Koliko je iPhone 11 »nov«, je stvar pogleda in marketinga
Matjaž Ropret 11. septembra 2019 ob 06:20

Blef in cinizem te pripeljeta daleč. K milijardnim dobičkom. Veliko govoranc te vrste smo se naposlušali prejšnji teden na sejmu IFA, ampak Apple mora presegati vse ostale, tako pač je v tej industriji. Zato njegovi govorci mirno pridejo na oder in narejeno vzneseno pripovedujejo o »osupljivem novem dizajnu« – za telefone, ki jih nihče ne bi ločil od starih, če na zadnji strani ne bi imeli po enega dodatnega fotografskega objektiva.

Tako je, iPhone 11 je prav tak kot je bil iPhone XR. Iphone 11 Pro in 11 Pro Max pa nista nič drugačna kot XS in XS Max. Le tisti mini foto-pladenj z objektivi je zdaj še bolj očiten in steklo na zadnji strani je »mat« namesto svetleče. Nekaj pač mora biti drugačno, da lahko kažeš fotke telefona z zadnje strani in svet prepričuješ o povsem novi obliki. S sprednje strani razlik ni. Je pa drugačno poimenovanje, z drugega konca, da se celotna zgodba obrne. Prej je bil XS osnova in XR je bil videti kot iPhone za reveže. Po novem pa je 11, ki je neposredna zamenjava za XR in mu niso niti za mm stanjšali robov okrog zaslona, »standarden« iPhone. Medtem ko sta Pro in Pro Max, ki zamenjujeta XS in XS Max, pozicionirana kot nadgradnja, izvedbi za tiste, ki hočejo, rabijo, lahko plačajo več. Precej več, kajti razlika v ceni izhodiščnih različic (64 GB) je 350 evrov.

Dobro, pustimo ob strani cinizem, njihov in moj, in poglejmo, kaj je novega pri sinoči predstavljenih telefonih in kakšne so razlike med »običajnim« in »profesionalnima«.

Vsi trije imajo nov procesor, imenovan A13 Bionic. Da je zmogljivejši od lanskega A12 Bionic, je samoumevno, in ker že tega po sintetičnih testih ni presegel noben čip iz androidnih telefonov, Applu ni težko izpeljati zaključka, da ponujajo največ procesorske in grafične zmogljivosti v telefonu.

Baterije morda niso večje po kapaciteti, naj bi pa zdržale dlje, verjetno prav zaradi procesorja in še kakšne druge optimizacije. Za cenejši model obljubljajo eno uro dodatne aktivne uporabe, za Pro pa štiri do pet zabave več.

iPhone 11

Glavna novost je seveda na foto-video področju. Vsa fotografska tipala so menda nova, imajo po 12 milijonov točk in za njimi izboljšano računsko stran (zajemanje devetih posnetkov naenkrat, prepoznavanje motivov, itd). Toda povečalo se je tudi njihovo število, saj so dodali ultraširoko goriščnico. Tako ima 11 običajen in širok objektiv, oba modela Pro pa zraven še teleobjektiv, ki je poznan že od prej. Po novem gre štetje 0,6x – 1x – 2x. Najboljšo svetlobno jakost ima seveda standardni, edini z vrednostjo zaslonke pod 2, ostala dva sta glede tega (pričakovano) slabša. Je pa Apple končno dodal nočni način, ki so ga medtem uvedli že praktično vsi ostali. Vendar se tu kot možnost prikaže samo takrat, ko je res temno. Na drugih telefonih je na voljo ves čas in tudi lahko pride prav celo podnevi. Izboljšan je video, med snemanjem se da lepo prehajati med vsemi tremi objektivi (ali dvema) in posneti se da hitri video posnetek, če držiš tipko za sprožilec fotoaparata, s sprednjim fotoaparatom – zdaj ima prav tako 12 MP – pa upočasnjeni selfie video (slofie).

Sistem za prepoznavo obraza Face ID je po navedbah Appla za 30 odstotkov hitrejši, dodano pa ima še tipalo, ki je obrnjeno pod kotom, da lahko prepoznava obraz tudi takrat, ko uporabnik ne gleda direktno v telefon. Z drugimi besedami – ko je telefon na mizi in se ne sklanja povsem nadenj.

iPhone 11 Pro

Zvok je tokrat (navidezno) prostorski in mu pomagajo algoritmi Dolby Atmos. Zaslon je pri 11 znova 6,1-palčni LCD s prilagajanjem True Tone, 11 Pro ima 5,8-palčni OLED, 11 Pro Max pa 6,5-palčni OLED Slednja sta svetlejša (1200 nitov) in premoreta boljše kontrastno razmerje kot zaslona predhodnikov. Iz Pro-jev je izginil 3D Touch, torej ni več zaznave moči pritiska, česar skoraj nihče ni uporabljal. Po novem se zaslon na močnejši pritisk odzove s povratno vibracijo, kot se je že pri modelu XR. Imata pa profesionalna priložen hitrejši (18 W) polnilnik. Brezžično polnjenje je pri vseh, kot tudi vodotesno ohišje. Priključek pa ostaja lightning.

Običajno enajstico in Pro torej ločijo tehnologija, velikost in ločljivost zaslona (LCD proti OLED-u), teleobjektiv pri fotoaparatu in prestižnejše ohišje. Vse ostalo je enako. Applu zadnje leto prodajno ni šlo povsem po načrtih, zato je tokrat izhodiščna cena za novi iPhone prvič po dolgem času nižja kot leto prej. Iphone 11 bo namreč stal 50 evrov manj. Nemška cena za različico s 64 GB shrambe bo 799 evrov – XR je štartal pri 849 evrih -, v Sloveniji se lahko nadejamo nekoliko višje. Za 11 Pro bo treba v prosti prodaji odšteti najmanj 1149 evrov, za 11 Pro Max pa 1249 evrov. V prodaji še ostaja lanski XR za sto evrov manj kot 11. To je tudi realna razlika med njim (procesor, en objektiv in rahlo izboljšan Face ID), zato se starejši model sploh ne zdi slaba izbira.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Kaj bo Apple storil prihodnje leto? Nekatere napovedi govorijo o popolnem redizajnu, toda če bi se ponovila zgodba s prejšnjo obliko, bi lahko še četrto leto zapored videli enake telefone. Takrat je nekako šlo skozi, tokrat bo veliko težje. Zanimivo pa bo videti še, kaj bo tehnološko, kajti letos se glede tega niso pretegnili. Bo že napočil čas za 5G? Se bo vrnila prepoznava prstnih odtisov Touch ID, tokrat integrirana v zaslon? Bodo zarezo končno zmanjšali? Bo šel lightning končno v pokoj in ga bo zamenjal USB-C? Prihaja povratno brezžično polnjenje, ki so ga nekateri napovedovali že za letos? Bodo vsi trije modeli dobili zaslone OLED in bodo ti imeli osveževanje pri 90 ali celo 120 Hz? Morda vendarle prihaja naslednik iPhona SE (s 5,4-palčnim zaslonom)? Še veliko vprašanj je odprtih, tokrat smo res deležni dokaj minorne nadgradnje, ob kateri lanski iFoni ne izgledajo čisto nič inferiorni. Ne trdim, da letošnji niso dobri. Zagotovo so, Apple skoraj nikoli ne pošlje na trg izdelka, ki ne bi bil dovršen. Vse pogosteje pa pride naokrog leto, ko je novega veliko več v besedah kot v stvarnosti.  

Fotografije: Apple

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
2 komentarja

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.