Koliko količin bomo imeli na voljo v roamingu po 15. juniju?
Matjaž Ropret 22. maja 2017 ob 09:41

Čez slab mesec naj bi bilo znotraj Evropske unije konec dodatnega plačevanja za gostovanje v mobilnih omrežjih. Bruseljski evrokrati se še naprej hvalijo in trkajo po prsih, da bo roaminga konec, kar pa ne drži popolnoma. Še vedno bo treba gledati na megabajte, ki ne bodo enako poceni, kot doma, ali bodo vključene količine nižje.

Osnovno načelo je v izenačitvi cen doma in v tujini – seveda v državah članicah Evropske unije ter še v Liechtensteinu, na Islandiji in na Norveškem. Tako tudi bo pri klicih in sporočilih. Tukaj ne bo drobnega tiska. Kolikor je v paket vključenih minut in sporočil, toliko jih je mogoče »pokuriti« zunaj Slovenije, v omenjenih državah. In če uporabnik plačuje po porabi ali če preseže vključene količine, dodatne plačuje enako v tujini kot doma. Edino pri mms-ih velja, da sicer stanejo enako, a se obračunava ali od zakupljene količine odšteva prenos podatkov zanje. Konec pa bo plačevanja dohodnih klicev. V glavnem, po celotni EU bo mogoče sms-ati in se pogovarjati brez doplačil. Ne bo več izgovora, »ne morem govoriti, sem v tujini.«

Pri prenosu podatkov pa take popolne sprostitve še ne bo. V veljavi bo t. i. načelo poštene uporabe, na kar se bodo operaterji lahko sklicevali pri vseh paketih z neomejenim prenosom podatkov ali bistveno večjimi količinami, kot bi jih uporabnik lahko dobil po veleprodajnih cenah (saj ne, da bi kdo lahko kupil gigabajte po medoperaterskih cenah, ampak …). Taki paketi pa so pri začetni veleprodajni ceni gigabajta prenosa podatkov praktični vsi, ki imajo mesečno vključenih vsaj nekaj GB. Pri tem načelu operaterji uporabijo formulo in vsakemu uporabniku povedo, koliko lahko prenese zastonj, ostalo pa potem mora doplačati – po že omenjeni veleprodajni ceni plus DDV. Do konca leta je to 9,2 centa za megabajt ali 9,39 evrov za gigabajt (ta nanese 1024 megabajtov).

Formula gre takole: Cena naročnine brez DDV-ja se deli z veleprodajno ceno gigabajta prenosa podatkov in pomnoži z dve. To da količino gigabajtov, ki so uporabniku brez doplačila na voljo za prenos v tujini. Vzemimo za primer najdražjo tarifo pri Hofer Telekomu. HoT Extra stane 14,99 evrov na mesec. Brez davka (deljeno z 1,22) to pomeni 12,29 evrov in ko to delimo z veleprodajno ceno (7,70 evrov), dobimo 1,595, kar pomnožimo še z dva in tako pridemo do 3,19 GB prenosa podatkov v tujini. Vsak paket za 15 evrov ima seveda na voljo enako količino »poštene uporabe«. Ob naročnini 20 evrov bo na voljo 4,25 GB, pol nižja prinaša pol manj manj gigabajtov. Šteje se dejanska cena, taka, kot jo uporabnik plača. Če je pri operaterju akcija in je paket znižan z 20 na 15 evrov, to pomeni gigabajt manj v tujini. Skratka – dražji paket, več gigabajtov. Ali, do konca leta, približno en GB na vsakih pet evrov naročnine.

Pri nekaterih naročninah bo nesorazmerje med domačimi količinami in tistimi v roamingu kar veliko. Ker so določeni ponudniki začeli prodajati precej gigabajtov, tudi po 50 na mesec, za dokaj nizke zneske. In tam bo v roamingu na voljo manj kot desetina celotne količine. Ki pa je, roko na srce, bolj psihološka in marketinška, kot taka, ki bi jo kdo za uporabo s telefonom res rabil.

Je pa pri politiki poštene uporabe (PPU) še ena možnost, ampak te ne bo izkoristilo veliko operaterjev. Odločijo se namreč lahko, da je ne bodo uveljavljali, temveč bodo naročnikom pustili vse porabiti v tujini. V Sloveniji zaenkrat videvamo različne pristope. A1 se je odločil, da bo vsem naročnikom dovolil celotne količine iz paketov izkoristiti v tujini. In po naših informacijah tudi ne bo striktno preverjal, ali so uporabniki res Slovenci ali pa njegove kartice sim uporabljajo tujci (Nemci, …), ker s tem prihranijo pri mesečni naročnini. Podobno bo pri Izimobilu in Spar mobilu z nekaterimi tarifami mogoče celotne količine porabiti v tujini, ampak tam ni konkretno določeno, koliko gigabajtov ima uporabnik, temveč so količine minut, sporočil in megabajtov skupne.

Telekom Slovenije se je odločil za PPU, zraven pa je oblikoval še akcijski paket EU Vključeni, ki dopušča koriščenje vseh desetih gigabajtov znotraj celotne EU. Telemach dosledno upošteva PPU, kar glede na cene njegovih paketov in nedavno razširjeno mrežo brezžičnih dostopnih točk Unifi ni presenetljivo. Podobno velja tudi za T-2. Prav tako je načelo poštene uporabe v veljavi pri novincu na trgu, Hofer Telekomu, in še enem navideznem operaterju Mega M (Me2). Petrolov Hip mobil bo dovoljeval koriščenje vseh količin po celotni EU. Medtem ko Bob, nizkocenovni ponudnik pod okriljem A1, uveljavlja PPU.

Vse navedeno velja za pakete, ki vključujejo govorne storitve. Naročnine na mobilni internet operaterji večinoma obravnavajo drugače in pri teh bo ali veljala poštena uporaba ali pa roaminga sploh ne bo.

Operaterji bodo morali vsakega uporabnika posebej obvestiti, koliko prenosa podatkov bo imel na voljo v tujini. S čimer se menda nekateri še intenzivno ukvarjajo, ker doslej niso imeli možnosti pošiljanja personaliziranih sms-ov. Seveda bo manj dela pri tistih, ki ne bodo uveljavljali PPU. Začetne veleprodajne cene in izračunane količine bodo veljale do konca leta (če se ne spremenijo cene naročnin). Potem se bo veleprodajna cena prenosa podatkov s 7,70 evrov znižala na šest evrov. Z letom 2019 bo padla na 4,50, 2020 na 3,50 evra, 2021 na tri evre in nazadnje z letom 2022 na dva evra in pol. Takrat, čez pet let, bi paket za 15 evrov ponujal skoraj deset gigabajtov v tujini. Seveda pa je pet let izjemno dolga doba v panogi mobilne telefonije in do tedaj se lahko še marsikaj spremeni.

 

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
2 komentarja
  • Čuj Matjaž, a ti bo operater še vedno lahko dodatno zaračunaval če boš klical iz Slo v tujino (eu)?

    • Seveda ti bo. Najde se kakšen operater, ki ponudi opcijo za klice v tujino ali jih vključi v paket, kot npr. A1 po novem (200 min za dodatna dva evra na mesec).

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.