Knjiga Bobe Fetta: Morda ni tako slabo, da je legendarni lovec na glave preživel Sarlacca (#videonapovednik)
Marjan Kodelja 12. januarja 2022 ob 06:11

Pred dobrim letom sem ob začetku druge sezone serije Mandelorian in dejstvu, da je Boba Fett vstal od mrtvih, negodoval pod vplivom neposrečene vrnitve Dartha Sidiousa (imperator Palpatine). Danes se posipam s pepelom. Morda ni napak, da je Fett dobil svojo serijo, saj gre za zanimiv lik, katerega zgodba se kronološko vleče vse od Epizode II: Napad klonov, in je že zaradi »dolgoživosti« zanimiva.

Ko se pojavi prvič v sploh prvem filmu Vojne zvezd, besedno zvezo novo upanje so dodali kasneje, je bil Boba eden od lovcev na glave, ki po nalogu vodje kriminalnega sindikata – črvu podobnega bitja Jabbe s planeta Tatooine – lovi Hana Sola. Ves čas s čelado na glavi, zato takrat kajpada nismo mogli slutiti njegovega porekla. Ko je v filmu Vrnitev Jedija padel v jamo plenilca Sarlacca, se je njegova vloga končala. Samo navidezno, kajti v filmu Napad klonov pravzaprav izvemo, da je Boba klon mandalorijskega lovca na glavo Janga Fetta, ki je svoje gene posodil jurišnikom vojske Republike. Ko tega v dvoboju ubije Obi-Wan Kanobi mali Boba pobegne z oklepom in se zaroti maščevanju, ki postane rdeča nit njegove vrnitve v risani seriji Vojne klonov.

Boba je mrtev ali pa ni, kajti v galaksiji daleč proč kjer vlada mistična »Sila«, je vse mogoče. Legendarnemu lovcu na glave se nekako uspe izviti iz Sarlaccovega tisočletnega prebavnega trakta. Najprej ga skoraj mrtvega najdejo mali puščavski paglavci Jawasi, ki mu ukradejo oklep, nakar ga zajamejo pripadniki peščenega ljudstva (Tusken Raiders). Nekaj časa živi z njimi, v drugi sezoni serije The Mandalorian pomaga Dinu Djarinu, ta mu zato vrne oklep, premaga naslednika Jabbe Bibo Fortuna in z lojalno plačanko Fennec Shand prevzame nadzor nad kriminalnim sindikatom. Boba postane to, kar je bil približno desetletje prej Jabba. Skoraj, kajti mora se še dokazati.

Do lanskega nastopa v seriji Madalorian značaja Bobe Fetta nismo poznali. V mladosti (Vonje klonov) je bil zaslepljen od maščevanja in v filmih originalne trilogije lovec na glave, ki ga zanima zgolj naloga. A ni bil Djarin enak, ko smo ga spoznali in si na glavo še ni nakopal skrbi za Groga (malega Jodi podobnega bitja)? Kakorkoli že, zdaj ga boste spoznali poglobljeno. Še vedno je sicer hladen, na prvi vtis brez čustev, presenetljivo načelen in sposoben ločevati dobro od slabega. Ker je obljubil, Djarinu pomaga rešiti malega Grogu, čeprav mu ne bi bilo treba, pomaga puščavskemu ljudstvu v pravičnem boju, čeprav so na začetku z njim slabo ravnali in tudi kot šef sindikata je presenetljivo razumljiv. Namesto da bi se ga bali, želi, da ga spoštujejo. Popolno nasprotje Jabbe in dvojčkov njegove rase, ki menita, da sindikat pripada njima.

Zgodba o Fettu je kot knjiga. Vsaka epizoda, dolga nekaj manj kot 40 minut, je zastavljena kot poglavje, ki pove nekaj o preteklosti in nekaj o sedanjosti. Če zanemarim kratek spomin na otroštvo, smo zdaj na puščavskem planetu Tatooine. Planet v zunanjem prstanu galaksije je imel v pomembno vlogo. O njem vemo veliko. Prav tako ima Disney cel kup računalniško oblikovanih kulis, zato je razumljivo okolica, naj gre mesta ali puščave, lepo in popolno predstavljena. Drugače povedano, vse na ravni, ki jo od franšize pričakujemo. Kaj pa akcija? Ni je prav veliko, nenazadnje je protagonist v zgodnjih petdesetih letih in ne more več skakati in letati okoli kot v rosnih letih. Posledica je, da zna biti gledalcu na trenutke dolgočasno. Ni pretirano moteče, a vendarle serija ne sodi med tiste, ki bi jih požirali z očmi. Prej tiste, ki služi odkrivanju novega o sicer znanih likih, in dogajanju po padcu zlobnega galaktičnega imperija. Začetek je dober, bomo videli, kako se bo nadaljevalo!

Kot otroški klon se Boba prvič pojavi leta 22 BBY, se pravi 31 let pred dogajanjem v seriji (četo 9 ABY), ki se dogaja kot serija Mandalorian približno pet let po dogajanju v filmu Vrnitev Jedija.

Kaj: Serije The Book of Boba Fett

Kje: Pretočna storitev Disney+

Ocena 3,5: Če pozabimo na zadnjo filmsko trilogijo, so druge vsebine, ki jih na temo Vojne zvezd izvrže Disney inovativne in presenetljivo dobre.

Priporočilo: Primerno za vse, a predvsem za zaprisežene ljubitelje Vojne zvezd, katerim Boba Fett nikdar ni bil samo eden od obrobnih likov.

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
2 komentarja

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja