Ključno vprašanje za Galaxy S10 in ostale telefone v letu 2019 – koliko lukenj v zaslonu?
Matjaž Ropret 19. decembra 2018 ob 10:46

Anno Domini 2018 bo pri telefonih šlo v zgodovino kot leto zaslonske zareze. Toda že v 2019 bi ta utegnila biti lanskoletni sneg. Ker so se proizvajalci vendarle začeli truditi z iskanjem in implementacijo drugih, boljših idej, kako priti do čim večje površine zaslona na sprednji strani. Celo Samsung, ki se je doslej večinoma vzdržal omenjenega nepotrebnega trenda, zdaj pomaga ustvarjati novega – z luknjo v ekranu.

Zarezo je verjetno prvi uvedel Essential Phone, kmalu je sledil Apple, tega pa tako ali tako vedno posnemajo skoraj vsi. Edino oblike so bile različne, od applovske do kroga, kot pri Essentialu in nazadnje še malo manjše solzice. Toda jasno je bilo, da se v ozadju pripravljajo druge metode in tehnologije. Več kitajskih proizvajalcev, denimo Oppo, Vivo, Xiaomi in Lenovo, je predstavilo telefone z izskočnimi sprednjimi fotoaparati ali obudilo že malo pozabljene drsne telefone. Pri slednjih se selfijevski fotič skriva za zaslonom in ga razkrije drsni manever. Toda kakršna koli mehanika poveča občutljivost na poškodbe, v mehanizem lahko pride marsikaj (prah, pesek, smeti, maščoba, …), kar ga onesposobi. Zato so vendarle v ospredju drugi načini, pri katerih se oblika telefona med uporabo nič ne spreminja. Tehnologija skrivanja fotoaparata v sam zaslon, podobno kot čitalnika prstnih odtisov, kar smo videli pri Huaweiju Mate 20 Pro ali Oneplusu 6T, je še v razvojni fazi. Luknja pa se kaže kot dokaj preprosta vmesna rešitev.

Na prvi pogled se sicer zdi enostavno zvrtati luknjo in tja vstaviti tipalo fotoaparata ter njegov objektiv, pa najbrž le ni tako trivialno. Pri običajni zarezi je nekoliko več površine in se zato fotoaparat ne dotika neposredno zaslona. Tu pa je imperativ narediti čim manjši premer kroga, izreza, da bo čim manj moteč na zaslonu, saj tam slike ne bo. Zato kaj dosti obrobe ne bo in je tako treba nekako zagotoviti, da se zaslon in fotoaparat ne bosta motila. Pa tudi objektiv mora biti drugačen, saj zaslonsko steklo ostaja enovito, kar povsem lahko poslabša kakovost fotografij ali vsaj odvzame nekaj svetlobe, ki pade na tipalo. Verjetno bo treba počakati, da vidimo prve primerke in ocenimo, kako se obnesejo.

Domnevna podoba Galaxyja S10. Foto: GSM Arena

Za zdaj sta preluknjana telefona predstavila Samsung in Huawei, napovedal ga je tudi Huaweijev hčerinski Honor (to bo View 20). Največ pa se seveda govorimo o tem, da bo tovrstno izvedbo »neskončnega« zaslona oz. Infinity-O uporabil Samsung pri družini Galaxy S10. Govorice so različne, od tega, da bosta luknji dve za dvojni fotoaparat, do enojne in do tega, da bodo ostali pri nekaj roba, česar so se držali lani in letos. S10 naj bi sicer prišel v več različicah. Običajnima manjšemu S10 in večjemu S10+ naj bi se pridružil še S10 Lite, ker Huawei pač žanje preveč prodajnega uspeha s svojimi »lahkimi« izpeljankami. Potem pa je slišati, da bosta v isto družino sodila še modela s prepogljivim zaslonom in s podporo za omrežja pete generacije (5G).

Galaxy A8s in Huawei Nova 4 (na naslovni fotografiji) imata luknjico na levi strani. Pri korejskem telefonu ima sprednji fotoaparat 24 megapik in zaslonko f/2,0, premer izreza pa je dobrih šest mm. Kitajski ima morda celo malo manjšo luknjico, kar pa še ni potrjeno, je pa vrednost zaslonke enaka, tipalo pa premore še dodaten milijon točk v primerjavi s konkurentom. Zanimivo pa je, da naj bi S10 imel to ekstravaganco na desni strani in da bo moteči element na zaslonu očitno precej večji. To že pomeni, da bodo tako Google kot razvijalci aplikacij imeli precej dela s prilagajanjem. Če bi se proizvajalci vsaj poenotili za standardno mesto, kjer bodo vrtali. Morda težav ne bo, toda že pri standardni zarezi vidimo, da pri nekaterih telefonih vse skupaj ni najbolje prilagojeno. Vsekakor bo naslednje leto zanimivo, saj morda ne bodo vsi počeli zadev na enak način.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Naslovna fotografija: Huawei

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja