Ko smo že mislili, da gre s čipi na bolje, na obzorju nova kriza
Matjaž Ropret 15. marca 2022 ob 06:39

Dobro leto že traja pomanjkanje polprevodnikov, ki se je najhuje odrazilo v dobavah in cenah avtomobilov, grafičnih kartic in igralnih konzol, a tudi mnogih drugih elektronskih naprav. Nihče ni pričakoval konca te krize še letos, a vendarle so se v zadnjih tednih svetlikali obrisi izboljševanja razmer. Dokler ni najprej Rusija sprožila vojne v Ukrajini, Hongkonga in od tam Kitajske pa zajel omikron. Prvo med drugim povzroča hudo draženje energentov, drugo pa obsežna (pol)zaprtja kitajskih mest in posledično tovarn, kar znova zgrinja temne oblake nad globalno situacijo s čipi in posledično končnimi izdelki.

Cene grafičnih kartic so se od začetka 2022. začele nekoliko spuščati. Tako je zdaj mogoče najti Geforce RTX 2060 ali novejšo 3050 med 500 in 600 evri (odvisno od znamke, količine pomnilnika, itd), kar je še vedno drago, a vsaj nekoliko bolj znosno kot celotno lansko leto. Občasno je kje mogoče najti Playstation 5 ali Xbox Series X, tudi situacija s prenosniki je morda za odtenek prijaznejša kupcu, ki bi rad imel nekaj izbire. Vseeno pa se lahko pripravimo kvečjemu na novo poslabšanje kot na nadaljevanje izboljševanja.

Vojna v Ukrajini že terja svoj davek. Naftni derivati, plin (ne samo za ogrevanje, menda tudi v določenih proizvodnih procesih nujni neon) in druge surovine se dražijo ali se njihova razpoložljivost drastično zmanjšuje, s tem se dražijo tudi proizvodnja, transport in še kaj, logistika je ponekod motena ali prekinjena, učinki se že poznajo. Kmalu pa se bodo verjetni tudi (upajmo) začasna zaprtja tovarna na Kitajskem. Tam so se vse od poletja 2020, ko so nekako obvladali začetne izbruhe, držali strategije ničelnega Covida, in tudi imeli spodbudne številke. Toda te so v zadnjih tednih dobesedno ponorele najprej v Hongkongu, zdaj pa dokaj hitro sledijo posamezni predeli Kitajske. Problem je, da prebivalstvo, še posebej starejše, ni niti precepljeno niti »prekuženo«, kot je bilo denimo v Evropi, zato je smrtnost kot posledica ekstremno hitro prenosljivega omikrona visoka. Odziv lokalnih oblasti je pričakovan – zaprtje skoraj vsega, razen najnujnejšega, kar denimo velja za 17-milijonski Šenzen, enega od središč razvoja in proizvodnje zabavne elektronike, ne samo v kitajskem, ampak svetovnem merilu. Vsaj do konca tedna, a povsem mogoče dlje, bodo zaprte tamkajšnje tovarne korporacije Foxconn in drugih. Izpad bodo občutili tako Apple kot druge znamke in nazadnje kupci.

Da situacija še vedno ni taka, kot bi si je želeli tako končni kupci kot proizvajalci, lahko razberemo tudi iz nekaterih nedavnih namigov. Samsungova serija telefonov Galaxy S22 je bila do minulega petka v obdobju t. i. prednaročil, ko so bile cene za približno deset odstotkov znižane, kupci pa (naknadno) dobijo še darilo (slušalke). Po naših informacijah je povpraševanja po teh mobilnikih dvakrat večje kot za lanske predhodnike (Galaxy S21) v primerljivem časovnem obdobju. Samsung pa vseh naročenih ne more dobaviti v kratkem času oz. imeti že vnaprej pripravljenih zalog, kot bi jih imel v »starih časih« (pred l. 2020), tako bo še lep del pomladi pretežno izpolnjeval prednaročila. Na vidiku je čakanje tako za tiste, ki so se že postavili v vrsto, kot one, ki bi se zdaj v (operaterjevi) trgovini zaželeli ene od dvaindvajsetic.

Vendar tudi kupci, ki rabijo nekaj (dobrega) takoj, in ne bi čakali na enega od korejskih izdelkov, po možnosti želene barve, ne bodo imeli prav veliko izbire. V Barceloni predstavljeni Honor Magic4 (Pro) že tako ali tako ni napovedan za takojšnji začetek prodaje, temveč naj bi prišel nekje v začetku poletja. Danes Xiaomi predstavlja evropske (oz. »globalne«) različice linije 12, a tudi teh ne pričakujemo takoj. Še posebej modela Ultra zagotovo ne bo pred junijem. Podobno velja za Realme GT2 (Pro), medtem ko Oneplus sploh še ni obelodanil serije 10 zunaj Kitajske. Na voljo je Huawei P50 Pro, vendar ga marsikdo zaradi znanih razlogov ne bo niti uvrstil na svoj ožji seznam.

Kmalu po Applovem dogodku, na katerem so predstavili telefon iPhone SE, tablico iPad Air, računalnik Mac Studio s procesorjem M1 Ultra in monitor Studio Display, so se že pojavile nove govorice o prihodnjih izdelkih in predstavitvah tega podjetja. Med bolj zanimivimi je napoved znanega, izjemno dobro obveščenega analitika Ming-Chi Kua, da bosta od modelov iPhone 14 samo tista z oznako Pro deležna novega procesorja (A16), medtem ko bo »osnovna« dvojica ostala na A15, ki poganja že modele iPhone 13. Morda bo Apple uporabil različico z več (aktiviranimi) grafičnimi jedri in jo poimenoval A15X, kot je že počel pri procesorjih za iPade. Toda iz te informacije, če ji gre verjeti, in iz dejstva, da je novi iPad Pro deležen kar procesorja M1 namesto denimo A15 (prejšnja generacija iz l. 2020 je temeljila na A14), lahko sklepamo na optimizacijo zalog in predvidenih dobav pri Applu. Procesorjev M1 je očitno dovolj, ostalih pa ne (bo), zato nekoliko drugačno prerazporejanje, kot bi ga pričakovali v bolj »normalnih« časih.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Teh, normalnih časov, še kar ni na vidiku. Morda tistih »starih« sploh ne bi nikoli več nazaj, s čimer verjetno ni nič narobe. V marsičem se bomo morali obnašati drugače, bolj trajnostno, morda bi tudi proizvajalci lahko razmišljali o zmanjšanju števila različnih modelov in izvedenk, ne velja samo za telefone, z različnimi čipi, ki pomenijo marginalno razliko v zmogljivostih in zmožnostih, a veliko v kompleksnosti logistike. Pri Applu to vsekakor vidimo, delno še pri Samsungu, pri ostalih precej manj. A se zdi, da bo prej ali slej neizbežno.

Naslovna fotografija: DepositPhotos

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja