Ko je novi iPhone cenejši od vseh aktualnih telefonov Oneplus
Matjaž Ropret 15. aprila 2020 ob 18:27

Drugi proizvajalci silijo višje, Apple pa se je tokrat spustil navzdol. V srednji cenovni razred, kjer je imel zgolj starejše generacije telefonov. Zdaj bo tam z novim modelom iPhone SE napadel bolj kot kdaj koli prej, saj bo začetna cena za ta izdelek znanega videza, vendar naprednih sestavnih delov približno 500 evrov.

Začnimo z obliko. Kot je bil prvi iPhone SE reciklaža ohišja modelov iPhone 5 in 5s, je novi reinkarnacija osmice. Vemo pa, da je ta dizajn Apple v bistvu uvedel z iPhonom 6. Gre torej za današnje razmere izjemno majhen telefon s 4,7-palčnim zaslonom HD (750 x 1334), seveda LCD, ne OLED, vendar verjetno visoke kakovosti, ter čitalnikom prstnih odtisov Touch ID pod njim. Tukaj torej ni prepoznave obraza Face ID. Telefon bo na voljo v črni, beli ali rdeči (Product Red) barvi, pri čemer bo sprednja stran, hvalabogu, vedno črna. Ohišje bo zatesnjeno pred vodo in prahom pod standardu IP67. Sicer nekoliko slabše od vrhunskih telefonov, ki se kitijo z IP68, a še vedno bolje od večine ostalih v srednjem razredu, ki tovrstne zaščite ne ponujajo. Verjetno se bo kdo zmrdoval nad obliko in velikostjo zaslona, a po drugi strani je veliko ljubiteljev prav te izvedbe, ki so s težkim srcem presedlali na nekaj novejšega ali večjega, ali pa čakajo prav na ta novi SE.

Tudi glede notranjih lastnosti je Apple šel v drugo smer kot večina preostale industrije. Ta v telefonih množi kamere, povečuje količino pomnilnika in baterije, toda vse to je povprečne kakovosti in osrednji procesor bistveno manj zmogljiv kot tisti v telefonih višjega cenovnega razreda. Za SE pa so uporabili enak procesor, kot ga premore družina iPhone 11, torej A13 Bionic, fotoaparat pa ima en sam objektiv z 12-milijonskim tipalom, a bo ta verjetno po kvaliteti prekosil vse ali pa vsaj večino konkurence v tem razredu. Med drugim zmore snemati video 4K pri 60 sličicah na sekundo in ustvarjati portretne učinke brez pomoči »globinskega« tipala (za katerega tako ali tako že dolgo trdimo, da je pri večini telefonov za okras). Tudi snemanje zvoka v videih je stereo. Sprednji fotoaparat bo imel enako 7-milijonsko tipalo kot iPhoni pred družino 11 in bo snemal video v polni visoki razločljivosti. Poleg hitrega in energijsko učinkovitega procesorja je vgrajena podpora za Wi-Fi 6 ter gigabitni LTE, česar v telefonih za podobno ceno prav tako ne srečamo pogosto.

Glede kapacitete baterije so v Applu, kot vedno, tiho. Po izkušnjah s tem, s kakšno avtonomijo se ponašajo iPhone 11, 11 Pro in 11 Pro Max, pa bo tudi tu verjetno dobra. Poleg tega telefon podpira brezžično polnjenje ter hitro žično polnjenje (18 W), čeprav nismo prepričani, ali bo ustrezen polnilnik priložen. Toda z njim naj bi baterija polovico napolnjenosti dobila v pol ure. Priključek kajpak ostaja Lightning. Shrambe bo 64, 128 ali 256 GB.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Novi iPhone SE bo na voljo še ta mesec, morda že naslednji petek (24.). Slovenske maloprodajne cene še niso znane, nemške pa so 479, 529 in 649 evrov. Seveda pa bodo relevantne tiste pri operaterjih in glede na izhodišče, znamko, zmožnosti telefona in trenutno korona situacijo je prav lahko Apple tokrat zadel terno.   

Fotografije: Apple

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja