Ko pirata izda nakup v trgovini iTunes
Matjaž Ropret 22. julija 2016 ob 20:56

Spletišče Kickass torrents (KAT) je menda preraslo v najbolj obiskano bazo torrentov na svetu, večjo od razvpitega piratskega zaliva. Ampak od sinoči ne deluje več, ker so aretirali njegovega domnevnega lastnika oz. administratorja.

Tridesetletnega Ukrajinca Artema Vaulina so v sredo prijeli na Poljskem, ZDA pa so že zahtevale njegovo izročitev. Obtožujejo ga zarotništva s ciljem kršenja avtorskih pravic in pranja denarja in nezakonitega kršenja avtorskih pravic. Njegova stran s torrenti naj bi pomagala pri prenosu za več kot milijardo dolarjev avtorskih del (filmov, glasbenih albumov, …). Drugače – takšna bi bila vrednost vsega prenesenega, če bi pirati to dejansko kupili. Ker so ameriške oblasti zahtevale tudi zaseg domen, spletišče ni več dosegljivo.

Še bolj zanimivo, kar ironično pa je, kako so se ameriški agenti – isti, ki so našli tudi ustanovitelja »podzmene« Svilne ceste Rossa Ulbrichta – sploh dokopali do Vaulina. Med drugim so se predstavljali kot potencialni oglaševalci na Kickass torrents in s tem prišli do informacij o bančnem računu. Ugotovili pa so tudi, da je človek z istim naslovom IP na isti dan nekaj kupil v Applovi trgovini itunes in se prijavil v profil KAT na facebooku. Zato so od Appla in Facebooka zahtevali, naj jim izročita podatke o tem uporabniku, kar sta oba ponudnika tudi storila. Tako in s še nekaterimi drugimi podatki do prišli do Vaulina. In vedno znova se izkaže, da je bil nekdo nekje nepreviden in za seboj pustil preveč sledi. Te pa na internetu v arhivih ostanejo za vedno.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.