Ko misliš, da tolikšna hitrost ni možna (#video)
Marjan Kodelja 3. maja 2021 ob 06:46

Električni skiroji so pridobili domovinsko pravico, čeprav jim zakonodajalec še vedno meče polena pod kolesa. Toda, niso vsi enaki. So slabši in so boljši. Kam misliš, da sodi Eco Speed 10X?

Odklenjen, česar ravno ne priporočam, zna drveti z največjo hitrostjo 65 km/h, vendar moč motorjev pri blokadi na sprejemljivejših 25 km/h, skupaj z dvojnim vzmetenjem, zmogljivimi zavorami in nekoliko večjimi ter širšimi kolesi, obeta večjo varnost. Luknje na cestišču bomo v skrajnem primeru čutili, a zaradi njih ne boste zleteli po tleh in nasploh je vožnja veliko stabilnejša kot pri manj dragih in zmogljivih skirojih, ki sem jih imel možnost voziti.

Moč motorja je nadvse pomembna lastnost, ki se spogledujete z nakupom električnega skiroja. Naj vas nizka cena ne zavede, kajti povsod so vzponi, ki manj »močnim« povzročajo preglavice. Ni treba, da živite višje kot drugi, dovolj je, da so na poti strmi izvozi iz podvozov in morda boste morali sestopiti. A ne, če je pod nogami skiro z recimo 1000-vatnim motorjem. Ali celo dvema, kot v primeru tega modela. Z dvojnim pogonom mu tudi strmejši klanci ne delajo težav. Skoraj bi se upal staviti, da bi prilezel na Vršič, kajti naklone tja do 45° zlahka spelje. Pri vključenem dvokolesnem pogonu.

Pustimo ob strani, da je ob odstranjeni »fizični« blokadi hitrosti hiter, vožnja je zaradi velikosti in kajpada teže stabilnejša od vožnje z manjšimi in lažjimi skiroji, medtem ko svoje naredita konkretno vzmeteni z zrakom napolnjeni 25-centimetrski (10-palčni) kolesi. Oboje je izvedeno na tako visoki ravni, da skiro zlahka blaži neravnine in luknje, ki so jih polne kolesarske poti. Skočite lahko celo z običajno visokega robnika, pa se nič ne bo zlomilo ali pokvarilo. Če se vanj zaletite, ne boste padli, temveč boste peljali preko. Makadamske poti so zanj mala malica, še več, vozil sem se celo po gozdni poti polni kamenja in korenin, kjer kraljujejo traktorji in motorna vozila na štirikolesni pogon. Čeprav ni namenjen gorskemu »skirosarjenju«. Za varnost vožnje pomembne dele zaključujeta zavori z diski na obeh kolesih poleg možnosti uporabe elektronsko zavore, ko skiro zavira z motorjem in del energije vrne v baterije.

S kapaciteto 18 Ah baterije obljubljajo doseg do 60 km, a kot je običajno, je odvisen od marsičesa. Od tega, ali je hitrost omejena, preko teže voznika do poti in temperature. Večina skirojev me je glede dosega razočarala. Kickscooter ES1 je obljubljal do 25 km, vendar mi nikoli ne uspelo z enim polnjenjem prevoziti več kot 11 km, torej slabe polovice, medtem ko je od obljubljenih do 30 km Xiaomi MiJia M365 zagotovil slabi dve tretjini. Upoštevajoč te podatke, največjo hitrostjo 25 km/h, pogonom na zadnje kolo, mojo težo in preizkusom pred mesecem dni, ko temperature niso bile prijazne do baterij, doseg preko 40 km ni nedosegljiv. Nekateri boste dosegli več, morda drugi manj, ampak glede na opažanja, gre v tem pogledu za enega od bolj uravnoteženih skirojev na trgu. Velikost baterije je pomembna še iz enega razloga. Ker izgublja sposobnost hranjenja energije in je zamenjava draga, bo tudi po nekaj letih doseg še vedno na uporabni ravni. Vsaj malo pa me je zmotilo in zaradi tega bi, če bi se dalo, blokado hitrosti premaknil malce višje – najvišja hitrost med praznjenjem baterije namreč pada. Skiro je dosegel 25 km/h, ko je bila baterija polna, in okoli 22 km/h, ko je bilo napol prazna. Počasi se namreč znižuje napetost, ki jo baterija dovaja motorju in od katere je odvisna njegova hitrost vrtenja.

Skiro ima še eno posebnost. Zaklepanje z daljinskim upravljalcem. Zaklenjenega skiroja ni mogoče »prižgati« in vsak premik sproži zvočni alarm. Ne sicer zelo glasnega, a dovolj, da vzbudi zanimanje ljudi v bližini. To prepreči priložnostne tatvine, saj si ga zaradi teže nihče pri zdravi pametni ne bo poveznil na ramena in bežal z njim. A ker ga lahko še vedno hitro vržejo v vozilo, je dovolj debela »veriga« nujen dodatek med puščanjem na prostem. Takšnih primerov pa zna biti veliko veliko, kajti zaradi teže ga je težje odnesti na primer v pisarno ali stanovanje. Ker z njim ravnamo podobno kot s kolesom, je velika škoda, da na okvirju ni zanke ali česa podobnega, ki bi olajšala priklepanje z verigo.

Hvalimo:

 • Več kot dovolj moči.
 • Velike in zmogljive baterije.
 • Robustna izdelava.
 • Odlično vzmetenje.
 • Lahko vozi skoraj povsod.

Grajamo:

 • Ker je težak (36 kg), ga je težko prenašati.
 • Zložen je prevelik za običajno velik prtljažnik vozila.
 • Predrag za večino, ki se v poplavi modelov raje odločajo za cenejše.
 • Malo možnosti za priklepanje z verigo
Eco speed 10X
 • KAKOVOST IZDELAVE
 • DOSEG IN HITROST
 • VARNOST, UDOBJE, STABILNOST
 • VKLJUČENE MOŽNOSTI
 • RAZMERJE MED CENO IN KAKOVOSTJO
4.4

Naj kupim?

Čeprav ni vedno tako, za ta skiro velja, da je več v vseh pogledih bolje. Če bi zdajle kupoval skiro, bi se odločal glede na moč motorja, poleg kapacitete bateriji in velikosti koles. Toda če iščete skiro, ki ga imate lahko ves čas pri sebi v pisarni ali trgovini, ter ga je preprosto prevažati v prtljažnem prostoru avtomobila, potem ni najprimernejši. A če ga boste uporabljali za prevoz na delo, občasno vzeli na dopust in vas teža ter velikost ne motita, potem vas kljub ceni poldrugega tisočaka ne bo razočaral!

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.