Kia EV6 začetek nove električne ere pri tej znamki
Matjaž Ropret 15. marca 2021 ob 16:35

Naveza Hyundai-Kia pospešeno dozira informacije o svojih prihajajočih »zaresnih« električnih avtomobilih. Ti bodo namreč izdelani na platformi E-GMP, ki so jo zasnovali izključno za pogon na elektro motor in baterije. Po Hyundaiju Ioniq 5 imamo tako zdaj še prve fotografije Kie EV6 in nekaj informacij o tem modelu.

Že pri nekaterih drugih znamkah opažamo, da baterijski modeli dobivajo zelo samosvojo obliko, tako zunaj kot znotraj, in pri korejskih novincih je podobno. Ker spredaj ni treba dovajati zraka za hlajenje motorja z notranjim izgorevanjem, so »maske« bolj zaprte in zašiljene, iz tega pa izhaja tudi drugačen dizajn sprednjih žarometov. Moderne so očitno skrite kljuke na vratih, zadaj pa konkreten prelom iz stekla v pokončen, odsekan zadek. EV6 ima še svetlobni pas čez celotno širino.

Takole pravijo v Kii v izjavi, ki so jo pripisali vodji globalnega oblikovalskega centra Karimu Habibu: »EV6 je primer električne moči in progresivnega oblikovanja, osredotočenega na človeka. S tem modelom nameravamo ustvariti značilno, vplivno oblikovanje, hkrati pa ponujati futuristična električna vozila.«

Ioniq 5 in EV6 sta po višini SUV-ja (vsaj za prvega vemo, da bo v višino meril 1,60 m, za drugega pa iz opisov domnevamo, da ne bo dosti drugačen v tem pogledu) vendar so tako v Hyundaiji kot v Kii to dejstvo nekoliko prikrili z obliko, ki bolj spominja na petvratno kombilimuzino. Namen je zagotovo doseči čim boljšo aerodinamiko in tako za kakšen km podaljšati doseg. Ioniq 5 bo tudi kar dolg avto (4,63 m) in s tem konkurent modelom, kot so Škoda Enyaq, Tesla Model Y ali Volkswagen ID.4. Za EV6 dimenzij še nimamo, vendar bodo verjetno podobne.

Znotraj ni težko predvideti, da bodo dominirali zasloni, so pa v Kii vseeno ubrali kolikor toliko konservativen pristop in oblikovali dokaj standardno armaturno ploščo, osrednji zaslon pa navidezno združili s tistim pred voznikom, kar smo že videli pri kakšni drugi znamki. Zanimiv oblikovni element je lebdeča konzola, ki gre od naslona za roke naprej, a se nato ne stika (vsaj tako je videti) z armaturno ploščo. Pod njo pa je velik predal in priključka USB. Nenavaden je dvokraki volan z zelo debelim osrednjim delom in veliko tipkami. Ne daje zelo športnega vtisa, čeprav naj bi avto omogočal precej konkretne pospeške in menda naj bi poudarjali tudi dinamično plat.

»Notranjost EV6, ki bo postal znanilec Kiine električne dobe, omogoča več prostora v primerjavi s prejšnjimi baterijskimi modeli, zasnovanimi na obstoječi platformi za vozila z motorji z notranjim izgorevanjem. Oblikovanje notranjosti modela EV6 prinaša inovativno rabo prostora in ustvarja edinstveno prostorsko in vozniško izkušnjo,« trdijo v korejskem podjetju. Podobno kot drugi, ki obljubljajo prostornost iz razreda višje.

Naroči se na redna vsakotedenska e-poštna obvestila o novih prispevkih na naši strani.

Druge pridobitve platforme E-GMP so seveda v samem pogonu in v polnjenju. Za trenutno baterijsko tehnologijo, ki jo bomo verjetno srečevali še nekaj časa, je najbolj primeren način pospešitve polnjenja zviševanje napetosti. Avti na omenjeni osnovi bodo omogočali uporabo polnilnic z napetostjo 400 ali celo 800 V. »Za 80-odstotno napolnjenost baterije bo potrebnih zgolj 18 minut, za 100 kilometrov dosega pa bo zadostovalo le 5 minut polnjenja,« so pred časom napovedali v Kii. Pri EV6 bo kapaciteta baterije menda 72,6 kWh, to pa naj bi zadoščalo za »več kot 500 km dosega.«  

Hyundai Ioniq 5. Foto: Hyundai

Z E-GMP, ki omogoča idealno porazdelitev mase med sprednjo in zadnjo os ter uporabo visoko zmogljivih elektromotorjev, bodo ti avti lahko hitrejši in tudi učinkovitejši od zdajšnjih baterijskih modelov znamke Kia. Medtem ko naj bi EV6 pospešil do 100 km/h v približno petih sekundah, bo »športni« baterijski model to zmogel v manj kot 3,5 s, njegova najvišja hitrost pa bo 260 km/h.

Uradna predstavitev Kie EV6 bo 30. marca, avto pa naj bi bil (tudi v Sloveniji) naprodaj jeseni.

Fotografije: Kia

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
Brez komentarjev

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja