Koledar najbolj branih člankov na Tehnozvezdju v letu 2019 – #20
Matjaž Ropret 12. decembra 2019 ob 17:05

Letošnja glavna Huaweijeva telefona, P30 in P30 Pro, sta med drugim presenetila z izbiro tipala pri glavnem objektivu fotoaparata. Namesto klasične izbire in postavitve pik na barvnem filtru – rdečih, zelenih in modrih ali RGB – so uporabili RYYB. Kar pomeni, da so v eni piki združene rdeča, modra in dve rumeni podpiki. Na ta način tipalo pridobi več podatkov o svetlobi, kje mora biti na fotografiji zelena, pa se tudi da izračunati. Več v članku, ki se je uvrstil na 20. mesto najbolj branih:

Zakaj Huawei ne mara »zelenih«, ljubi pa rumene!

Huawei je sicer v preteklosti že zagovarjal določene fotografske rešitve, ki jih je kasneje opustil, denimo črno-belo tipalo, ki je menda pomagalo pri zbiranju svetlobe. Sam nikoli nisem opazil velike razlike in če ni bil vse skupaj marketinški trik, so verjetno tudi v razvojnih oddelkih kitajskega podjetja ugotovili, da lahko do enakih rezultatov pridejo na drugačne načine, denimo v večjimi tipali ali s triki t. i. računske fotografije. Zato bo zanimivo videti, ali bodo vztrajali s tipali RYYB.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja