad veliko večino računalniških monitorjev. Premore ločljivost 4,5K ali drugače povedano 4480 x 2520, 500 kandel svetilnosti (običajno se monitorji gibljejo med 250 in 350 kandelami na m2), visoko pokritost barvnega spektra DCI-P3 in podporo za tehnologijo True Tone, ki samodejno spreminja barve (nastavitev beline) glede na svetlobo v prostoru. Nad zaslonom je spletna kamera polne visoke razločljivosti, kar se sliši bolje od tega, kar vgrajujejo v večino osebnih računalnikov.

Če kaj, potem moti zgolj 8 GB delovnega pomnilnika in 256 GB diska v obeh vstopnih konfiguracijah. Tudi naslednja s 512 GB diska, ki bo v Sloveniji verjetno stala dva tisočaka ali še kakšen evro več, bo še vedno ostala pri 8 GB. Sicer bo to za večino uporabnikov dovolj, pa vendar bi si pri taki ceni želel 16 GB. Za marsikoga bo verjetno še naprej boljša izbira Macbook Air, navsezadnje v tem konkretnem primeru ni mogoče trditi, da namizni računalnik ponuja večje zmogljivosti. Toda za vsakogar, ki ves čas dela (in gleda razvedrilne vsebine) za isto mizo, ter si novega iMaca lahko privošči oz. nakup skozi naslednja leta uporabe upraviči – kar ne bo težko, saj bo najbrž ponujal dolgotrajno hitro delovanje – bo slednji brez dvoma najboljši računalnik, kar jih je kdaj imel.

Fotografije: Apple

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
2 komentarja
  • Ali se bo dalo tole jabko nadgraditi na več delovnega spomina? Bo imel kako režo za povečanje spomina? 8Gb je precej malo za današnje zahteve in programje, ki ga poganjaš, zato niti ne potrebuješ biti ekspert da delovni spomin zapolniš do konca in vse zašteka. Imam namen menjat računalo ampak izpod 32 GB ne razmišljam. 16 GB niti ni veliko med tem ko omenjenih 8GB ni praktično nič oz. neuporabno.

    • Ta iMac ima opcijo 8 ali 16 GB, enako kot Macbooka Air in Pro ter Mac Mini s procesorjem M1. Kasneje se pomnilnika ne da nadgraditi – v bistvu je del omenjenega procesorja oz. sistema na čipu -, zato je treba že ob nakupu poseči po 16 GB. Na osnovi naših in večine drugih testov z Macbooki pa lahko rečemo, da je zaradi drugačne integracije pomnilnika in tudi diska ter optimizacije programske opreme že 8 GB dovolj za večino potreb, vsekakor pa 16 GB. Niti enkrat nismo uspeli MBA z 8 GB pripraviti do tega, da bi “vse zaštekalo”, tudi z odprtimi 10 ali več fotografijami RAW ali večsteznim videom 4K. Več kot 16 GB bodo potrebovali tisti, ki se res profesionalno ukvarjajo z izjemno zahtevnimi opravili, npr. 3D modeliranjem, montiranjem videa z ločljivostmi, višjimi od 4K, ipd

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja