Koledar najbolj branih člankov na Tehnozvezdju v letu 2019 – #16
Matjaž Ropret 16. decembra 2019 ob 13:25

Ena od tem, ki so najbolj zaznamovale to leto, so bile Huaweijeve težave z ameriškimi oblastmi, še posebej po majski uvrstitvi kitajskega podjetja na seznam tistih, s katerimi ameriška ne smejo poslovati. Kar je pomenilo prepoved tudi za Google in tako je Huawei ostal brez “popolnega” Androida. Kar se je začelo poznati šele jeseni, ko so Mate 30 Pro predstavili z odprtokodnim operacijskim sistemom, brez Googlovih storitev in aplikacij. Najbolj bran članek o tej tematiki je bil tale:

Zadeva Huawei – Samo brez panike!

V pričujočem zapisu sem pomladi poskušal malo pomiriti paniko, ker takrat marsikdo še ni vedel, kaj vse skupaj sploh pomeni, veliko ljudi je mislilo, da so njihovi telefoni omenjene znamke samo še za v smeti, kar absolutno ni bilo res.

Kasneje smo še večkrat poročali o tem, kaj se dogaja v tej sagi, ki se vleče že precej dlje, kot smo na začetku pričakovali. Denimo o tem, da bo Huawei še naprej lahko uporabljal osnovo podjetja Arm za svoje procesorje in da bi lahko kmalu dobil licenco tudi za Googlove storitve. Dejansko jo je dobil za Microsoftove, za Android pa še ne, čeprav je od tega zapisa minil že skoraj mesec in pol. Trgovinska vojna še kar traja, žrtev pa so kupci in konkurenca na trgu.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja