Kino se po pandemiji še bolj seli v domače dnevne sobe
Matjaž Ropret 24. februarja 2021 ob 10:42

Kinematografi so še vedno zaprti in kdo ve, kdaj bomo lahko spet uživali v filmih na velikih platnih. Za nekatere bo verjetno tudi vprašanje, kako hitro se bodo znova želeli gnesti v polnih dvoranah, če bo to dovoljeno. Kar je očitno jasno tudi Hollywoodu, saj sta Disney in Warner že napovedala, da bosta mnoge premiere v prihodnjih letih najprej ali vsaj sočasno izdala na svojih storitvah pretočnega videa Disney+ in HBO Max (slednji je tako kot studio v lasti korporacije AT&T).

Prvi namerava letos in v prihodnjih letih dodati več kot 50 novih serij in filmov lastne produkcije, med njimi jih bo precej iz franšiz Vojna zvezd in Marvel. Drugi pa bo vse svoje premiere letos in prihodnje leto takoj poslal na omenjeno spletno storitev. Hollywoodski režiserji, s Christopherjem Nolanom na čelu, si pulijo lase, toda gledalci bodo nedvomno zadovoljni, še bolj pa pirati. Zanje se obeta nova zlata doba. V Wiredu trdijo, da se Disney na razpečevalce nelegalnih kopij ne bo preveč oziral, kajti pomembno mu je predvsem, da ustvarja pomp in auro okrog svojih naslovov in junakov, kajti potem lahko služi z njimi na druge načine, od različnih izdelkov do zabaviščnih parkov, ko bodo znova lahko odprti. Ostali imajo manj postranskih virov zaslužka, zato bodo morali upati in delati na tem, da bo vseeno čim več potencialnih gledalcev pripravljenih plačati, za katero koli storitev že. Če bo to Netflix namesto HBO Max, bodo prodali pravice za film slednjemu. Večkrat sva z Marjanom že napisala, da pričakujeva še več kolobarjenja med različnimi ponudniki kot zdaj. En mesec bodo gledalci naročeni na eno, naslednji mesec na drugo storitev pretočnega videa in tako naprej, odvisno kje jih bo takrat vsebina najbolj pritegnila.

Za občinstvo ne vidim kakšne slabe plati nove strategije, razen morebitne konkretne podražitve naročnin ali dragih doplačil za premiere. Predvsem bi bila zelo dobrodošla izbira, da si lahko film pogledam tam, kjer mi najbolj ustreza. Včasih je to lahko kino, včasih pa bi bil raje doma. Kolikor je prva možnost »dogodek« in je vsekakor na vsake toliko časa treba iti vsaj med vikendom zvečer »ven«, pa je ob določenih priložnostih človeku vožnja nekam odveč in ogled filma na kavču velik prihranek časa in morda logistike (če ni treba iskati varstva otrok, itd). Jasno pa je, da bo tako odprtje kino dvoran kot pritok premier na storitve pretočnega videa dober znak, saj smo pandemičnega zaprtja in monotonije že vsi hudo naveličani.

Sicer pa je novo razmišljanje omenjenih korporaciji velik odmik od dolga desetletja trajajočega pakta med filmskimi studii in upravljavci kinematografov. Slednji so vedno uživali približno tri mesece začetnega monopolnega obdobja, ko si filma ni bilo mogoče ogledati nikjer drugje. Niti pirati v tem času niso mogli ponuditi česa boljšega kot v dvorani posnetih filmov (t. i. cam), nad tako sliko smo se še nekdaj zmrdovali, kaj šele zdaj, ko smo z zasloni in viri 4K HDR v tem oziru toliko bolj razvajeni. Šele, ko je film po tem kinematografskem obhodu prišel na ploščke, so se na spletu pojavile dobre »kopije«, le pri določenih filmih je morda pomagalo, da so jih v digitalni obliki razposlali ocenjevalcem za oskarjevske izbore.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Kako se bodo na novo vzpostavila ta razmerja, kdo kdaj dobi filme, kdo ima privilegije in podobno, bo zelo zanimivo videti. Prav tako utegnejo biti fascinantne primerjave številk o naročninah na pretočne storitve in o prenosih piratskih kopij. Netflix je že presegel 200 milijonov naročnikov, Disney+ pa se približuje stotim milijonom in je najhitreje rastoča tovrstna storitev doslej. Piratskih prenosov bo kljub temu verjetno veliko, ker vedno obstaja dovolj takih, ki se jim ne zdi vredno plačevati. Skoraj prepričan pa sem, da je tudi že precej onih, ki so se navadili na izvrstno sliko (in zvok) ter so zato pripravljeni odšteti določen znesek na mesec, da na svojih naprednih zaslonih ter zvočnikih lahko gledajo najnovejše serije in filme v najboljši dosegljivi kvaliteti. Te pa jim vseeno ne bodo ponudili pirati.

Naslovna fotografija: DepositPhotos

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
1 komentar
  • Še dobro da sem si pred korono nabavil projektor in platno. Kino imam lahko vsak dan 🙂

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.