Koliko Samsungova ura izgubi brez vrtljivega obročka?
Matjaž Ropret 27. februarja 2019 ob 12:57

Samsungove pametne ure, prej imenovane Gear S, zdaj pa Galaxy Watch, imamo med drugim radi zaradi vrtljivega obročka za pomikanje po izbirnikih in vsebini. Toda zdaj je korejsko podjetje predstavilo model Galaxy Watch Active brez te lastnosti, samo z zaslonom na dotik. Koliko se zaradi tega spreminja uporaba naprave in ali so pokvarili glavno prednost teh ur?

Galaxy Watch Active je na pogled in tudi na roki zelo čedna in prijetna reč. Oblikovanje je sicer minimalistično, ampak zaslon se lepo zaključuje v stranski kovinski rob, ker je vrste OLED, pa tudi črnina izpade dobro. Ob strani sta komaj opazna gumba, ura pa je majhna in lahka, pravo nasprotje zadnjim Samsungovim modelom. Tako mogoče bolj nagovarja ženske, a tudi kakšnemu moškemu zapestju bi se lahko čisto solidno podala. Izbira paščkov, gumiranih in iz blaga je precejšnja, da pa se namestiti tudi kakšnega neuradnega širine 20 mm.

Že iz imena je jasno, da je pri tej uri poudarek na spremljanju telesne aktivnosti, še posebej take ali drugačne vadbe. To lahko ura zazna sama, kar so počeli že prejšnji Samsungovi modeli, seveda pa se da ročno izbrati želeno aktivnost. Vgrajen je GPS, poleg tega pa še barometer in diode za merjenje srčnega utripa, kar je zdaj že skoraj obvezno. Zna pa ura izmeriti tudi krvni tlak. Operacijski sistem tokrat ponuja še nekaj več rekreativnih funkcionalnosti, ki pa bi jih seveda lahko s kakšno nadgradnjo ponudili tudi na ostalih urah, kajti sama strojna zasnova je enaka. Prisotna sta tudi wi-fi in nfc, ki je denimo Huaweijeva Watch GT zaradi varčevanja z energijo nima. Pri Samsungu obljubljajo dva dni delovanja z enim polnjenjem, jasno da se ob vključenem GPS-u pogovarjamo o nekaj urah.

Ključno vprašanje pa je seveda, koliko bomo pogrešali obroček. Sodeč po prvih vtisih s sejma MWC, niti ne preveč. Že prej je bilo mogoče na Samsungovih urah vse početi s potegi po zaslonu in taka interakcija je skoraj enako hitra kot z obročem. Morda ne, če želi uporabnik hitro priti do aplikacije, ki ji ravno prva med tistimi, razporejenimi na osnovnem nivoju. Toda pomikanje gre v obe smeri, zato večjega problema ni. Po vsebini pa se je prstom celo bolj naravno in natančno pomikati, kajti takrat, ko nekaj prebereš oz. si ogledaš podatke, enostavno »frcneš« to vsebino gor, da se prikaže naslednja. Celoten seznam aplikacij ni več v krogu, ampak so ikone razporejene tudi v sredini, nekako v slogu Applove ure. Izbrati želeno ikono pa je lahko celo hitreje kot pripeljati obroč do nje. Zaslon je odziven in sistem deluje brez zatikanja.

Zmanjšanje in odvzemanje fizične lastnosti ima za cilj dvoje – elegantnejši izgled in nižjo ceno. Ura stane 250 evrov in je s tem neposredna konkurenca že omenjeni Huaweijevi. Sicer ne ponuja primerljivo dolgega trajanja baterije, ima pa druge prednosti, od več vgrajene povezljivosti do »prave« platforme za aplikacije in mobilna plačila. Uporabniška izkušnja pa zaradi tega morda niti ne bo trpela.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja