Kje za internet plačujejo največ in kje najmanj?
Matjaž Ropret 22. aprila 2021 ob 17:08

Stare so razprave, ali za telekomunikacijske storitve plačujemo veliko, malo in nekje v evropskem povprečju. Vedno se da, kot pri večini statistike, prikazovati eno ali drugo skrajnost in povsem zanesljivih primerjav verjetno ni. Vseeno pa je zanimiva lestvica, ki so jo na osnovi podatkov primerjalnika Cable.co.uk in baze stroškov življenjskih potrebščin Numbeo pripravili pri spletni strani Addictive tips. Dostop do širokopasovnega interneta po teh podatkih v Sloveniji ni ravno najdražji, vsekakor pa tudi ni najcenejši!

Dostop do interneta je vsekakor postala ena od osnovnih dobrin, poleg hrane, vode, elektrike in strehe nad glavo. Seveda pa ni zastonj. Na trgih, kot je slovenski, se je resda v zadnjih letih precej zvišala osnovna, najbolj pogosta hitrost, a ni povsod tako. Za lestvica naj bi predstavljala povprečen znesek, tako da težko govorimo, kakšno hitrost zanj uporabnik dobi. Iz podatka, da povprečen slovenski uporabnik plača 367,33 evrov na leto, kar pomeni približno 30 evrov na mesec, pa bi lahko rekli, da lestvica ni daleč stran od realnosti. Seveda večina slovenskih uporabnikov mesečno svojemu operaterju plačuje več, verjetno bliže 50 evrom, vendar to vključuje še televizijo.

Gledano v absolutnih številkah, po teh podatkih največ za dostop do interneta plačujejo na Norveškem, kar 798,12 evrov letno. Sledijo uporabniki v Švici s 699,59 evri, Belgiji (549,91 evrov), na Nizozemskem (529,11) in na Danskem (524,50). Zadnji dve državi sta pogosto med zgledi ultra hitrega internetnega dostopa, ki pa ga očitno naročniki tudi kar pošteno plačajo. Poleg tega sta državi pretežno ravninski in je zato operaterjem lažje vleči kable. Treba je poudariti, da so na lestvici upoštevali zgolj cene fiksnega dostopa. Najmanj, po samem znesku, plačujejo ukrajinski uporabniki – 64,66 evrov na leto. Dva evra manj kot Norvežani na mesec! Sledijo Rusi (75,65) in Moldavci (100,35). Nasploh so cene na vzhodu bistveno nižje.

Glede na kupno moč sicer najdražji internet plačujejo v Albaniji. Njihovih 292,37 evrov na leto predstavlja kar 7,1 odstotka letnega prihodka posameznega naročnika. Sledita Severna Makedonija in Črna gora, kjer izdatki za internet predstavljajo 6,8 in 4,4 odstotka prihodkov. Slovenija je tu z 2,3 odstotkoma uvrščena na 11. mesto. Najmanj, glede na razpoložljivi denar, plačujejo Švicarji, vsega 1,1 odstotka, čeprav so po absolutni ceni skoraj na vrhu, takoj za Norvežani. »Poceni« internet imajo še v Litvi, Franciji, Združenem kraljestvu, na Danskem, v Nemčiji, na Finskem.  

Naslovna fotografija: DepositPhotos

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja