Komu pa drugi predlog ne bo povšeči?
Marjan Kodelja 22. septembra 2016 ob 09:07

Evropska komisija je predstavila nov predlog mobilnega gostovanja, ki predvideva, da bodo uporabniki od junija 2017 v tujih omrežjih plačevali po domačih cenah brez časovne omejitve največ tri mesece. Ta je bila namreč trn v peti varuhov pravic potrošnikov v prvem predlogu.

»Odločili smo se, da ne bo več omejitve glede dni,« je v Bruslju dejal podpredsednik komisije Andrus Ansip, pristojen za enotni digitalni trg. Komisija predlaga »nov pristop«, ki bo namesto na časovni omejitvi temeljil na načelu prebivališča (rezidenčnosti) uporabnika.

Zato po novem predlagajo uvedbo varoval oziroma operaterji bodo imeli možnost preveriti način uporabe, da bi preprečili zlorabe »gostuj kot doma«. Po domače povedano, »oblastniki« želijo preprečiti, da bi kupili kartico sim in sklenili naročniško razmerje s tujim cenejšim operaterjem, nato pa to ves čas uporabljali v svoji državi. Pa tudi, da bi nekdo, ki stalno prebiva v tujini, ohranil naročnino v izvorni državi. A vendarle.

Slabost predloga je, da ne predpisuje načinov preverjanja oziroma odločitev, kako bodo preverjali, prelaga operaterjem. Omenili pa so na primer merila, ki bi nakazovali na morebitno zlorabo. Majhna »domača« poraba v primerjavi s porabo med gostovanje ali pa daljša neaktivnost kartice, ki jo uporabnik uporablja izključno za namene gostovanja.

Predlog mora preučiti Evropski regulator za elektronske komunikacije (Berec) pa tudi države članice in vse zainteresirane strani. Končni predlog naj bi bil sprejet do 15. decembra, s čimer bi omogočili, da bi do dejanske ukinitve dodatnih stroškov gostovanja prišlo 15. junija prihodnje leto.

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja