Keš je kralj, razen, kadar ni časa zanj
Matjaž Ropret 7. junija 2017 ob 21:15

Nakupovanje z brezstičnimi karticami se mi zdi super. Ni se treba ukvarjati z gotovino, kartice ni treba nikamor vtikati in če je znesek manjši od 15 evrov še PIN-a ne zahtevajo. Še bolj priročno bi bilo s telefonom in še posebej z uro, ampak to šele pride. Enkrat. Nekoč. Upam, da čim prej. Zdaj pa v Mariboru dobivamo prvi brezgotovinski stadion v Sloveniji. Upam, da se bodo zganili tudi drugi (ne samo stadioni, da se razumemo), kajti za majhna plačila je brezgotovinski, brezstični način daleč najbolj priročen in najhitrejši.

Dobro, preden pogledamo, kaj bodo uvedli na Ljudskem vrtu in kje vse bi jih morali posnemati, razčistimo z nekaj miti in votlimi strahovi o brezstičnih plačilnih karticah (in telefonih in urah).

Strah št. 1: »Ni zaščite pred krajo, kot je PIN pri klasičnih karticah?« Seveda je zaščita. PIN ostaja in ga je treba vpisati za vsak nakup, višji od 15 evrov. Na telefonu, če bi lahko plačevali z njim, je zaščita ali PIN ali prstni odtis. Na uri so prav tako omejitve, koliko se da plačevati brez povezave s telefonom, mogoče bodo kdaj v prihodnosti varnost izvedli tudi z biometrijo, recimo s prepoznavanjem kože ali čim podobnim. In tudi pri manjših zneskih je omejitev. Na dan je pri večini kartic na tak način mogoče plačati največ 50 evrov. In praviloma sistem po vsaki sedmi transakciji (številka je lahko od banke do banke različna) zahteva vnovičen vnos PIN-a.

Strah št. 2: »Šel bom mimo terminala POS in mi bodo vzeli denar s kartice.« Zelo, zelo malo verjetno. Kartico je treba terminalu precej približati, zadeva ne deluje na deset cm in več. Če terminal ni nastavljen na določen znesek, kartico zgolj zazna in z nje ne »odbije« ničesar. In če je v denarnici več brezstičnih kartic skupaj, nobena ne prime.

In strah št. 3: »Ravno takrat, ko bom hotel, kartica ne bo delovala brezstično.« Po mojih izkušnjah, delujejo vedno. Če slučajno ne, pa to praviloma ni zaradi brezstične tehnologije, ampak je preprosto kakšna težava ali s kartico ali s terminalom.

Kaj torej nogometni klub Maribor in družba Mastercard počneta na mariborskem stadionu? Od prve uradne tekme v naslednji sezoni, kar bo poleti, se tam pijače, hrane, navijaških rekvizitov in vsega ostalega ne bo več dalo plačevati s gotovino, ampak samo še karticami. Niso posebej poudarili, da z brezstičnimi, ampak zagotovo je to smisel vsega skupaj, saj prinaša največji časovni prihranek in manj dela za vse vpletene v nakup.

Kdor nima debetne ali kreditne kartice, bo denar lahko naložil na klubsko kartico NK Maribor in plačeval z njo. Kar bo ostalo na tej kartici, bo uporabnik dobil nazaj (v gotovini). Delovale bodo vse plačilne kartice, Maestro in Mastercard pa bosta prinašala določene popuste, denimo 15 odstotkov cenejšo vodo in še nekatere pijače, in prav tolikšno znižanje za določene navijaške predmete.

Terminale POS za brezstično plačevanje bi morali (že zdavnaj) namestiti tudi na vseh železniških postajah, v živilskih trgovinah in nasploh povsod, kjer nastajajo vrste in se večinoma plačuje manjše zneske – povratna karta za vlak skoraj na nobeni progi ne stane več kot 15 evrov. Tam že obračanje gotovine jemlje čas, klasično plačevanje s karticami pa vse skupaj še podaljša. In vse banke bi morale vsem komitentom zamenjati obstoječe kartice za brezstične, če jih še niso. Seveda bi te težave reševale tudi možnosti spletnega nakupa, avtomati in še kakšna moderna rešitev. In čeprav je med krizami keš še vedno kralj, v običajnih okoliščinah nimam nič proti prehajanju na druge načine plačevanja.

Avtor Matjaž Ropret
mm
Matjaž že več kot desetletje in pol novinarsko pokriva tehnološki svet. Najprej na Radiu Slovenija, nato je na Delu od začetka leta 2009 do jeseni 2016 urejal redno tedensko prilogo Infoteh in pripadajočo rubriko na spletni strani. Zdaj je urednik Tehnozvezdja in hkrati glavni avtor na tej strani. Uporablja tiste naprave, ki se mu zdijo tehnološko dovolj napredne, uporabne in narejene z vsaj nekaj sloga, ne glede na znamko, operacijski sistem, platformo in ostale religiozne razloge.
Matjaž Ropret - prispevki
3 komentarji
  • Komentar na tole: “Na uri pa povezava s telefonom (če tega ni, plačevanje ne deluje)”. To ne drzi… Recimo z Apple Watch in Apple Pay je mozno placilu tudi samostojno z uro. Je pa omejitev, koliko placil se lahko izvede brez pristnosti telefona. Pa mislim, da moars imeti obvezno nastavljeno, da se ura zaklene, ko jo snames iz roke …

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja