Kitajska ofenziva s poceni računalniki za dnevno sobo in prenašanje naokrog
Matjaž Ropret 8. junija 2018 ob 07:52

Kadar Intel izda novo generacijo zmogljivih procesorjev, so prvi z računalniki, temelječimi na njih na trgu Apple, HP ali Lenovo. Pri procesorjih nižjega razreda pa očitno pobudo prevzemajo manj znane kitajske znamke. Te vidijo svojo priložnost, da sestavijo cenovno, in, tako upajo, tudi uporabnostno zanimive prenosnike in mini namiznike. Prav to se dogaja z novimi Celeroni.

Pri Intelu gre nomenklatura nekako takole. Povsem spodaj je Atom, nato sledita Celeron in Pentium ter na vrhu družina Core, ki ima tudi veliko izpeljank. Atomsko gnanim računalnikom se je najbolje na daleč izogniti, čipi Core pa so sicer hitri, a niso poceni in večinoma zahtevajo aktivno hlajenje. Medtem ko Celeroni s šestimi vati nazivne porabe lahko delujejo brez hlajenja z ventilatorjem. Nedavno smo preizkušali prenosnik Yepo 737A s Celeronom prejšnje generacije (Apollo Lake, model N3450), ki se je za osnovna opravila obnesel zelo dostojno. Sape mu je zmanjkalo pri zahtevnejših nalogah, denimo prevajanju programske kode in poganjanju fotografskih filtrov, oboje je trajalo bistveno dlje kot s procesorji Core. Z novo generacijo Gemini Lake se lahko nadejamo pohitritve in še izboljšanega grafičnega jedra.

Konec lanskega leta predstavljena družina procesorjev vsebuje šest različnih modelov, tri namenjene prenosnikom in mini PC-jem ter tri za namizne računalnike. Dvojedrna Celeron N4000 in J4005 je najbolje preskočiti, zanimiva sta prenosniški N4100 in namizni J4105. Potem pa sta še malce zmogljivejša Pentium Silver N5000 in J5005. Ta dva sta ravno toliko dražja, da ju bodo verjetno preskočili proizvajalci. N4100, ki ga za zdaj srečujemo v napovedanih napravah, je še vedno izdelan v 14-nanometrskem procesu in deluje pri enaki osnovni frekvenci 1,1 GHz (z začasno pohitritvijo na 2,4 GHz), ima pa v primerjavi z omenjenim predhodnikom nekoliko izboljšana jedra, več predpomnilnika L2, grafično kompomento HD600 s podporo za DirectX 12 in še nekaj izboljšav. Med drugim podpira pomnilnik DDR4 (do 2400 MHz), hitrejše brezžično povezovanje in dodatne video izhode, tako je mogoče priključiti tudi zaslone 4K z osveževanjem 60 Hz. Po prvih indicih bi bila lahko hitrostna pridobitev vsaj tretjinska, mogoče še večja. To pa že ni zanemarljivo.

Tako zaradi večje zmogljivosti kot zaradi možnosti priklopa na televizor 4K nas intrigirajo male kitajske škatlice, ki so že v predprodaji. Večina jih ima poleg Celerona N4100 vgrajene štiri gigabajte pomnilnika in tipično 64 GB shrambe (eMMC ali SSD), ki se jo da še povečati. Najbolje od doslej predstavljenih izgleda Chuwi GBox, ki poleg omenjenih lastnosti v nenavadno oblikovanem ohišju prinaša še dvokanalni wi-fi, gigabitno žično povezljivost, bluetooth 4.0 in kar lepo plejado priključkov, med njimi USB-C, HDMI (2.0), čitalnik kartic microSD, nekaj klasičnih USB-jev in za združljivost nazaj še VGA. Prednaložen je sistem Windows 10 in zraven prilagajo nekakšen daljinski upravljalnik, ki deluje tudi kot zračna miška. To nakazuje, da je reč vsekakor mišljena za v dnevno sobo in če dejansko lahko prikazuje sliko 4K z osveževanjem 60 Hz ter pri tem ne trokira, je več kot perspektiven predvajalnik in priložnostni PC.

Še dva podobna smo našli. Eden je Alfawise T1, ki se pravzaprav po specifikacijah ne razlikuje od prvega, le v precej bolj generično škatlo je vse skupaj zapakirano. Pa zato tudi malo ceneje. Chuwi namreč z davkom in stroški vred stane slabih 250 evrov, Alfawise pa malo manj kot 230 evrov. In potem je tu še Beelink S II, najcenejši od trojice, v zelo podobnem ohišju kot prej opisani, glavna razlika med njima pa je v počasnejšem pomnilniku DDR3. Če te malenkost počasnejše delovanje ne moti, ga dobiš za približno 215 evrov.

Niso pa samo mali dnevnosobni računalniki na vidiku. Prihajajo že tudi nasledniki testiranega Yepa. Denimo Jumper EZbook X4, prav tako s Celeronom N4100, štirimi gigabajti pomnilnika (zanimivo je, da jih je Yepo imel šest, morda zato, ker je bil DDR3, pri teh novih pa je DDR4), 128 GB diska SSD in 14-palčnim zaslonom polne visoke ločljivosti. Glede na predprodajno ceno zadeva po uvozu stane približno 350 evrov. Teclast F5 bo imel manjši, 11,6-palčni zaslon. Drugih podatkov o njem pa zdaj ni. Alldocube KNote 5 pa je tablica z dodatno tipkovnico, ki vse skupaj spremeni v občasni prenosnik. Zaslon je 11,6-palčen FHD kot pri Teclastu, seveda na dotik, ostale specifikacije pa so enako kot pri prenosniku Jumper. In tudi cena je zelo podobna, saj se z vsemi dajatvami vred ustavi nekje pri 345 evrih. Upamo, da nam v doglednem času uspe eno od teh naprav dobiti na test. Če in ko jo bomo, vsekakor takoj poročamo o vtisih.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.


 

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja