Kia za starejše in avantgardne kupce
Matjaž Ropret 22. marca 2023 ob 09:25

Uvoznik avtomobilov Kia je tudi uradno predstavil prenovljeni model XCeed, ki je sicer že kakšen mesec v prodaji, vendar šele od nedavnega z zadostnimi količinami na zalogi. Gre sicer za dokaj nežno prenovo, predvsem so izboljšali tehnološko opremo in dodali najvišji nivo GT Line. Priključnega hibrida še naprej ne bodo aktivno tržili.

Model XCeed je Kia uvedla pred štirimi leti kot nekakšno povišano in nekoliko daljšo izvedbo Ceeda. Pač za tiste, ki jim je do višjega sedenja in lažje vstopanja in izstopanja, takih pa je vse več, glede na povprečno starost kupcev novih vozil, ki se giblje okrog 50 let. Menda se je XCeed po prodajnih številkah med modeli tega proizvajalca zavihtel že na tretje mesto v Evropi, a če bi gledali družino Ceed kot celoto, je celo malo pred sicer najbolj priljubljenim modelom Sportage. V Kii tako trdijo, da je XCeed upravičil pričakovanja in so prepričani, da bo s posodobitvami še naprej konkurenčen.

Zunaj je sicer razlik malo. Oblikovno avta niso spreminjali, spredaj ga zaznamujejo rapotegnjene luči in široka maska, zadaj se luči zajedajo v stranski profil in imajo po novem izrazit vzorec, sam profil je tak, da avto ne izpade pretirano visok. Z malo manj kot metrom in pol niti ni v primerjavi z SUV-ji, kot je Sportage, ki so praviloma vsaj deset cm višji. Dolžina XCeeda znaša 4,395 mm in je s tem nekje vmes med kombilimuzinskim Ceedom in že večkrat omenjenim »športnim terencem«. Slednji tudi ponuja večji prtljažnik s 562/571/591 litri, odvisno od motorne različice. Pri XCeedu je prostornine 426 l pri običajnih motorjih, 380 l pri blagih hibridih (teh za zdaj ni v ponudbi) in vsega 291 l pri priključnem hibridu. Dobrodošlo je zlaganje klopi v razmerju 40:20:40 pri višjih dveh od petih nivojev opreme, škoda pa, da tega ne ponuja celotna paleta. Pri zunanjosti omenimo še zeleno barvo, tako, kot jo vidite na fotografijah, ki bo najbolj izpostavljena pri tem modelu.

Od opreme je nov denimo večji osredni zaslon in tudi pred voznikom so lahko digitalni merilniki, oboje ima diagonalo nekaj čet 25 cm. Osrednji zaslon je kar dobro izkoriščen, saj se ga da razdeliti na tri dele, da ne prikazuje zgolj ene zadeve. Različni vozniki si lahko nastavijo vsak svoj uporabniški profil. Na voljo so bolj ali manj vsi asistenčni sistemi, ki jih Kia premore, seveda pa je dosegljivost posameznih odvisna od nivoja opreme. Med drugimi je tu radarski tempomat, ki temelji na navigacijski napravi, in tako samo prilagaja hitrost pred ovinki, križišči in podobnem. Pa še sistem, ki sledi črtama voznega pasu ter sam opravi prehitevanje (na avtocesti), ko voznik vključi smernik.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Osrednja motorja bosta litrski turbinski trivaljnik (1.0 T-GDI) z 88 kW (120 KM) in večji štirivaljnik (1.5 T-GDI) s 117,5 kW (160 KM). Večji del kupcev naj bi se od prvega preusmeril k drugemu ter izbiral med tretjim ali četrtim nivojem opreme (EX Way oz. EX Stream). Ti dve opremi in GT-Line ponujata še možnost močnejše izvedbe tega motorja s 150 kW (204 KM), v tem primeru zgolj s (sedemstopenjskim) samodejnim menjalnikom, medtem ko je pri prvem mogoče izbrati tudi ročnega. Motor 1.0 je zgolj v kombinaciji z ročnim menjalnikom. V ponudbi je tudi dizelski motor (1.6 CRDi) s 100 kW (136 KM) in obema izbirama menjalnika, a zanj ne pričakujejo veliko zanimanja. Kot rečeno izvedbe 1.5 T-GDI z blagim hibridom za zdaj ni na ceniku, lahko pa se to kasneje spremeni.

Prav tako na ceniku ne boste našli priključnega hibrida, ki sicer uporablja enak pogonski sklop kot pri modelu Niro. V osnovi za premikanje avta skrbi 1,6-litrski bencinski motor s 105 kW (141 KM) moči in 265 Nm. Pomaga mu elektromotor s 44,5 kW, za prestavljanje skrbi šeststopenjski samodejni menjalnik. Baterija ima kapaciteto 8,9 kWh in ponuja zaloge za približno 50 km povsem električne vožnje. Predstavnik uvoznik ni želel govoriti o ceni te izvedbe, sicer pa se XCeed na lizing začne pri okroglih 20 tisoč evrih oz. z gotovinskim plačilom malo pod 24 tisočaki. Omenjene predvidoma najbolje prodajane različice so z ročnim menjalnikom in brez financiranja nekje pri 27 ali 29 tisoč evrih, z lizingom 2800 evrov ceneje, samodejni menjalnik velja natanko dva tisočaka.  

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja