Koločasje: Domače, a daleč od tistega, kar sem po tihem pričakoval (#videonapovednik)
Marjan Kodelja 24. novembra 2021 ob 06:42

Zgodi se, da so na voljo vsi pogoji za uspešnost, nakar ugotoviš, da kljub vsemu manjka nekaj »žmohta«, ki bi te zadržalo pred zaslonom. Kljub velikemu vložku prva sezona nove serije, (verjetno) ni dosegla pričakovanj marsikaterega ljubitelja fantazij.

Menda naj bi Jeff Bezos zahteval, naj naredijo serijo, ki se bo najmanj kosala z Igro prestolov, ali jo celo zasenčila. Petnajst romanov Roberta Jordana to v vseh pogledih vsekakor dopušča. Toda glede na prve tri epizode bi si upal trditi, da je daleč od tega. Da ne omenjam neprimernega časa premiere še ene fantazijske serije. Druga sezona Veščeca (The Witcher) je pred duri in dvomim, da bo Rosamund Pike zasenčila karizmatičnega Cavilla. Še posebej, ker imata seriji nekaj skupnih točk. Čarovnijo, nadnaravne pošasti, boj med dobrim in zlim in naivneže, ki jim je usojeno postati junaki.

Če ste gledali prvo epizodo, ni vrag, da se vam bo zdela okolica dokaj domača. Sploh, ko kamera ujame planine, reko neprekosljive barve ali tekanje po temačnih smrekovih gozdovih. Niste se zmotili. Nekaj prizorov je namreč posnetih v okolici Bovca, ko se je pred dvema letoma tamkaj mudila ekipa z omenjeno igralko na čelu.

Krotenje »Ene moči« je domena žensk. Niso čisto običajno čarovnice, kot si jih predstavljamo v domišljiji, uporaba moči je precej podobna plesu avatarja zadnjega krotilca vetra, le da gibi ne spominjajo toliko na daljno vzhodne borilne veščine. Mešajo zrak s krožnimi gibi rok, da zberejo energijo narave, ki jo potem usmerijo in uporabijo za napad, zdravljenje, segrevanje vode ali kaj drugega »čarobnega«. Nekoč so bili čarovniki tudi moški, dokler pod vodstvom precej karizmatične osebe z vzdevkom Zmaj niso vsega uničili. Od tedaj posamezniki močnejšega spola z nadnaravnimi močmi zblaznijo, zato jih čarovnice združene v Aes Sedai iščejo in za vedno odvežejo muk.

Moiraine Damodred (Rosamund Pike) na vse skupaj glede nekoliko drugače. Prebivalci fantazijskega sveta verjamejo v reinkarnacijo duše, zato pričakuje, da se bo Zmaj vrnil. Najti ga hoče prej kot prvobitno zlo Temačni One, katerega videz in poreklo za enkrat ostaja skrito. Njegov oproda Fade, videti je kot križanec med piškurjem in Mrlakensteinom, ga prav tako išče. Prerokba namreč pravi, da se bo vrnil. A ker je pred desetletji vse uničil, bo zdaj v maniri »jina in janga« vse postavil na svoje mesto. Pod pogojem, da ga zlo ne najde prvo. Moiraine in Lan Mandragoran (Daniel Henney) v vasi Dve reki presenetljivo zdravih in veselih prebivalcev končno najdeta štiri dvajsetletnike. Šarmantnega Mata (Barney Harris). Odgovornega in ne več dolgo poročenega Perrina (Marcus Rutherford). Randa (Josha Stradowski), ki nima nekih prepričljivih lastnosti, razen da je oblečen v smešen pulover. Komaj odraslo dekletce Egwene (Madeleine Madden), ki kaže moči in bi se rada izvežbala za zdravilko. Namesto trenutne Modrosti Nynaeve (Zoë Robins). Ker ni jasno, kdo od teh je izbranec, se skupaj odpravijo proti Belemu stolpu, oporišču Aes Sedaia, z vojsko Trolokov, nekakšnih Orkov tega sveta, za petami. Da bi bilo zgodba manj premočrtna in bila razlika med dobrim in zlim zabrisana, se okoli sprehaja še skupina vitezov z belimi plašči, ki ne verjamejo v nič od tega in kot samooklicani otroci luči na grmadi zažgejo vsako čarovnico, ki jim prekriža pot!

Produkcija serije je na zavidljivi ravni, Amazonu denarja ne manjka, kar se kaže v odlični fotografiji, kateri vsekakor pomaga, da so snemali pri nas. Samohvalo na stran. Na tem področju nimam pripomb. Če bi samo to štelo, bi bila ocena višja. Moti me igra oziroma potek zgodbe. Rosamund je svojo vlogo odigrala brez kančka dvoma profesionalno, toda tudi brez žara. Ostali so prezeleni, jim manjka karizme ali zaradi pojave ne sodijo najbolje v ta fantazijski svet. Rand bi se bolje obnesel kot protagonist romantične mladinske serije o težavah najstnikov v sodobnem svetu kot potencialni Zmaj, medtem ko avstralski igralki Madeleine Madden manjka kanček ženskosti. Ampak to je le moje mnenje, morda bosta vas prepričala. Zgodba oziroma kako teče, je druga šibka točka. Ne dvomim, da je v romanih marsikaj podrobneje obrazloženo in morda bo prišlo v seriji na vrsto kasneje, toda vseeno me je nekoliko zmotilo, da se liki občasno zapletejo v dolgočasne pogovore ali zaplete in spet drugič, ko pričakuješ podrobnejšo razlago, ta izostane. S tem hočem povedati, da sem občasno rabil sam sebe prepričevati, da se med gledanjem nisem začel igrati s telefonom in zehati, ker me dogajanje ni dovolj prevzelo.

V svetu fantazijskih vsebin je konkurenca velika. Obeta se nam predzgodba tako Igre prestolov kot Gospodarja prstanov, da Veščeca ne omenjam. Nisem prepričan, da se bo serija Koločasje ob boku teh, čeprav ima dovolj materiala za kar nekaj sezon, dobro odrezala. Z drugimi besedami. Nobene škode ne bo, če jo za zdaj spregledate.

Kaj: Prva sezona Amazonove serije Koločasje (The Wheel of Time)

Kje: Pretočna storitev Amazon Prime

Ocena 3: Samo kakovostna produkcija preprečuje, da bi serijo ocenil še slabše. Upam, da bodo v že napovedani drugi sezoni ujeli zamujeno priložnost.

Priporočila: Ker je kar nekaj grdavžnih prizorov, ni najbolj primerno za najmlajše ali za gledalce z občutljivimi želodcem.

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja