Ko je glavna novost pri osveženih prenosnikih – tipkovnica
Matjaž Ropret 22. maja 2019 ob 13:47

Rahla osvežitev določene linije prenosnikov z novejšimi procesorji je nekaj najbolj vsakdanjega pri bolj ali manj vseh proizvajalcih, razen pri Applu. Ta si lahko vzame tudi po več let, da v svoje računalnike vgradi novejše čipe, zato so »novi« modeli po komaj desetih mesecih precej neobičajni. Vendar tokrat v resnici ne gre za silicij, tega so vključili samo zato, da »prenova« deluje bolj celovita in ker je bila pač priložnost.

Linija Macbook Pro je bila v zadnjih letih deležna obilo kritik, padale so celo tožbe nezadovoljnih uporabnikov, nekateri so se zaradi težav celo odpovedali prenosnikom z jabolčnim logom in presedlali k okenski konkurenci. Pa sploh ni šlo za odpovedi, sesuvanje ali kaj podobnega, ampak so bile tipkovnice, pri katerih so tipke vpete oz. se premikajo po principu metulja (ne škarij, kot je običajno), izjemno nezanesljive. Nekaterim uporabnikom so povsem odpovedale, drugi so se spopadali z večkratnimi priittisski, tretji z izušanjm črk. Za nove prenosnike so v Applu uporabili drugačen material za tipkovnice, kar naj bi jih naredilo bolj odporne proti zaznavanju več pritiskov naenkrat ali nezaznavanju pritiskov. Ker pa teh prenosnikov še nihče nima v rokah in jih tudi še niso razstavili v neodvisnih laboratorijih, je za zdaj še težko reči, kakšne so res izboljšave. Tudi nimamo odgovora na vprašanje, zakaj vztrajanje pri tej zasnovi tipkovnic, razen morda zato, da računalniki lahko ostajajo čim bolj tanki. A v vsakem primeru je smiselno ob nakupu pogledovati k novim modelom, čeprav se običajno najbolj splača kupiti prejšnjo generacijo. Tokrat zaradi slabo premišljenih tipkovnic to ne velja, razen za koga, ki ima večino časa prenosnik priključen za zunanji monitor in tipkovnico.

Apple je tudi razširil program servisiranja tipkovnic na vse tri prejšnje generacije »metuljev«, kajti poprej so brezplačna popravila ponujali samo za prvi dve generaciji. Sicer pa so 15-palčni Macbooki Pro dobili tudi možnost osemjedrnega procesorja core i9 devete generacije. Ta je vgrajen v konfiguraciji s 16 GB pomnilnika, 512 GB diska SSD in grafično kartico Radeon Pro 560X, ki bo v Sloveniji verjetno stala blizu 3500 evrov (v Nemčiji 3300). Šeststo evrov cenejša osnova je po novem šestjedrni core i7, prav tako devete generacije, skupaj s prav tako 16 GB pomnilnika, 256 GB SSD-ja in Radeonom Pro 555X. V Applu trdijo, da je novi osemjedrni model v povprečju za 40 odstotkov hitrejši od lanskega s šestjedrnim procesorjem in dvakrat hitrejši od prejšnje konfiguracije s štirijedrnikom.

Pri 13-palčnem modelu še naprej ostaja zgolj možnost štirih jeder, za več se najbrž ne bi izšlo s hlajenjem, in osme generacije procesorjev. Sta pa i5 in i7, ki sta na voljo, v »turbo« načinu za 300 MHz hitrejša. Osnovna nemška cena za trinajstico je dva tisoč evrov, kar vključuje i5, 8 GB pomnilnika in 256 GB diska. Skok na i7, 16 in 512 GB pa ceno potisne že nevarno blizu trem tisočakom.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Naslovna fotogafija: Apple

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.