Koledar najbolj branih člankov na Tehnozvezdju v letu 2019 – #27
Matjaž Ropret 5. decembra 2019 ob 12:00

Ena od vročih tehnologij prihodnosti naj bi bila obogatena ali dodana resničnost. To je tisto, ko skozi nekakšna očala gledaš “pravi” svet, a v njem vidiš še določene elemente, ki jih v stvarnosti sicer ni. Oblik je več, nekaj jih bom naštel v nadaljevanju, je pa Marjan letos konec zime pisal o storitvi, ki sta jo za Zdravstveni dom Ljubljana razvili kranjski podjetji 3fs in Iryo. Uporabili so Microsoftova očala oz. naglavnik Hololens in z njim simulirali ukrepanje pri anafilaktičnem šoku, pri katerem (navidezna) bolnica lahko tudi umre. Močna in realistična izkušnja, več pa v članku, ki je (z upoštevanjem določenih uteži) pristal na 27. mestu najbolj branih v tem letu:

Kako se počutiš, če ti bolnica umre na rokah?

Obogatena resničnost vsekakor je tehnologija, ki jo mnoga podjetja, med njimi Apple, resno razvijajo. Vse pogostejša bo denimo v avtih, saj smo že v Mercedesu B videli navigacijo, ki uporablja kamero in na živo sliko dodaja napotke, kam je treba zaviti. Novi, električni Volkswagen ID.3 pa bo kot opcijo imel projekcijski zaslon, ki bo puščice in ostalo “risal” malodane na cesto. Pred časom so že obstajala očala, ki so denimo med športom dodajala v vidno polje informacije, kakršne bi sicer videl na uri ali na “števcu”. Močna je ideja, da bi na ta način spremljali obvestila, ki jih zdaj dobivamo na pametni telefon. In pa seveda je veliko načinov uporabe tovrstnih očal v industriji, saj si delavci lahko z njimi precej pomagajo.

Tehnologija je zanimiva, treba jo je samo ponuditi na način, ki ne bo odbijajoč, kot so veliki in težki naglavniki. Novi Microsoftov Hololens je glede tega boljši, a še vedno to niso očala, kakršna nosimo zaradi dioptrije. Dokler bo tako, bo verjetno AR prevladoval v industrijskih okoljih in tam, kjer bomo zanj uporabljali namenske zaslone (kot v avtih), potem pa se lahko razširi še kam drugam.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja