Kmalu telefoni s fotoaparatom v zaslonu?
Matjaž Ropret 9. junija 2020 ob 09:47

Vse od Essential Phona in iPhona X pred tremi leti smo videli več načinov, kako čim bolj povečati površino zaslona v pametnih telefonih. Sprva so bile priljubljene zareze, najprej večje, nato manjše in še danes jih uporablja Apple in zasledimo kakšno »kapljico« oz. »solzico« na androidni strani. Tam so sicer nekako prevladale luknje v zaslonih, občasno pa se (še) pojavi tudi motoriziran izskočni ali vrtljiv fotoaparat. Končni cilj naj bi bila kamera znotraj zaslona in v kitajskem podjetju Visionox trdijo, da že proizvajajo ustrezno rešitev.

Visionox je eden večjih kitajskih proizvajalcev zaslonov OLED, ki se je v zadnjih letih uspel uveljaviti poleg Samsunga, LG-ja in BOE. Zdaj trdi, da je uspel z množico tehnoloških izboljšav in ustreznimi programskimi algoritmi pripraviti zaslon z integriranim fotoaparatom, ki bo že dovolj dober za komercialno uporabo. Pred tem sta prototipe telefonov s selfijevsko kamero, »skrito« pod zaslonom, že prikazala vsaj Oppo in Xiaomi. Vendar je predstavnik slednjega še pred nekaj meseci zatrjeval, da tehnologija še ne omogoča česa takega. Predvsem zato, ker množica pik v visokorazločljivostnih ekranih blokira preveč svetlobe, da bi bile fotografije in video posnetki s takih kamer lahko dobri. Inženirji pa se soočajo še z drugimi izzivi, kot so odbleski, uklanjanje svetlobe in zameglitve.

Kot trdijo v Visionoxu, so razvili nove materiale za plasti, ki sestavljajo zaslon. Te naj bi bile bolj prozorne in naj bi tako spuščale skozi več svetlobe. To bo hkrati tudi del »objektiva«, zato bo optika še vedno morala biti vsaj solidna. A zdi se, da bodo marsikaj poskusili rešiti s programsko opremo. Poleg tega naj bi na tistem delu, kjer bo tipalo fotoaparata, prilagodili pike oz. podpike (vsaka osnovna pika na zaslonu je sestavljena iz rdeče, zelene in modre, najsi bo z diodami različnih barv ali s pomočjo barvnega filtra). Zaradi tega bo tipalo lažje »videlo skozi zaslon«, a po drugi strani bo verjetno tam ločljivost zaslona nižja, kar se bo morda poznalo pri sliki ali pa tudi ne, ker bo najbrž krog dokaj majhen. Kot rečeno pa bodo pomembno vlogo imeli algoritmi. Ti bodo poskrbeli, da bodo fotografije in videi dobili ustrezne barve, kontraste, svetlost in podobno, pa tudi, da bo zaslon izgledal »normalno«.

Kljub temu, da se en proizvajalec hvali z množično proizvodnjo nove tehnologije, še ni nujno, da bomo končne izdelke z njo ugledali kmalu. Morda bo še letos vsaj na kitajskem prišel v prodajo kakšen tak telefon. Morda pa je vse skupaj samo piarovska poteza, četudi je vprašanje, komu bi to koristilo. Toda kitajska podjetja so v zadnjem letu ali dveh že napovedala in celo prikazala nekaj na pogled osupljivih proizvodov, spomnimo se samo Xiaomijevega telefona z zaslonom okrog in okrog, ki pa se nato niso premaknili s pompoznih predstavitev v resničnost.

Fotografije: Visionox

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.