Komu so pravzaprav namenjeni Microsoftovi prenosniki?
Matjaž Ropret 9. maja 2020 ob 13:36

Microsoft in Apple sta velika nasprotnika, včasih pa tudi sodelujeta ali kopirata način delovanja eden od drugega. Tako letos oba pošiljata v prodajo računalnike, ki so na prvi pogled in tudi drugi pogled le malenkostno posodobljeni že znani modeli, prinašajo pa v novih izvedbah nekoliko boljšo vrednost za svojo ceno, čeravno so še vedno med dražjimi v svojem razredu. Za Microsoftove naprave Surface tako ali tako ni povsem jasno na koga, zunaj ZDA, podjetje z njimi sploh nagovarja.

Tokrat sta bila za osvežitev na vrsti mali hibrid med tablico in prenosnikom Surface Go 2 in zmogljivi ultralahki prenosnik s snemljivim zaslonom Surface Book 3. Za oba so uporabili povsem enako formulo kot pri predhodnih modelih, tudi samega ohišja niso spreminjali. Je pa tablica Surface Go 2 vseeno dobila za pol palca večji zaslon, kajti diagonala je prej merila natanko deset palcev, zdaj pa deset in pol z zanimivo ločljivostjo 1920 x 1280 pik (razmerje 3:2). Pri osnovni izvedbi je ostal procesor Pentium Gold iz prejšnjega Surface Go, boljša različica pa je deležna precej bolj zmogljivega Core m3 osme generacije. Osnovni model, ki bo v sosednjih državah brez ovitka s tipkovnico stal 459 evrov, prav tako ostaja pri štirih gigabajtih pomnilnika in 64 GB (počasne) shrambe eMMC. Preskok na 8 GB pomnilnika in 128 GB diska SSD, kar bi toplo priporočam tako zaradi prostora za podatke in programe kot zaradi hitrosti delovanja, bo zadevo podražil za 150 evrov na 629 evrov. Izvedba s Core m3 pa bo seveda še dražja, za zdaj je v spletnih trgovinah mogoče najti tako, ki bo podpirala tudi povezovanje v omrežja LTE, in bo stala 829 evrov. Skupaj s tipkovnico, ko bo naprodaj ločeno, za 129 evrov, bo tako Surface Go 2 čisto blizu tisočaka. Tu pa nastane problem.

Zagotovo je to simpatična in z določenih vidikov zelo uporabna naprava, saj v dobre pol kilograma (brez tipkovnice) ponuja povsem spodobno izkušnjo z Windows 10. Vendar se lahko vprašamo, komu dejansko pride prav – v običajnih razmerah, brez pandemije – taka prenosljivost in možnost držanja z eno roko. Najbrž kakšnim delavcem na terenu, nadzornikom, akviziterjem, zavarovalnim posrednikom in podobnim profilom. To v prvi vrsti ni izdelek za domače uporabnike, čeprav ga seveda v Microsoftu pozicionirajo tudi kot tekmeca iPadu. Toda slednji ima tablični uporabi prilagojene aplikacije, medtem ko je za uporabo v vlogi osebnega računalnika za podoben ali celo manjši denar mogoče dobiti nekaj precej bolj zmogljivega, z boljšo in večjo tipkovnico, pa tudi večjim zaslonom in še kakšno prednostjo. Da gre za »industrijsko« in poslovno napravo, pričajo tudi določene strojne lastnosti, denimo varnostni čip TPM 2.0, možnost prijave s prepoznavanjem obraza (Windows Hello) in omenjena podpora za LTE, pa tudi denimo kakovostna mikrofona za konferenčne klice.

Surface Book 3 je prav tako prenosnik za profesionalno uporabo. Za inženirje, oblikovalce, arhitekte, programerje in podobne profile, ki potrebujejo barvno natančen in kar se da jasen zaslon, precizno sledilno ploščico, veliko grafične zmogljivosti in ob tem še dolgo trajanje baterije. Prenosnik se bo začel pri 1800 evrih, vendar bodo najbolj zmogljive izvedbe imele tudi dvakrat višjo ceno. Kajti na voljo bodo različni procesorji (i5 in i7) ter grafični čipi, od Geforce GTX 1650 Max-Q, prek GTX 1660 Ti Max-Q, do Quadro RTX 3000 Max-Q v različici s 15-palčnim zaslonom (manjša ima 13,5-palčnega), pomnilnika bo od 8 do 32 GB, SSD-ja pa od 256 GB do 2 TB. Vgrajena bo podpora za Wi-Fi 6 in prav tako TPM 2.0 ter kamera za Windows Hello. Škoda pa je, da se je Microsoft odločil za procesorje vrste U (15 W) namesto precej bolj zmogljivih H (45 W) in da še naprej ignorira priključek Thunderbolt 3. Procesorja Core i5-1035G7 in Core i7-1065G7 še zdaleč nista slaba, toda za resno delo z videom ali 3D-objekti vseeno nekoliko preslabotna. Verjetno pa sta mesto v tem prenosniku našla zaradi omejitev pri hlajenju in trajanja baterije. Thunderbolt 3 pa menda po mnenju Microsoftovih inženirjev omogoča stranska vrata v pomnilnik računalnika in s tem krajo podatkov, kar pa se zdi malo verjeten scenarij za množične zlorabe. Kakorkoli, Surface Book 3 bo v družbi Thinkpadov in Macbookov Pro verjetno še naprej ostal nišni proizvod.  

Fotografije: Microsoft

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.