Kitajci nam kažejo Transformerje, ki bodo krojili prihodnost pametnih telefonov! (#VIDEO)
Marjan Kodelja 6. marca 2020 ob 06:37

Na krajšem obisku Barcelone od načrtovanega zaradi odpovedi sejma mobilne telefonije MWC, sem imel možnost od blizu videti delujoč prototip dvojno zložljive naprave podjetja TCL. Prijeti ga nisem smel, lahko pa sem ga posnel iz vseh kotov.

To pa ni njihov edini predlog, ko gre za prihodnost pametnih telefonov. Drugega nisem videl, je pa prav tako zanimiv. Tudi pri tem izkoriščajo prednosti fleksibilnih zaslonov Amoled, a je naprava debela vseka 9 mm. V »zloženem« stanju del zaslona zdrsne preko levega boka v zadnji del naprave. Podobno zdrsne rolo garažnih vrat po vodilih nad strop, ko garažo odprete. Le v veliko manjšem merilu. V tej »formi« je naprave videti kot velik pametni telefon s 17,14-centimetrskim (6,75-palčnim) zaslonom. Ko pa je potreba po večjem, 19,18-centimetrskim (7,8-palčnim), po pritisku na tipko motorji v napravi potisnejo zaslon z delom ohišja ven proti desni strani, da je v izvlečenem stanju naprava kolikor toliko kompaktna. Razlika med diagonala zaslonov je morda res majhna, vendar je občutna, ko gre za njuni površini. To omogoča drugačno uporabniško izkušnjo, ki vključuje deljenje zaslona in sočasno uporabo več aplikacij. Zaradi takšne konstrukcije v sredini zaslona ni gube, ki so bolj ali manj očitne pri vseh zložljivih zaslonih.

Kot sem omenil na začetku, pa so mu pokazali večjo napravo, pri kateri lahko zaslon zložimo dvakrat, enkrat na noter in drugič navzven. Kot bi združili Samsungovega Folda s Huaweievim Mate Xs. Zložena ima zaslon vsega 16,89-centimetrsko (6,65-palčno) diagonalo, razprta pa ponudi 25,4-centimetrski (10-palčni) zaslon z razmerjem stranic 20,8:9 in ločljivostjo 3K. To pa je že razlika, zaradi katere lahko trdimo, da je zložena pametni telefon, razprta pa zelo uporabni tablični računalnik. Zaradi izbrane konstrukcije sta tečaja dveh vrst, enega imenujejo Zmaj (DragonHinge) drugega pa Metulj (ButterflyHinge). Kitajci in njihova mitologija pač. Kajpada pa ima zaslon v tem primeru ne ene same, temveč kar dve gubi, vprašljiva pa je tudi zaščita pred poškodbami.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Napravi sta koncepta, predloga, kakšni bi lahko bili transformerji, ki bi lahko bili normalno uporabni pametni telefoni, že naslednji hip pa tablice z večjim zaslonom. Niso pa povedali, ali bosta sploh na voljo in po kakšni ceni. Sta pa gotovo zanimivi in potrjujeta moje mnenje, da je delno prihodnost pametnih telefonov mogoče iskati v zložljivih zaslonih. S stališča uporabnosti pa so mi bližje te, če nudijo večji zaslon od današnjih, ne pa naprave tipa Z Flip ali Motorola Razr. Vendar bosta potrebni vsaj še dve generaciji, da bodo dosegle primerno odpornost in da bodo cene padle na znosno raven.

Avtor Marjan Kodelja
mm
Marjan se s tehnološkim novinarstvom ukvarja od leta 1997 in v tem času je videl že mnogo stvari, ki se nikoli niso uveljavile ali pa so imele kratek čas trajanja. Začel je pri računalniški reviji Moj mikro in ter 2000 postal njen urednik. Veliko kasneje je bil urednik naprej tednika Stop in nato še tednika Vklop, trenutno pa kruh služi s pisanjem tehnoloških člankov.
Marjan Kodelja - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja