Kitajska viša svoj požarni zid
Matjaž Ropret 23. januarja 2017 ob 18:43

Kdor je že kdaj potoval na Kitajsko, se je tam zagotovo srečal z velikim zidom. Če ne tistim pravim, kamnitim, pa z navideznim, požarnim. Znano je namreč, da tamkajšnje ministrstvo za industrijo in informacijsko družbo nenehno skrbi, da uporabniki interneta ne bi prišli v stik z »neprimernimi« vsebinami. Zato je vzpostavilo požarni zid (firewall), ki blokira vse, kar se znajde na seznamu nedovoljenega za oči kitajskih prebivalcev. Tisti med njimi, ki imajo nekaj tehnološkega znanja, si seveda pomagajo s posredniškimi strežniki in navideznimi zasebnimi omrežji (VPN-ji), vendar bo mogoče tudi s to metodo kmalu konec.

Tudi sam sem med svojimi obiski na Kitajskem videl, da je na tamkajšnjih linijah skoraj nemogoče priti do gmaila, facebooka, youtuba, twitterja in še marsikatere storitve, ki je veliki požarni zid ne spusti na ozemlje Kitajske. Stvar je celo tako absurdna, da dostop do interneta v letalu ne deluje v kitajskem zračnem prostoru, zunaj njega pa, čeprav potnik deset ur čepi na istem sedežu. Poleg tega pa je vse omenjeno »odprto« v roamingu, saj takrat uporabnik do interneta dostopa čez svoje domače nastavitve (strežnike), ne čez kitajske. Seznam blokiranih strani in domen se tudi ves čas spreminja. Hrvaški novinarski kolegi so med lansko službeno potjo imeli težave z dostopanjem do svoje spletne strani, za katero zdaj kaže, da ni blokirana. Tudi z VPN-ji nis(m)o bili vedno uspešni. Po novem pa bi bili še manj.

Kot poroča Ars Technica, ki povzema hongkonški časnik South China Morning Post, bodo morali odslej vsi ponudniki storitev VPN pridobiti soglasje omenjenega ministrstva. Kar pomeni, da bodo brez njega delovali nezakonito da bi ga pridobili, pa bodo skoraj zanesljivo morali upoštevati pravila velikega zidu. In če jih bodo, za veliko večino uporabnikov (plačnikov) ne bodo več zanimivi, saj ne bodo več opravljali poglavitne naloge – obvoda okrog cenzure. Pohod nad VPN-je naj bi se začel takoj in trajal do konca prihodnjega marca. Kakor koli, za potovanje na Kitajsko bi lahko operaterji ponudili podobne opcije za roaming, kot jo vključuje Simobilov paket za mlade Orto Tripster+. Tako bi turisti in poslovneži med obiski tam lažje dostopali do pomembnih storitev.

 

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja