Kia je z EV6 izvedla redko viden preskok (#video)
Matjaž Ropret 17. novembra 2021 ob 06:10

Južnokorejska znamka Kia je z avtomobilom e-Soul dokaj zgodaj vstopila v električno prihodnost, pred tremi leti je na (do zdaj zadnjem) salonu v Parizu predstavila še e-Niro. Letos pa nato napovedala EV6, prvi model na povsem baterijskim modelom prilagojeni platformi E-GMP. Ob začetku prodaje tega se ne morem znebiti občutka, da prejšnja dvojica (v zdajšnji podobi) nima več veliko življenjske dobe. EV6 je namreč kot iz drugega stoletja.

Fascinantno je opazovati, kako bliskovito se spreminjajo in razvijajo električni avtomobili, nekateri so dobesedno čez noč postali malodane zastareli. Težko si predstavljam, da bo ob boku novega Megana še kdo z zares velikim zanimanjem pogledoval proti Zoeju, in povsem enako bo verjetno pri Kii. Novi EV6 je v vseh pogledih nekaj povsem drugega. Zunanji dizajn zakriva velikost avta, mu daje povsem samosvoj značaj in skorajda onemogoča predalčkanje v določen razred, notranjost je vesoljska ladja v primerjavi z dokaj klasičnimi kabinami večine dozdajšnjih modelov te znamke, tehnologija je na ravni kateregakoli tekmeca in električni pogon verjetno prav tako, čeprav bi res pravo sliko pokazal šele konkreten test. Nanj pa bomo verjetno morali še čakati, saj je v Sloveniji za zdaj le peščica (še neprodanih) avtov. Sicer pa si lahko tako zunanjost kot notranjost, kjer dominirajo »ukrivljena« zaslona in »lebdeča« sredinska konzola, podrobneje ogledaš na fotografijah in v videu.

EV6 je na pogled kombilimuzina, vendar z dolžino 4,68 posega na področje karavanov in SUV-jev, vendar z višino 1,55 m nastopa ravno nekje vmes med enimi in prvimi (širina je 1,88 m). Še kakšno kupejevsko potezo se da prepoznati. Spredaj in še posebej na zadnji klopi je veliko prostora, prtljažnik pa je s 520 oz. 490 l, odvisno od izvedbe, za tako dolžino vozila povprečen. Še 52 ali 20 l ga je spredaj. V osnovi naj bi bil ta avto namenjen udobnemu potovanju, ima pa nekaj primesi športnosti ali vsaj zmogljivosti, seveda vse začinjeno z veliko sodobne tehnologije. Ključni konkurenti so Teslin Model Y, Fordov Mustang Mach-e, Volkswagnov ID.4, Škodin Enyaq iV, kajpak tudi na isti osnovi zasnovani Hyundaijev Ioniq 5 (tam je razlika v primerjavi s prejšnjim Ioniqom šele vredna kakšnega svetlobnega leta), pa navsezadnje Tesla Model 3, Polestar 2 in še kakšen. Vsekakor gre za razmeroma velik in drag avto (slednje vsaj v absolutnem smislu), saj se cene začnejo pri 44 tisoč evrih, zlahka pa narastejo čez 60 tisočakov.  Za kar pa kupec glede na prve vtise dobi marsikaj, a znova bi pravo vrednost lahko pokazal šele pravi preizkus.

Na voljo sta dve kapaciteti baterij in pri prvi dve, pri drugi pa tri motorne in pogonske izvedbe, od katerih pa bodo najzmogljivejšo začeli izdelovati šele čez eno leto. Manjša baterija premore 58 kWh (neto), večja pa 77 kWh. Pogon je lahko na zadnji (RWD) ali na vsa štiri kolesa (AWD). Z močmi motorja oz. motorjev gre takole: 58 kWh: 125 kW – 170 KM (RWD) in 173 kW – 235 KM (AWD) ter 77 kWh: 168 kW – 229 KM (RWD), 239 kW – 325 KM (AWD) in 430 kW – 585 KM (AWD). Pri manjši bateriji je dosega uradno 380 ali 400 km, pri večji pa 490 ali 528 km. Cenovne razlike je pri enaki opremi 4900 evrov, pri čemer pa skok na večjo kapaciteto, kot vidimo, prinese tudi več moči. V Kii pričakujejo, da se bo velika večina kupcev odločila za večjo baterija, in tudi po mojem mnenju je to edina smiselna izbira. Tako dovršen avto (in drag) avto mora ponujati spodoben doseg, četudi ga lastnik v resnici potrebuje samo nekajkrat na leto.

Polnjenje na izmeničnem toku je standardno 11-kilovatno (trifazno), na enosmernem pa gre vse do 250 kW v optimalnih razmerah. Takrat naj bi se avto napolnil od 10 do 80 odstotkov v 18 minutah. Verjetno za doseganje tega prej segreje baterijo, a tega v Kii niso izrecno povedali. Poleg tega je EV6 zmožen napajanja drugih naprav. S prilagojevalnikom uporabnik dobi vtičnico 230V in lahko priključi napravo z močjo do 3,6 kW. Prav tako lahko s tako močjo oz. hitrostjo polni drug električni avto.  

Serijsko je vgrajenih kup asistenčnih sistemov, redki ostajajo med doplačljivimi opcijami. Tam so denimo matrični žarometi LED in toplotna črpalka, ki izboljša učinkovitost predvsem pozimi. Med drugim sta na voljo še prosojni zaslon (HUD) z navigacijo v slogu dodane resničnosti in navigacijsko podprti aktivni regulator hitrosti, ki tako sam zavira pred ovinki ali križišči. Mimogrede, voznik bo lahko izbiral med več stopnjami rekuperacije in pri najmočnejši mu skoraj ne bo treba uporabljati pedala za zaviranje. Avto bo mogoče parkirati z »daljinskim upravljanjem,« ne zgolj naprej in nazaj, ampak tudi pravokotno in bočno. Osredni zaslon ima nov uporabniški vmesnik in prek njega bodo potekale tudi posodobitve vgrajene programske opreme na daljavo (OTA). Vse upravljanje pa ni na zaslonu, za klimatizacijo je ostal sklop tipk, fizičnih in takih na dotik. EV6 bo lahko vlekel prikolico, izvedbe z enim motorjem težko do 600 kg, z dvema motorjema pa vse do 1,6 t. Navpična obremenitev kljuke je lahko 100 kg, kar je posebej pomembno za kolesarje z električnimi kolesi.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Od prve pošiljke so že skoraj vsi avti prodani, naslednje dobave v Kii pričakujejo v naslednjih tednih in nekaj še pozimi (februarja), kdor pa bi hotel EV6 zdaj naročiti povsem po svojih željah, bi nanj čakal osem ali devet mesecev, lahko tudi dlje.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja