»Kinematografsko« snemanje z iPhonom še ni za predvajanje v kinu (#video)
Matjaž Ropret 30. septembra 2021 ob 06:20

Apple je z iPhonom 13 uvedel »kinematografski« snemalni način, po angleško Cinematic Mode. Ta ustvari učinek globinske neostrine, kot bi snemali s kamero z velikim tipalom in objektivom z zelo odprto zaslonko (ter sivim filtrom 😉). Seveda smo zadevo preizkusili v praksi.

Filmsko snemanje, kot bi temu tudi lahko rekli, je na voljo pri vseh štirih telefonih linije iPhone 13. Deluje z glavno kamero (osrednjim objektivom) na zadnji strani in s sprednjo, ni pa mogoče s teleobjektivom in pri ultraširokem pogledu, kjer to ne bi imelo pravega smisla in kjer bi tudi z omenjeno »pravo« opremo težko dobili kaj neostrine, saj je pri taki goriščnici bolj ali manj vse ostro.

V osnovi naj bi za vse poskrbel telefon sam. Ko prepoznava obraze ali kaj drugega, denimo živali, te ohranja izostrene, tisto za njimi (ali pred njimi, odvisno kako so postavljeni oz. kje se premikajo) pa zamegli, zabriše. Uporabnik lahko spreminja stopnjo zameglitve, ki pa je kot v svetu pravega videa podana z vrednostjo zaslonke, denimo f 2.8. To je mogoče nastavljati s pritiskom na ikono f v kotu in potem premikanjem drsnika. Aplikacija sicer vzame vrednost, ki se ji zdi primerna, je pa to mogoče spremeniti. Vendar ni nič izgubljenega ali zapečatenega, če med snemanjem pustimo samodejno nastavljeno »zaslonko«. Mogoče jo je namreč spremeniti kasneje, če le uporabljamo Applove aplikacije oz. programe.

Kadar telefon prepoznava obraze in je svetloba dobra, filmsko snemanje deluje presenetljivo dobro. Pri več protagonistih je mogoče včasih treba potrditi, kdo naj bo izostren, sicer pa samodejno ugibanje večinoma ne zataji. Seveda pa to ne gre pri množici ljudi. Prav tako ne v slabši svetlobi, zato je konkretna osvetlitev, če tega ne snemate zunaj, na dnevni svetlobi, nujna. Kadar bi radi snemali kakšen predmet, ne živih bitij, je treba klikniti nanj, da ga telefon postavi v izostritev.

Sam učinek bi označil za soliden. Kakovost je podobna, kot je bila na začetku pri portretnem načinu fotografiranja, preden so jo skozi leta toliko izpopolnili, da zdaj skoraj ni več opaziti kakšnih večjih napak. Tu je še mogoče videti, kako deli frizure ali oblačil niso v izostrenem območju ali kako slednje rahlo »plava«, ko se subjekt premika naokrog in ga poskuša umetna inteligenca ves čas držati ostrega oz. za njim megliti ozadje. Pričakujem, da bo Apple s posodobitvami sistema iOS zadevo izboljšal že pri tej generaciji telefonov, še bolj pa pri naslednjih s še bolj zmogljivimi procesorji.

Prav procesorska moč, četudi najvišja v svetu pametnih telefonov, je še vedno ovira pri razločljivosti. Kinematografski video je namreč mogoče snemati v polni visoki razločljivosti, kako daleč smo od 4K, je težko reči. Verjetno bomo enkrat dobili tudi to možnost, ali bo to prihodnje leto ali čez pet let, pa ne bom napovedoval. Za zdaj ni opcije, da bi uporabnik spreminjal razločljivost.

Kot rečeno, pa je mogoče naknadno spremeniti stopnjo zameglitve. Tako na samem telefonu kot tudi na računalniku Mac, če video nanj preneseš na prvi način, prek brezžičnega protokola Airdrop, saj le ta metoda ohrani metapodatke. Sicer telefon izvozi – po kablu na računalnik ali prek oblačnih storitev in drugih poti – video s tako neostrino, kakršna je bila nastavljena med snemanjem. Na voljo pa je tudi posnetek brez tega učinka, torej tak, kakršen bi bil z običajnim snemanjem. Na telefonu se da nastavitev (zaslonko) spremeniti tako v aplikaciji Photos, in potem izvoziti nov video, ali pa med montiranjem v aplikaciji iMovie. Kdor želi naprednejše montiranje (denimo podlaganje posnetkov, učinke in drugo) v kakšno zmogljivejši aplikaciji, kot je Luma Fusion, mora ali uporabiti video z izvirnimi nastavitvami ali si v »galeriji« pripraviti nove. Na računalniku je mogoče montirati in vmes prilagajati zameglitev v programih iMovie in Final Cut Pro. Če seveda posnetki vsebujejo zahtevane metapodatke, torej so prišli na računalnik čez Airdrop.

Novi snemalni način je pravzaprav čudo tehnologije in ker so rezultati spodobni, se lahko veselimo vsega, kar nas na tem področju še čaka. Vseeno pa je treba biti realen in povedati, da je za zdaj primeren predvsem za igranje in za določene prizore v videih, ki so sicer posneti v običajnem načinu. Tudi ni za tiste, ki snemajo in objavljajo v 4K. Predvsem pa za dobre rezultate zahteva dobro osvetlitev. Še bolj kot snemanje že sicer. Tak izdelek, kot ga je za Applovo predstavitev posnela znana režiserka Kathryn Bigelow je verjetno res mogoč in zelo dvomim, da bi zavajali in v resnici snemali s čim drugim, kar so si različni proizvajalci telefonov v preteklosti že privoščili. Toda še vedno je v ozadju huda produkcija, o kakršni lahko običajni uporabniki samo sanjamo.  

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja